www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Vodafone Rally de Portugal

Sébastien Ogier vyhrál Vodafone Rally de Portugal

6. dubna 2014 • 15:00

Třetím dílem letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích bude o nadcházejícím víkendu Rally Guanajuato México. Soutěžní posádky se poprvé vydávají na šotolinový povrch, i tentokráte však okořeněný vysokou nadmořskou výškou. Jak se bude dařit pouhým šestadvaceti posádkám? Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Khalid Al Qassimi - Chris Patterson (Citroën DS3 WRC) - Vodafone Rally de Portugal 2014

-

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Vodafone Rally de Portugal

-

- - - - - - - - - - - - - 3. etapa - - - - - - - - - - - - -

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Vodafone Rally de Portugal 2014

Tovární jezdec Volkswagenu Sébastien Ogier opanoval i portugalský díl mistrovství světa. Na šotolinových rychlostních zkouškách si celkem bezpečně držel vedení před jedničkami továrních týmů Ford a Citroën.

Nedělní program čítal jenom tři relativně krátké rychlostní zkoušky. O největší rozruch se tak postaral čtvrtý Dani Sordo, který odstoupil na přejezdu na první RZ kvůli prasklé poloose. Příliš se nedařilo ani dalším pilotům Hyundaie, Juho Hänninen se potkal se stromem, Thierry Neuvilla pak na závěrečné zkoušce potrápily transmise, díky kterým se propadl i za Martina Prokopa. Na čtvrté místo se před Henninga Solberga probojoval Andreas Mikkelsen. Za šestým Prokopem tedy skončili Neuville s Hänninenem.

Poslední dvě místa v první desítce obsadili nejrychlejší piloti WRC2 Nasser Al-Attiyah a Jari Ketomaa, které na pomyslné stupně vítězů doprovodil Pontus Tidemand. V rámci klasifikace JWRC si po včerejším odstoupení Fishera dojel Stéphane Lefebvre, na druhou příčku poskočil Christian Riedemann, bronz bere Martin Koči. Jan Černý dnes jel v obdobně poklidném tempu, jako soupeři a bere body za sedmou příčku.

-

- - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - -

Během druhé etapy se vše vrátilo do normálního stavu, tzn. Sébastien Ogier se celkem v poklidu probojoval do čela Portugalské rally. Mikko Hirvonen se pokoušel francouzské eso stíhat, nebyl však příliš úspěšný. Po havárii Otta Tänaka pak nabral celkem dost vteřin a bezpečně se usadil na druhém místě.

Po havárii mladého Estonce se na stupně vítězů dostal Mads Ostberg následován Dani Sordem. Za ním byl dlouho Thierry Neuville, ale díky poškozenému zavěšení na poslední zkoušce se propadl až za Solberga, Mikkelsena, Prokopa a Hänninena, který se v Portugalsku trápí a ke dvěma defektům přidal i jeden výlet mimo trať.

Do druhé etapy již nenastoupil Kris Meeke kvůli poškozenému rámu. Další páteční odpadlíci Jari-Matti Latvala a Elfyn Evans se pomalu prokousávali ve výsledcích nahoru. Svůj průměr dvou havárií na soutěž dodržel Robert Kubica, i tentokrát se tým rozhodl po druhé havárii již v závěrečné etapě nepokoušet znova štěstí a v neděli již nepojede.

V rámci WRC2 se dostal do čela Al-Attiyah před Ketomu, třetí příčku drží aktuální šampion JWRC Pontus Tidemand. V rámci letošního ročníku JWRC suverénně vedoucí Alistair Fisher odstoupil na poslední zkoušce druhé etapy, do čela se tak dostal Stéphane Lefebvre před Martinem Kočim a Christianem Riedemannem. Ani ve druhé etapě se nedokázal výrazněji prosadit Jan Černý, kvůli prasklé poloose pak na RZ 12 byl nucen odstoupit. Díky systému rally2 drží po druhé etapě osmou příčku v rámci JWRC.

-

- - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - -

První etapa letošní Portugalské rally se nesla v celkem poklidném tempu, kdy se jezdci z čela startovního pořadí snažili získat co nejmenší ztrátu, což se jim celkem bezpečně podařilo. Na čele se tak utvořila trojice Hirvonen-Tänak-Ogier, kteří se drží v šesti vteřinách.

Za nimi se utvořila miniskupinka tvořená Madsem Ostbergem a Dani Sordem, kteří ztrácejí pětadvacet vteřin, čtvrtminutu za nimi pak jednička Hyundaie Thierry Neuville. S již minutovou ztrátou sedmý je Henning Solberg následován Andreasem Mikkelsenem, který pojal první etapu hlavně s cílem dojet do cíle. Devátý za ním skončil Martinem Prokopem a první desítku uzavřel nejrychlejší jezdec WRC2 Jari Ketomaa.

Ne všichni však dokázali první etapu dokončit. K již tradičnímu triu Kubica, Latvala a Meeke se i tentokráte přidal Elfyn Evans, který v premiérové sezóně za volantem speciálu WRC začíná chybovat čím dál častěji.

Premiéru si letos odbylo JWRC, po první etapě vedě Alastair Fisher před Martinem Kočim a Simonem Campedellim. Příliš se nedařilo jedinému českému zástupci Janu Černému, který až na poslední zkoušce přeskočil Molly Taylor i odpadnuvšího Giordana a usídlil se na šesté příčce.

Startovní pořadí do 1. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - Super RZ 1 - - - - - - - - - - - - -

Úvodní rychlostní zkouška v ulicích Lisabonu nic zajímavého nepřinesla. Za přímého televizního přenosu se posádky proháněly po asfaltové zkoušce protkané retardéry a umělým skokem. Již zde dokázalo trio Volkswagenu opanovat čelo, ostatní jezdci však ztrácí jen vteřinky. O nejzajímavější počin na zkoušce se tak postaral Nicolás Fuchs, jehož zklamaly transmise Fiesty R5, která zůstala stát napříč tratě a zastavila tak za ním jedoucí Ahlina a Barrabla.

Startovní pořadí do super RZ

-

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Dnes startuje Vodafone Rally de Portugal, první skutečně špičkově obsazená soutěž mistrovství světa v automobilových soutěžích. Jak se bude dařit posádkám na rychlých, po dlouhých deštích však notně poškozených šotolinových tratích, můžete sledovat o nadcházejícím víkendu ŽIVĚ společeně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky shakedownu

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist