www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Vodafone Rally de Portugal

Martin Prokop šestý v cíli náročné Rally de Portugal

7. dubna 2014 • 11:00

Posádka Jipocar Czech National Teamu - pilot Fiesty RS WRC Martin Prokop se spolujezdcem Janem Tománkem - si ze čtvrtého podniku MS v rally odváží šesté místo a osm cenných bodů.

Martin Prokop - Jan Tománek (Ford Fiesta RS WRC) - Vodafone Rally de Portugal 2014

Rovněž sobotní a nedělní etapy nachystaly soutěžícím složité podmínky ve formě často se měnícího povrchu a nutnosti dobře zvolit správné pneumatiky. To se Prokopovi ne zcela ideálně podařilo zejména v sobotní odpolední sekci, když se rozhodl spolehnout na tvrdou směs v očekávání, že trať bude postupně vysychat. Přesto se během dne dokázal posunout v celkovém pořadí z konce první desítky na sedmou pozici, ovšem s vidinou toho, že ho během závěrečného nedělního programu budou zezadu ohrožovat mocně dotahující tovární jezdci Hyundaie Neuville a Hänninen.

Více již líčí sám Martin Prokop. „Jsme v cíli velice náročné podniku, Portugalsko opět ukázalo svou nevyzpytatelnost a pořádně prověřilo jezdce i techniku. Při pohledu do nabité startovní listiny jsem si v duchu přál dokončit alespoň v top 10, takže šesté místo jako takové je pro mne výsledek, se kterým jsem velmi spokojen. Bylo vidět, že si tu vylámalo zuby nemálo vynikajících jezdců, když buďto přehnali své úsilí a havarovali, nebo to nevydržela jejich technika. Z tohoto pohledu jsem velmi rád, že jsme dokázali bez výrazných potíží udělat opět slušný výsledek. Musím však přiznat, že bezprostředně v cíli závodu jsem měl trochu rozporuplné pocity. Během celého víkendu jsem se snažil, abych se jezdecky a výkonnostně posunul zase o kousek blíž nejlepším továrním jezdcům a v tomto ohledu spokojen být nemohu. Mne samotnému i lidem v týmu a okolí je jasné, že se musíme posouvat stále kupředu, ale jsme opět na stejné rychlosti bez výraznější změny. Očekává se ode mne zlepšení a na tom musím neustále pracovat, neupadnout do jisté formy stereotypu.“

Své postřehy přidává i spolujezdec Jan Tománek: „Dnes ráno jsme nechtěli přepustit svou pozici lacino a rozhodli se co možná nejvíce zabojovat. Bohužel první nedělní erzetu jsme trénovali v extrémních podmínkách hustého deště a minimální viditelnosti, a protože si píšeme zcela nový rozpis, vůbec nám to v soutěži nevyšlo. Na druhé vložce nás sice postihl defekt předního kola, ale se štěstím a v poměrně slušném čase jsme zkoušku dokončili, což se ukázalo jako klíčové pro zisk šestého místa. Během powerstage se totiž potýkal s problémy Thierry Neuville a my tak dokázali jít jen o několik vteřin před něj na šesté místo.“

V průběžném pořadí šampionátu je nyní Martin devátý v tabulce jezdců a stejné místo drž i Jenda v bodování spolujezdců. Jipocar Czech National Team je potom na šestém místě v žebříčku týmů.

Na další soutěž MS v rally se týmy přesouvají opět přes Atlantik, když na ně začátkem května čeká šotolinová Rally Argentina.

Jipocar Czech National Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist