www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 22. května 2024, Svátek má Emil, zítra Vladimír

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 14 - Rallye Český Krumlov (MMČR)

Jubilejní 1000. start Sparrow racing teamu

29. dubna 2014 • 16:00

Když na trať Rally Bohemia 2001 vyrazila posádka Milan Kneifel - Daniel Zpěvák s Hondou Civic VTi z dílny Sparrow racing teamu, jen málokdo by si tehdy troufl předpovídat nově vzniklému týmu nějakou budoucnost. Po třinácti letech působení nejen na domácích tratích je však stáj Oldřicha Hrabce vyhlášeným přípravcem soutěžních speciálů opředeným mnoha úspěchy. Při 42. Rallye Český Krumlov 2014 navíc zažije jedno významné jubileum.

Jan Jelínek - Petr Machů (Škoda Fabia S2000) - Rallye Český Krumlov 2013

Podle statistik totiž bude jedna z posádek Hondy Civic VTi, která na jihu Čech v závěru tohoto týdne pojede, držitelem startu týmového speciálu s pořadovým číslem 1000. „O nadcházejícím víkendu pojedou naše auta i v Prešově, ten však začíná až v sobotu, takže tisící start se odehraje právě v Českém Krumlově,“ potvrzuje rekordní zápis manažer Sparrow racing teamu Tomáš Hrabec.

Šestnáctistovková honda, dlouhodobě nejoblíbenější soutěžní artikl v garážích Sparrow racing teamu, je nesmrtelným strojem. Ač tomuto úspěšnému autu měla již v loňském roce skončit homologace (nejstarší speciály byly vyrobeny v roce 1996), na tratích ho budeme vídat i nadále.

„Představitel Federace automobilového sportu Radovan Novák se po několika společných setkáních s námi zasadil v Paříži, aby hondy mohly v mezinárodním mistrovství jezdit až do roku 2017, ve sprintech pak ještě další čtyři roky,“ říká Hrabec a jedním dechem dodává. „Podle našeho názoru v současné době neexistuje žádný nástupce vozu této kategorie, který by civic dokázal předčit.“

V kokpitech těchto závodních aut navíc ve Sparrow racing teamu soutěžácky ‚vyrostlo‘ několik jezdců, kteří se v dalších letech zařadili mezi širší absolutní špičku českého mistrovství. Jmenujme například Jaromíra Tarabuse, Jana Jelínka, Daniela Běhálka nebo Václava Dunovského. Za volanty týmových speciálů se navíc za celých třináct let vystřídaly takřka dvě stovky pilotů.

„Naší srdcovou záležitostí ale napořád zůstane Suzuki Ignis S1600, kterou jsme na začátku letošního roku prodali. Nyní kromě čtyř hond disponujeme dvěma Peugeoty 208 R2 a Škodou Fabia S2000. Tento vozový park chceme udržet i v dalších letech, protože pak k nám může přijít jakýkoliv začínající jezdec a postupně se prosadit až do toho nejrychlejšího auta,“ vysvětluje vizi týmu Tomáš Hrabec.

Za největší úspěchy ve Sparrow racing teamu považují několik českých titulů ve skupině A s dvoukolkami, rumunský mistrovský titul v roce 2008 ve stejné kategorii, nespočet celkových vítězství v bývalé třídě N2 a především šesté místo absolutně Jana Jelínka v Mediasport Mistrovství České republiky 2013. „Dobré výsledky nás samozřejmě moc těší, na prvním místě ale stále zůstává kvalitní příprava a spolehlivost našich vozů,“ má jasno manažer Sparrow racing teamu.

Pavel Kacerovský
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist