www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Rally Acropolis

Acropolis Rally je prostě legenda

4. dubna 2014 • 09:00

Tři podniky má za sebou Evropský šampionát v rally který pokračoval o uplynulém víkendu řeckou Acropolis Rally. Na všech třech závodech nechyběl ani pilot MH Racingu Martin Hudec, kterého ve voze doplňuje velezkušený Petr Picka.

Martin Hudec - Petr Picka (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Rally Acropolis 2014

Už seznamovací jízdy napověděly, že se bude jednat o velmi náročný a komplexní závod a aby ne když se první etapa jela na asfaltu a druhá na přetěžké šotolině. Vše pak korunoval tréninková Toyota která všechny nástrahy vydržela a až na dvojitý defekt s ní nebyl žádný problém. Už před startem v týmu panovala velmi dobrá nálada, po bojovém zkrášlení vlasů přišel na řadu shakedown který napověděl jak těžká vlastně rally bohů bude. Velice uklouzaný asfalt, na němž se střídala přilnavost ze zatáčky do zatáčky a velmi rychlé pasáže. Do první etapy vstupoval Martin s Petrem s jasným cílem bojovat o pódiové umístění v rámci produkčních vozů. Po první vložce patřilo třebíčskému pilotovi třetí místo s dvou vteřinovou ztrátou na čelo. Avšak na startu druhé rychlostní zkoušky zhasl Martinovi motor což ve výsledku znamenalo ztrátu půl minuty po první sekci. Druhým, třetím a druhým časem se Hudec přiblížil druhému Pushkarovi na rozdíl jedné vteřiny což slibovalo pěkný souboj ve druhém dni. A že rally či etapa končí, až v závěrečné časovce se kluci přesvědčili na přejezdu z poslední vložky kdy jim 60 kilometrů před Loutraki upadl kardan. Petr Picka se ukázal jako velký profesionál a s kardanem si levou zadní poradil, i přes zdržení se vůz dostal do časové kontroly v časovém limitu.

Nedělní etapa byla jako úplně nový závod. Drsná šotolina, technické a pomalé úseky či brody. Prostě Řecko tak jak ho známe z mistrovství světa. Na programu bylo sedm rychlostních zkoušek rozdělených do dvou sekcí, přičemž 10 RZ byla asfaltová super speciálka měřící pouhý kilometr. Už před startem bylo jasné, že bude velmi obtížné držet tempo se šotolinovým specialistou Pushkarem. Martin však ukázal, že na to má a první průjezd zkouškou Klenia – Mycenae vyhrál. Na druhé v pořadí osmé zkoušce však udělal chybu a skončil v hodinách, kde ztratil mnoho času, neboť se na úzké horské cestě otáčel na dvakrát. Po první sekci tak Hudec s Pickou figuroval na třetím místě s téměř minutovou ztrátou na druhou pozici. V druhé sekci už nebylo kam spěchat, Martin si uvědomoval, že na vítězství to tentokrát nebude a rozhodl se šetřit techniku, která v Řecku dostávala opravdu hodně zabrat. Drama však přinesly poslední dvě rychlostní zkoušky. Na 12 RZ vypověděla službu spojka, přesněji spoj mezi spojkou a pedálem, tudíž spojkový pedál ležel na podlaze a aby toho nebylo málo tak na poslední vložce přišel Martin o brzdy, neboť o jeden z mnoha kamenů prorazil brzdovou hadici. Problémy se však nevyhnuly ani soupeřům a nejvíce na to doplatil vedoucí Erdi který musel po poslední vložce odstoupit. To katapultovalo Martina s Petrem na druhou příčku se slušným bodovým ziskem. V celkovém hodnocení Production Cupu se tak posádka Martin Hudec – Petr Picka posunula na druhé místo s dvanácti bodovou ztrátou na Ukrajince Pushkara.

„Byl to úžasný závod. Mimořádnost tohoto závodu byla cítit úplně všude. Strašně nadšený jsem byl ze šotolinových zkoušek. Na asfaltu jsme na vozy R4 ztráceli a nedokázal jsem využít zkušeností s tímto povrchem. Šotolina byla nádhera, ale auto zde velmi trpělo. Snažil jsem se ho co nejvíce šetřit a nebezpečné kameny objíždět, ale vždy to nešlo. Poslední rychlostka byla opravdu psychicky vypjatá. Měl jsem strašný strach, že nedojedeme a o to větší radost jsem měl na cílové rampě. Jsem opravdu nadšený z tohoto výsledku. Postupně jsem i získával větší jistotu na šotolině v rychlých úsecích a naše změny rozpisu před Rally Liepaja se taky ukazují jako krok správným směrem. Teď budeme muset bohužel docela hodně opravovat auto na další závod. Moc děkuji klukům z Orsak Rally teamu a Petrovi Pickovi, který nás dokázal udržet ve hře,“ zhodnotil závod Martin Hudec.

Dalším závodem kde se Hudec s Pickou představí, bude Sata Rallye Azores jedoucí se 15. – 17. Května. Sledujte fanpage na facebooku www.facebook.com/hudecmartin kde najdete aktuální informace a také jak se Martin připravuje na další závody.

MH Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist