www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rallye Monte Carlo (PCWRC)

Nový Focus RS WRC hned napoprvé vítězný

22. ledna 2006 • 15:00

Vítězství posádky Marcus Grönholm a Timo Rautiainen v Rallye Monte Carlo bylo velmi emotivním úspěchem pro všechny členy továrního týmu BP-Ford. Jejich triumf na nejznámější soutěži světa je perfektním začátkem nové éry Fordu v MS s novým Focusem RS WRC a dvojnásobným mistrem světa za jeho volantem.

Specifikace 2006 Focusu RS WRC, který vychází ze sériového modelu ST, byla navržena a postavena v nezvykle krátkém čase. Hned při svém prvním plném nasazení v soutěži MS triumfovala na zledovatělých a zasněžených silnicích francouzských Alp. Své soupeře porazil Marcus Gronholm s náskokem 61,8 sekundy.

Sedmatřicetiletý Fin proslul coby šotolinový specialista, ale na nejnáročnějším asfaltovém podniku sezony porazil jeho trojnásobného vítěze a mistra světa Sebastiena Loeba. Vůbec poprvé vyhrál Gronholm na asfaltu a v jeho celkové bilanci má toto vítězství číslo devatenáct. Dosud nejlépe dojel v Monte Carlu v roce 2004, kdy byl čtvrtý.

Ředitel Ford TeamuRS Jost Capito s potěšením sledoval oslavy Grönholma a Rautiainena na cílové rampě v Monaku. „Tento výsledek je mnohem více, než v co jsme se odvážili doufat,“ říká. „Věděli jsme, že nový Focus RS WRC by měl být dobrý, ale nepředpokládali jsme, že budeme schopni dobýt jednu z nejtěžších soutěží šampionátu hned při našem prvním startu s novým vozem a jezdeckou sestavou.“

Stejně nadšený byl i ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson. „Je to odměna pro celý tým za všechny ty dlouhé noci, během kterých jsme na vývoji nového Focusu RS WRC usilovně pracovali. Věřím, že je to teprve začátek a všichni se těšíme na další takovéto výsledky během celé sezony.“

A vítězný jezdec? Grönholm se přiznal, že vítězný debut byl daleko za jeho nejdivočejšími sny. „Před začátkem soutěže jsem si nemyslel, že bych tu mohl vyhrát. Snil jsem o stupních vítězů Tohle je ten nejlepší pocit. Vítězství je vždy velký zážitek, ale v těchto souvislostech je ještě mnohem větší. Je to fantastický den pro celý tým a také jeden z těch, na které nikdy nezapomenu,“ říká.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist