www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. května 2024, Svátek má Přemysl, zítra Aneta

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 14 - Valašská Rally (MČR-S, MČR-HA)

Lišák Pedro školil na Valašce

9. dubna 2014 • 15:20

Petr Zedník s Pavlem Fišerem zajeli na Valašské Rally pěkný výsledek a těsné souboje s ambiciózními mladíky ve dvoukolkách a skupině 6 byly ozdobou soutěže

Na letošní valašku jsme se velmi těšili, protože vloni, kdy se jela jako soutěž PČR, jsme trochu nešťastně odpadli.

Petr Zedník - Pavel Fišer (Ford Fiesta Kit Car) - Valašská Rally 2014

Jel jsem na vytočenou šestku a do cesty nám vběhla srna. Zašlápl jsem to při 8500 otáčkách, abych se vyhnul srážce a motor dostal takovou brzdu, že to nevydržel. I letos byl začátek sezóny smolný, a byť jsme se poctivě připravili, týden před závodem to vypadalo všelijak. Udělali jsme nový motor, průběh na brzdě vypadal velice dobře, ale bohužel než jsme ho dobrzdili, došlo k jeho poškození. Tak jsme se museli rozhodnout, jestli se z účasti na rally omluvíme, nebo jestli pojedeme se starým motorem. Nakonec jsme rozhodli, že zariskujeme a doskládáme ještě jeden rozdělaný motor, použijeme mapu z poslední brzdy a manuálně motor odladíme. Byl to risk, protože konkurence ve dvoukolkách a ve třídě byla opravdu velká a na domácí valašce se nám nechtělo moc improvizovat. Obzvlášť když vím, jak si na mě junioři vždycky brousí zuby :o)

Další důvod, proč nám velice záleželo na tom, abychom se na Valašce ukázali, jsou fanoušci, kteří nás podporují, a kterých se také například na Bystřičce sešlo opravdu hodně.

Co se týká průběhu závodu, auto fungovalo perfektně a kromě jednoho drobného výletu mimo trať jsme jeli tak, jak jsme si představovali. Z loňska jsme měli k dispozici nějaké starší gumy, takže už to místy dost klouzalo, ale jinak bylo vše bez problémů. Pěkný asfalt s minimem vytahaných nečistot a jízda v tempu na rozpis je to, co nám i Fiestě perfektně vyhovuje. Zpravidla jezdím stejnou RZ podobně rychle v obou průjezdech, kdežto mladí kluci, kteří ještě nemají jízdu na rozpis tak zažitou, v druhém kole víc zrychlí. Proto jsem rád, když se mi letos na Valašce podařilo na začátku trochu odskočit a náskok pak kontrolovaně udržet až do cíle. Líbí se mi i to, že jsme s ostatními kluky z Kroměříže Bisahou-Pížou a Vopatřilem-Večerkou obsadili komplet stupně vítězů.

V souvislosti s dalšími soutěžemi se aktuálně rozhodujeme především o tom, jaké gumy pojedeme. Ještě v tom nemáme úplně jasno, řešíme jak cenu, tak i vlastnosti, protože momentální změny v oblasti gum jsou podle nás zásadní. Letos máme v plánu MČR Sprintrally a pokud to půjde tak Barum Rally, přičemž právě tam očekáváme ostrou premiéru s mezinárodními gumami. Ostatní věci kolem Fiesty jsou jasné. Je to pořád vynikající a krásný stroj, který je konkurenceshopný ve třídě i 2WD. Za to patří velký dík i našim mechanikům, bratři Pavel a Pepa Hřibovi odvedou vždy perfektní práci.

Těšíme se na další setkání s našimi příznivci.

Petr Zedník
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist