www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 14 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

Jakeš s Novákem stříbrní také na Šumavě

25. května 2014 • 20:30

Po zdárné premiéře v Českém Krumlově se o 14 dní později představil Gemini Clinic Rally Team se svojí posádkou Mirek Jakeš – Jaroslav Novák o 100 kilometrů severozápadněji v Klatovech při třetím dílu Mezinárodního mistrovství České republiky. V pauze mezi oběma soutěžemi následoval pochopitelně návrat zpět na Moravu a důkladná kontrola speciálu DS3 R5. Po vyhodnocení všech dat a poznatků z krumlovské soutěže padlo jasné rozhodnutí, že v první fázi se musí zapracovat především na jiném, pro české podmínky vhodnějším nastavení podvozku. Technických záležitosti týkajících se diferenciálů se ujal Petr Pokora, podstatný díl práce odvedl také specialista na tlumiče Rostislav Šašek, který se ostatně podílel i na vývoji Pechova Mini Cooperu.

Miroslav Jakeš - jaroslav Novák, Citroën DS3 R5 - Rally Šumava 2014

„Ve středu před soutěží jsme měli krátký test v okolí Trojáku, kde jsme si ověřili, jak auto funguje s novým nastavením. Stabilita zadní části vozu je teď o sto procent lepší než v Krumlově, na horizontech a různých nerovnostech se ´dé-es trojka´ chová už mnohem klidněji. Ještě potřebujeme zapracovat změny i na přední nápravu, času mezi Krumlovem a Šumavou ovšem bylo dost málo, přestože i tentokrát pracovali kluci naplno po celou dobu mezi oběma soutěžemi,“ ocenil Mirek práci mechaniků a techniků týmu Gemini.

V západočeských Klatovech startoval Mirek v minulosti teprve dvakrát, když poslední účast v roce 2010 skončila premiérovým umístěním v první desítce „velkého“ mistrovství a prvním nakouknutím mezi českou soutěžáckou elitu. Tentokrát si společně s mnohem zkušenějším spolujezdcem Jardou Novákem (17. start na Šumavě) vytýčili cíl přibližovat se dosahovanými časy úřadujícímu mistru republiky Pechovi a pokusit se vyhrát premiérově i nějakou rychlostní zkoušku. Druhý cíl se podařilo splnit hned na úvodním čínovském okruhu, kde po chybě ztratil pár sekund vítěz z Krumlova Venca Pech. Na klasických rychlostních zkouškách se však pořadí prohodilo a do cíle úvodní etapy přijeli Jakeš s Novákem s mankem necelých 19 sekund na prvního, když ztráta na jeden kilometr rychlostní zkoušky se pohybovala v rozmezí zhruba půl sekundy až sedmi desetin, tedy přibližně polovinu toho, co v Krumlově.

„Před první sobotní erzetou jsme si řekli, že to na Vencu s Petrem zkusíme, byť nám bylo jasné, že oni coby rodilí Plzeňáci znají místní tratě velmi dobře a že závodit s nimi na jejich domácí soutěži půjde jen velmi těžko. Vše ale vyřešila má chyba zhruba v polovině zkoušky. V jednom místě jsem šel o něco později na brzdy, na kluzkém asfaltu se ´zpakoval´ zadek vozu a na půl minuty jsme vycestovali mimo trať. Autu se naštěstí nestalo nic vážného, po této krizovce jsme se ale rozhodli, že zbytek soutěže už dojedeme v klidu,“ okomentoval Mirek jediný kritický moment. Přes zvolnění tempa, které si vynutilo i dosti nepříznivé počasí, se podařilo zajet Mirkovi s Jardou ještě jeden nejrychlejší čas na RZ. Nakonec i přes závěrečný finiš loňského sprintového mistra Odložilíka patřilo posádce týmu Gemini konečné druhé místo a s tím spojený zisk 57 mistrovských bodů, jenž vynesl posádku Jakeš – Novák na průběžné druhé místo v tabulce MMČR.

Příštím startem Gemini Clinic Rally Teamu se stane hustopečská Agrotec rally, která se uskuteční ve dnech 20. – 21. června.

Gemini Clinic Rally Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist