www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Rally Guanajuato México

Sébastien Ogier vyhrál Rally Guanajuato México, Neuville nakonec na bedně

9. března 2014 • 20:10

Třetím dílem letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích bude o nadcházejícím víkendu Rally Guanajuato México. Soutěžní posádky se poprvé vydávají na šotolinový povrch, i tentokráte však okořeněný vysokou nadmořskou výškou. Jak se bude dařit pouhým šestadvaceti posádkám? Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Benito Guerra - Borja Rozada (Citroën DS3 WRC) - Rally Guanajuato México 2013

-

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Guanajuato México

-

- - - - - - - - - - - - - 3. etapa - - - - - - - - - - - - -

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Rally Guanajuato México 2014

Tovární Volkswageny opanovaly Rally Guanajuato México. Vítězství si připsal Sébastien Ogier, který se díky vítězství na powerstage dostal do čela MS. Druhý dojel Jari-Matti Latvala, po výpadku většiny soupeřů zbylo třetí místo na Thierry Neuvilla, který tak připsal první stupně vítězů pro nový Hyundai i20 WRC. Na přejezdu z poslední RZ mu však začal unikat olej z chladícího systému a belgický jezdec několikrát muzel zastavit, aby tekutiny do vozu doplnil. Podaří se mu dojet až do cíle soutěže?

Závěrečná etapa, i když obsahovala téměř šestapadesát kilometrů dlouhý úsek Guanajuatito, přinesl jen víceméně nudné udržování pozic. O jediné vzrušení se tak postaral Martin Prokop, který málem poslal svou Fionu přes střechu a Yuriy Protasov, který se celý den protrápil s prasklou poloosou a přestože dnes na nejrychlejší ztratil více než deset minut, i tak si udržel vedení v rámci WRC2.

Jedinou zajímavostí se tak stala závěrečná powerstage, kde se rozhodovalo, kdo povede po Mexiku světový šampionát a bude tak čistit trať v první etapě následujícího Portugalska. O pětadvacet minut toto rozhodnutí oddálil Kris Meeke, který, jakožto první auto na trati, v přímém přenosu havaroval. Nejrychlejší nákonec byl Sébastien Ogier, který si tak za Mexiko připsal plný bodový zisk.

Těsně pod stupni vítězů skončil konstatní výkon předvádějící Elfyn Evans, pátý skončil Martin Prokop, který se dokázal o šest vteřin udržet pod desetiminutovou ztrátou. Za ním skončili po většinu závodu se trápící Benito Guerra, Chris Atkinson a nejrychlejší superallysta Mikko Hirvonen. Po výpadku Meeka se do první desítky dostali i Mads Ostberg a vítěz WRC2 Yuriy Protasov, který se dnešní etapou doslova protrápil.

Startovní pořadí do 3. etapy

- - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - -

Mads Ostberg - Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) - Rally Guanajuato México 2014

Odpad posádek pokračuje, čelo opanovaly Volkswageny. Sébastien Ogier již suverénně vede, Jari-Matti Latvala je druhý. Na třetí místo již postoupil Thierry Neuville, když Mads Ostberg poškodil zavěšení svého auta a musel vzdát. Nebyl jediným, kdo chyboval - v kotrmelcích skončili Andreas Mikkelsen, Lorenzo Bertelli a opět i Robert Kubica.

Dnes byly v dopolední sekci na programu jen dvě dlouhé zkoušky. Na té první, 30 km dlouhé zkoušce Ibarrilla ztratil deset vteřin do té doby druhý Mads Ostberg, který po výletu mimo trať poškodil zavěšení svého auta. Po testu se to pokusil opravit, ale bohužel marně. V kotrmelcích pak skončil zatím celkově druhý jezdec WRC2 Lorenzo Bertelli.

Následující třiapadesátikilometrová zkouška přinesla konečnou pro Andrease Mikkelsena, který poslal své Polo přes střechu. Stejně pak dopadl i jeho největší soupeř o pozici bourače roku Robert Kubica, který tak (společně se dvěma nehodami v seznamovacích jízdách) havaroval při letošní mexické rally již počtvrté.

Odpolední sekce pak nepřinesla vůbec nic zajímavého, jen Mikko Hirvonen a Kris Meeke stáhli svou ztrátu a předjeli všechny ještě zbývající účastníky WRC2.

Startovní pořadí do 2. etapy

- - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - -

Andreas Mikkelsen - Mikko Markkula (Volkswagen Polo R WRC) - Rally Guanajuato México 2014

První etapa letošní Rally Guanajuato México notně provětrala už tak početně chabé startovní pole. Zatímco dopolední sekce slibovala aspoň trochu zajímavé závody, odpoledne se všechno (kromě všudypřítomného prachu) rozprášilo. Do čela se dostal Sébastien Ogier. A každý, kdo dojede do cíle (ať se superally nebo bez) vybojuje špičkový výsledek.

Očekávalo se, že rozhodující zkouškou odpolední sekce bude 44 km dlouhý test El Chocolate. Sébastienu Ogierovi zde nefungovaly splity, takže mohl utéct svým soupeřům a dostat se do čela před Madse Ostberga, jehož vůz byl až moc přetáčivý. Zajímavější věci se však děly i za nimi, Mikko Hirvonena pozlobila elektronika. Sedmý test ještě dokončil, za jeho cílem však musel odstoupit. Kousek před cílem následující zkoušky poškodil při havárii zavěšení svého auta Kris Meeke a vyřadil se tak ze hry o přední příčky.

Když si to tedy shrneme, kdo nám zbyl v závodě? Vede Ogier od dvacet vteřin před Ostbergem a dalších dvacet vteřin před Latvalou. Dá se očekávat, že Ogier si bezpečně udrží vedení a Latvala se pokusí stáhnout Ostberga. Za stupni vítězů postoupil na čtvrté místo Robert Kubica, jehož jediným cílem pro Mexickou rally je dojet do cíle. Což se mu však nepodařilo, protože při prvním průjezdu superspeciálkou poslal své auto přes střechu a propadl se na devátou příčku. Místo něj je tak čtvrtý s odstupem mladík Elfyn Evans, na kterého se pomalu začíná dotahovat Thierry Neuville, jehož auto chytilo odpoledne druhý dech a i když nejrychlejším nestačí, podařilo se ztrátu na nejrychlejší snížit.

Už na šesté místo dokázal postoupit Martin Prokop, na Neuvilla již však ztrácí skoro minutu. Hned za ním jsou domácí Benito Guerra a po celou dobu se trápící Chris Atkinson. První desítku pak uzavírá nejrychlejší doposud jedoucí jezdec WRC2 Yuriy Protasov.

Mads Ostberg - Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) - Rally Guanajuato México 2014

Mads Ostberg vede po první polovině úvodní etapy letošní Rally Guanajuato México. Za ním se seřadili Sébastien Ogier, Mikko Hirvonen a Jari-Matti Latvala. Rozdíly jsou však na mexickou soutěž zatím minimální. Zato se trápí jezdci Hyundaie, velký průvan nastal také v kategorii WRC2.

Úvodní část páteční etapy se nesla ve znamení čištění tratě od obou jezdců Volkswagenu. Díky tomu se dostal do čela Mads Ostberg, který má před druhým Ogierem náskok tří vteřin, když o další tři přišel na městské RZ 5, když zapomněl odendat masku z chladiče svého vozu. Na dostřel za ním jsou Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala i Kris Meeke.

Tím končí souboj o přední příčky, ostatní jezdci si jedou víceméně každý svůj vlastní závod. Šestý Kubica i sedmý Evans se pokouší hlavně dokončit soutěž. Osmý je Martin Prokop následován Thierry Neuvillem, který se po celý den trápí se slabou výkonností Hyundaie i20 WRC.

Ještě hůře je na tom jeho týmový kolega Chris Atkinson, kterého prakticky na každé zkoušce potkaly nějaké problémy. Po včerejším nutném resetu na superspeciálce začal dnes na přejezdový režim a bez ALS, poté se přidaly problémy s brzdami, aby vše vyvrcholilo na poslední zkoušce dopolední sekce se samovolně poškozeným zavěšením pravého zadního kola.

Technické problémy provázejí i domácího pilota Benita Guerru. Nejhůře pak z jezdců s vozy WRC dopadl Andreas Mikkelsen, který odstoupil ze druhého místa po havárii na RZ 3. Velký průvan nastal v kategorii WRC2, na RZ 3 skončili Nicolás Fuchs, Ott Tänak, Quentin Gilbert a Augusto Bestard. V klasifikaci tak zůstaly pouhopouhé čtyři vozy, momentálně je v čele ukrajinský jezdec Yuriy Protasov.

Přímý přenos z RZ 4 - v pátek v 17:00

Startovní pořadí do 1. etapy

- - - - - - - - - - - - - Super RZ 1 - - - - - - - - - - - - -

Úvodní superspeciálka v ulicích i podzemí města Guanajuato přinesla tradiční show s minimálními časovými rozdíly. Nejrychlejšího času dosáhl Sébastien Ogier, překvapením je pak druhý čas Otta Tänaka s Fordem Fiesta R5. Nic zásadnějšího se však neudálo, rozestupy jsou jen ve vteřinách. Největší ztrátu nabral Chris Atkinson, kterému přestalo auto jet už po šedesáti metrech a při resetu kompletního systému ztratil zhruba dvacet vteřin.

Přímý televizní přenos z úvodní superspeciálky - začátek v pátek brzo ráno ve 3:09 SEČ.

Startovní pořadí do super RZ

-

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Třetím dílem letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích bude o nadcházejícím víkendu Rally Guanajuato México. Soutěžní posádky se poprvé vydávají na šotolinový povrch, i tentokráte však okořeněný vysokou nadmořskou výškou. Jak se bude dařit pouhým šestadvaceti posádkám? Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky shakedownu

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist