www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rallye Monte Carlo (PCWRC)

OMV Peugeot WRT dosáhl v Monte skvělého výsledku

23. ledna 2006 • 08:00

Třiatřicetiletý rakouský pilot Manfred Stohl dokázal na zahajovacím podniku letošní sezóny vybojovat čtvrté místo, které navíc okořenil svými premiérovými nejrychlejšími časy na závěrečných dvou rychlostních zkouškách.

Letošní Rallye Monte Carlo byla více než kdy jindy převážně pneumatikovou loterií. Někdo na ní vydělá, někdo zase prodělá. Před zahájením závěrečného dne byl mezi druhým Toni Gardemeisterem a třetím Manfredem Stohlem rozdíl pouhých 2,9 vteřiny. Na dopoledních třech zkouškách však Gardemeister krapet uskočil a tak se Stohl rozhodl vše vsadit na jedinou kartu. Pro druhé průjezdy rychlostních zkoušek se většina jezdců rozhodla nasadit pneumatiky s hroty, Stohl zkusil zariskovat řezaným slickem. Tento tah se mu podařil dokonale, dokázal absolutně vyhrát poslední dvě zkoušky a bezpečně si udržel čtvrtou příčku před zle dotírajícím továrním pilotem Subaru Stéphane Sarrazinem.

„Na posledních zkouškách jsme udělali maximum, abychom se dostali na stupně vítězů. Bohužel, divácí na RZ 16 naházeli na trať spousty sněhu. Protože jsme měli jinak výhodné pneumatiky slick, na těchto místech jsme ztratili. Přesto je čtvrté místo senzačním startem do celého seriálu. S Peugeotem jsme si pozorumněli velice rychle, Bozian Racing odvedl skvělou práci. Pořád je tu ale prostor pro úpravu nastavení auta na další soutěže,“ řekl viditelně spokojený Stohl.

Trochu hůře dopadl Henning Solberg. Při svém prvním startu na Monte i s Peugeotem 307 WRC přijel hlavně získávat zkušenosti, navíc se mu nedařilo trefit se do správné volby pneumatik. Na poslední zkoušce se rozhodl zariskovat a ve snaze získat body do hodnocení značek svou snahu neustál. Pouhých 300 metrů po startu trefil jeho Peugeot kámen a bylo po nadějích. „Je to strašná škoda, ale chtěli jsme pomoci našemu týmu v hodnocení značek. Bylo to pro nás hodně obtížné, nebyl to jenom první start na Monte Carlu, ale první asfaltová světová soutěž vůbec. Peugeot 307 WRC je velice dobré auto a já jsem přesvěfčen, že to dokážu už na soutěži ve Švédsku,“ prohlásil Henning Solberg.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist