www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Circuit of Ireland

208 T16 na irských tratích

17. dubna 2014 • 15:30

Pilot Peugeot Rally Academy Craig Breen, který během letošních dvou startů skončil dvakrát na stupních vítězů, včetně vítězství v Řecku s novým vozem 208T16, přijíždí na severoirskou trať závodu mistrovství Evropy v rallye v roli lídra. Navzdory silné konkurenci je jeho cílem svůj úspěch zopakovat.

Peugeot Rally Academy - Circuit of Ireland 2014

Oba piloti Peugeot Rally Academy si jsou na 100 % asfaltovém povrchu velmi dobře vědomi všech nástrah, které si na ně nachystala rychlá a úzká trať irské etapy, ležící nedaleko Belfastu. Craig Breen a Kevin Abbring budou oba po hrbolaté trati olemované křovinami a srázy řídit vůz 208 T16. Další komplikací bude bezpochyby často deštivé a studené nestálé počasí.

Odborníci říkají, že tato etapa, kde se střídají všechny typy povrchu (prach, hlína, kluzký povrch, záplatovaný asfalt), je opravdu velký oříšek pro technický tým i piloty. Tato rallye slibuje zajímavou podívanou.

Craig Breen na domácím hřišti s vozem 208 T16 Craig Breen, který má za sebou své první mezinárodní vítězství v Řecku, přinesl první úspěch jak Peugeot Rally Academy, tak vozu Peugeot 208 T16.

Tento rodák z irského Waterfordu, který již získal dva tituly mistra světa v rallye (WRC Academy a SWRC) a celkové 3. místo v mistrovství Evropy v rallye v roce 2013, bude moci využít svou takřka dokonalou znalost terénu.

Craig Breen a vývojový tým divize Peugeot Sport absolvovali minulý víkend regionální rallye. Po ní následovalo podrobné posouzení shromážděných dat, aby bylo možné optimalizovat seřízení vozu 208 T16 před tímto evropským závodem, který se uskuteční 19. dubna.

Kevin Abbring…výkonný a rychlý Nizozemský jezdec v roce 2013 zvítězil v poháru 208 Rally Cup France. Letos se s vozem 208 T16 zúčastní v rámci evropského mistrovství ERC šesti závodů.

Tento mladý talentovaný pilot prokázal již při první účasti v mistrovství Evropy v rallye, že je nutné s ním počítat. Jeho nejoblíbenějším povrchem je šotolina. Ukázal však, že má potenciál i pro závody na asfaltu. Je výkonný a rychle se umí přizpůsobit povrchu, což prokázal na konci března v Řecku, kde rallye ovládnul, i když nakonec musel ustoupit kvůli problémům s proděravělým chladičem. Se spolujezdcem Sebastianem Marshallem, bude i on příští víkend v Irsku velmi vážným kandidátem na vítězství.

Craig Breen: „Nemůžu se dočkat toho, až s týmy Peugeot Sport a Peugeot Rally Academy vyjedu v rámci závodu evropského mistrovství na domácí trať. Irské rallye se účastním počtvrté, ale většina rychlostních zkoušek je pro mě nových. S tratí se proto budu seznamovat jako všichni ostatní. Irsko je také fantastické místo pro řízení. Jsou tu velmi rychlé a velmi úzké úseky, širší a pomalejší části a pochopitelně boule, jaké jinde nenajdete. Cíl je jasně daný. Připravujeme se co možná nejlépe a uvidíme, kam nás to dovede. Pro mě je závod v Irsku taky ohromně důležitá událost, protože když jsem byl malý, sledoval jsem rallye jako divák a kdybych tu vyhrál, bylo by to, jako když se stane sen skutečností.“

Kevin Abbring: „Pořád se soustředím hlavně na seznamování s autem a se vším, co může ovlivnit naše výsledky v Irsku. V Řecku jsem odjel jen 4 rychlostní zkoušky, ale při každé jsme se zlepšovali a získali jsme tak hodně informací, které potřebujeme. Pochopitelně mi pořád schází zkušenosti, ale v Řecku jsem se cítil moc dobře. Nehodlám v Irsku svůj přístup měnit a zkusím se přizpůsobit novému formátu rychlostních zkoušek. Pracuji také na zlepšování vytváření rozpisu při testovacích jízdách a samotného řízení vozu 208 T16. Už se na Irsko i na své auto moc těším. Se Sebastianem jsme v Řecku sahali po vítězství, a když to člověk jednou zažije, chtěl by znovu. Doufám, že nám to pojede aspoň tak dobře jako v Řecku, ne-li líp. Craig bude v každém případě dobré srovnávací měřítko a nebude snadné se mu vyrovnat. Taky uvidíme, jaká nás čeká konkurence. Jak jsem řekl, nemůžu se dočkat.“

Radka Matthey
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist