www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 21. května 2024, Svátek má Monika, zítra Emil

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 14 - Rallye Český Krumlov (MMČR)

Daniel Elena podpoří v Českém Krumlově Jakeše a tým Gemini

1. května 2014 • 21:05

Již zítra odstartuje série podniků Mezinárodního mistrovství České republiky na našem území 42. ročníkem tradiční Rallye Český Krumlov, která se současně započítává do hodnocení seriálu European Rally Trophy. Na jihu Čech se sejde první květnový víkend skvělá konkurence našich i zahraničních pilotů, a to včetně továrního týmu Škoda. Fanoušci rally však určitě stejně nedočkavě čekají na letošní premiérový start Gemini Clinic rally teamu. Ten do Českého Krumlova přiveze horkou novinku francouzské automobilky Citröen, vůz DS3 nové kategorie R5.

Citroen DS3 R5

„Přípravy před startem jsou hodně hektické, vždyť soutěžní speciál jsme si přivezli z Francie jen týden před startem,“ říká šéf týmu Milan Pantálek. „Budeme pod drobnohledem Francouzů, kteří jsou určitě zvědavi, jak jejich ´dé-es trojka´ bude fungovat. Do seriálu mistrovství světa jej totiž nasadí teprve měsíc poté při Rally Sardinia.“

O tom, jakou důležitost přikládají ve francouzské automobilce startu dvojnásobného juniorského mistra České republiky Mirka Jakeše, svědčí i tým lidí, který dorazí do Českého Krumlova z pařížské centrály koncernu PSA. Kromě technika, který se bude podílet na nastavování vozu, přijede i mladý Sebastian Chardonnet, mistr světa v kategorii WRC 3 a nová naděje francouzského rallysportu. Hlavní hvězdou výpravy ovšem bude devítinásobný mistr světa v rally Daniel Elena, spolujezdec fenomenálního Sebastiana Loeba, s nímž získal všechny své tituly z období let 2004 – 2012. Elenovým úkolem však nebude pouze společenská část závodu spojená s autogramiádou pro širokou veřejnost, nýbrž i pomoc týmu se správným naladěním vozu. Proto se ještě před startem obleče do závodní kombinézy a na testovacím úseku (shakedownu) usedne do závodního speciálu po boku Mirka Jakeše.

„Bude mi obrovskou ctí vézt na sedačce spolujezdce takovou osobnost, jakou Daniel Elena bezesporu je. Moc se těším na jeho rady a pochopitelně jsem zvědavý, co mi on sám řekne k nastavení vozu,“ říká Mirek Jakeš a napůl žertem dodává: „Uvidím, jak si sedneme v autě při ostré jízdě. Pokud nám to spolu půjde, možná se ho zkusím přeptat, jestli by se mnou nechtěl závodit. Zvlášť když jeho parťák Loeb už přesedlal na okruhové závody.“

Přes velká očekávání fanoušků jsou si všichni v týmu dobře vědomi, že k úspěchům nevede jednoduchá cesta a že tímto startem se teprve rozbíhá dlouhodobý projekt. „Dosavadní výkony Mirka, jenž při loňské Barum rally ostatně ocenili i zástupci Eurosportu cenou Colin McRae Flat Out Trophy, nás přesvědčily, že tento talentovaný jezdec bude tím správným reprezentantem značky Gemini. Máme s ním naplánovaný čtyřletý projekt a teď je jen na něm, jakým způsobem dokáže využít šanci, ktará se mu nabízí,“ doplňuje Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini a jedna z největších světových kapacit v oboru očního lékařství.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist