www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Rally Acropolis

Peugeot 208 T16 získal první vítězství

31. března 2014 • 15:30

Netrpělivě očekávaný mezinárodní debut nového Peugeotu 208 T16 nemohl dopadnout lépe než prvním vítězstvím ve své kariéře. Postaral se o ně jezdec Peugeot Rally Academy Craig Breen, a to přesně třicet let po prvním úspěchu legendárního vozu 205 T16.

Craig Breen - Scott Martin, Peugeot 208 T16 - Rally Acropolis 2014

V roce 1984 si Peugeot připsal úplně první dílčí úspěch, když Ari Vatanen na Peugeotu 205 T16 vyhrál na Tour de Corse druhou rychlostní zkoušku. O třicet let později se při prvním startu za Peugeot Rally Academy prezentoval Holanďan Kevin Abbring opět vítězstvím na RZ… …číslo 2. Historie se opakovala, avšak v případě nového vozu kategorie R5 pokračovala až k celkovému vítězství v cíli.

Irský jezdec Craig Breen se na vývoji nového automobilu úzce podílel, takže si byl dobře vědom, jak silné jsou jeho karty vůči konkurenci na startu Acropolis Rally. Během soutěže si nakonec připsal čtyři výhry v rychlostních zkouškách a ve vedení se držel od RZ6, kdy na této pozici nahradil odstoupivšího týmového kolegu Abbringa. Až do cíle pak předváděl konstantní a soustředěný výkon. Pod tlakem Bryana Bouffier se sice v poslední rychlostní zkoušce trochu přetočil, přesto celou rally vyhrál s rozdílem 8.1 sekund. Třetí Kajetan Kajetanowicz na Fiestě R5 pak ztratil přes 40 sekund. Acropolis Rally tak přinesla nejen první mezinárodní vítězství pro Craiga Breena, ale rovněž první triumf pro 208 T16.

„Cítím se nepopsatelně. Dvěstěosmička ukázala, že dokáže být konkurenceschopná jak na asfaltu, tak na šotolině. Pro mě to je první vítězství v mezinárodním šampionátu a jsem hrdý, že jsme mohli naspat i první vítězný zápis pro 208 T16. Je to velký úspěch a odměna nejen pro každého člena Peugeot Rally Academy, ale samozřejmě také pro celý Peugeot Sport. Byl to jednoduše perfektní víkend,“ řekl v cíli nadšený Craig Breen, který po skončení rally navíc obdržel cenu Colin McRae FlatOut Trophy.

Craig Breen - Scott Martin, Peugeot 208 T16 - Rally Acropolis 2014Peugeot Rally Academy

Přestože vítězné poháry skončily v rukou Craiga Breena, ani druhý jezdec Kevin Abbring se rozhodně neztratil. Naopak. Při svém prvním ze šesti startů za Peugeot Rally Academy, které tento Holanďan získal jako odměnu za vítězství v 208 Rally Cupu 2013, nejprve vyhrál kvalifikační zkoušku a při samotném závodě se už po RZ2 dostal do celkového vedení. Spolu s navigátorem Sebastianem Marshalem pak zvítězili ještě v RZ4, brzy nato ale jejich cesta skončila proraženým chladičem. Cíl tedy nespatřili, nicméně z předvedeného tempa se dá usuzovat, že toto holandsko-britské duo může při dalším podniku v Irsku opět míchat kartami.

„Nechtělo se mi věřit, když jsme se po druhé vložce ocitli na čele. Ale byl to výsledek všech změn a novinek, které nás potkaly – nové auto, nový spolujezdec, nový systém rozpisu. Sice jsme nakonec neviděli cíl, nicméně teď víme, že auto má velký potenciál a těším se, co přijde. Už se nemůžu dočkat Irska,“ řekl Kevin Abbring.

Peugeot Rally Academy se v mistrovství opět ukáže s oběma vozy už za tři týdny při severoirské Circuit of Ireland Rally. V rámci přípravy však Craig Breen s Peugetem 208 T16 absolvuje už tento víkend podnik tamějšího národního mistrovství.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist