www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Circuit of Ireland

Irské velikonoční vítězství Jana Černého

23. dubna 2014 • 09:00

Česká reprezentační posádka Jan Černý s Pavlem Kohoutem a Peugeotem 208 R2 mají za sebou velmi úspěšné velikonoční působení na Irské Rally „Circuit of Ireland Rally“, rally zařazené do seriálu mistrovství Evropy.

Jan Černý - Pavel Kohout (Peugeot 208 R2) - Circuit of Ireland 2014

Zatímco v České republice se hospodyňky chystaly na Velikonoční svátky a koledníci pletli své pomlázky, Jan Černý s Pavlem Kohoutem bojovali o každou vteřinu na záludných tratích Irské Rally, kde se o uplynulém víkendu závodilo o další body do hodnocení mistrovství Evropy rally a zejména JERC – juniorského mistrovství Evropy, které je letos hlavním cílem mladé posádky z České republiky, jíž dělá na tratích rychlostních zkoušek společnost Peugeot 208 R2.

Do Irské Rally vstupovala česká posádka Černý – Kohout v roli vedoucí posádky juniorského mistrovství Evropy JERC, když se jí podařilo vyhrát předchozí Lotyšskou Rally. Cíle proto nebyly nízké ani v Irsku, zde ale dosud Jan Černý s Pavlem Kohoutem nikdy nestartovali.

„Nebylo vůbec jednoduché poznat záludnosti Irské Rally a i když jsme se před zahájením soutěže domnívali, že jsme při testech v ČR našli dobré nastavení podvozku, tak až skutečná soutěž nám ukázala, že jsme se mýlili. Žádným způsobem se nedají přeskočit zkušenosti, které člověk získá až samotným startem na dané rally. Proto jsme měli trochu opatrnější začátek. Necítil jsem se ve voze úplně dobře, nechtěl udělat chybu. Věděl jsem, že podvozek potřebuje něco jiného. Drželi jsme ale stále těsný kontakt se špičkou, a když jsme v servisu udělali změnu v nastavení podvozku, vše se radikálně zlepšilo a začali jsme hodně zrychlovat,“ popisuje úvod Irské Rally Jan Černý.

Jan Černý - Pavel Kohout (Peugeot 208 R2) - Circuit of Ireland 2014

Posádka Jan Černý Pavel Kohout vstupovala do druhé etapy Irské Rally z druhého místa v JERC, kdy je jen necelých 12 vteřin dělilo od první příčky v juniorském mistrovství Evropy, které v tu chvíli patřilo posádce Chris Ingram s Gabinem Moreau. „Už v pátek se nám dařilo po změně nastavení vyhrávat rychlostní zkoušky a já cítil, že na první místo rozhodně máme. Chris jel velmi dobrý závod a nebyl rozhodně jednoduchý soupeř. První dvě rychlostní zkoušky v sobotu jsme také vyhráli a z náskoku jsme postupně ukrajovali. Jelo se na ostří nože a byl to skvělý boj. Chris ve třinácté rychlostní zkoušce ale havaroval a my se dostali na první místo, kde jsme najednou díky naší stíhací jízdě měli pohodlný náskok. V té chvíli bylo dost těžké udržet koncentraci a nám se to povedlo. Z vítězství v Irsku máme obrovskou radost, protože to bylo vítězství hodně zasloužené a vybojované. Náš Peugeot 208 R2 fungoval během celé soutěže bez problémů, za což patří obrovský dík našim obětavým mechanikům. Celý tým podával skvělý výkon a během soutěže byla perfektní nálada. Všem bych chtěl moc poděkovat a věřím, že jsme si po Portugalsku zlepšili náladu. Do dalších závodů se cítím hodně silný a motivovaný. Juniorské mistrovství Evropy se slušným náskokem vedeme, a soustředím všechny síly na úspěch v tomto šampionátu, který má pro nás velkou váhu,“ uzavírá šťastný Jan Černý v cíli Irské Rally „Circuit of Ireland Rally“.

Posádka Peugeotu 208 R2 Jan Černý – Pavel Kohout v Irsku zvítězila v hodnocení juniorského mistrovství Evropy JERC a celkově obsadila obdivuhodné osmé místo absolutní klasifikace, kdy za sebou nechali množství mnohem výkonnějších vozů. Reprezentanti České republiky v současné době vedou pořadí JERC a jejich dalším cílem by měla být trochu exotická a šotolinová rally na Azorských ostrovech, se kterou už Jan Černý s Pavlem Kohoutem mají zkušenosti z loňského roku.

Peugeot Černý Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist