www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 14 - Rallysprint Kopná (MČR-S+PČR)

Brambory stoupají na ceně, říká Martina Daňhelová

6. června 2014 • 17:20

Mnozí pořadatelé automobilových soutěží sice v současnosti hudrají, že mají málo početné startovní listiny, Martina Daňhelová si ale na nedostatek konkurence stěžovat nemůže. Při dvoudenních podnicích letos závodí v rámci nejsilněji obsazené třídy 5, šampionátu sprintrally se už tradičně účastní ve třídě 8. V rámci této kategorie se při Rallysprintu Kopná představilo třináct posádek, přičemž Daňhelová byla mezi nimi jedinou dámou za volantem. Po dvou soutěžích v kokpitu vozu specifikace R3 se při moravské soutěži opět vrátila do vozu Renault Clio Sport, kvalitně připravovaného týmem LB Trans Racing.

Martina Daňhelová - Karolína Jugasová, Renault Clio Sport - Rallysprint Kopná 2014

Rallysprint Kopná je soutěží skoro kultovní, letos se jí dohromady zúčastnilo přes 130 posádek. Martina Daňhelová s Karolínou Jugasovou mezi nimi rozhodně nemínily udělat osudu a v přípravách nic nepodcenily. Vydaly se proto i na předstartovní shakedown, kde si Martina opětovně zvykala na odlišné vlastnosti ‚enka‘ oproti vozu R3. Že se jí to povedlo, ukázaly už výsledky z první rychlostní zkoušky, kterou byl technický ‚Kameňák‘. V nich se totiž dámská posádka objevila na první příčce ve své třídě! „Asi se projevil náš precizní a kvalitní rozpis, já sama měla totiž pocit, že jsme nijak na hraně nejely,“ popisovala své dojmy z úvodu soutěže světlovlasá pilotka. „Bohužel jsme na čele nevydržely dlouho, hned na následující Kopné mi to v jedné pravé rychlé zatáčce uklouzlo a já se lekla, že máme defekt. Jela jsem pak raději opatrně, nakonec se ale v cíli rychlostky ukázalo, že na vině byl jen rozteklý asfalt nalepený na kole. Pár vteřin ztráty ale stačilo k tomu, aby nás rychlé trio Řehák – Lunga – Hrubý přeskočilo. Když jsem poté na Hvozdné projela příkopem skoro jako Václav Pech na Šumavě, začínala jsem tušit, že tyhle moravské vlčáky tentokrát asi nezkrotíme. Přesto jsme s Karolínou ještě zabojovaly a i na druhém Kameňáku všechny chlapy zas udolaly. Zpět na medailové příčky už jsme se přesto vrátit nedokázaly. Zbylým soupeřům za námi jsme však ujely s bezpečným náskokem a čtvrté jsme zůstaly. A protože mým oborem je zemědělství, dobře vím, že i tahle ‚bramborová‘ medaile má svou velkou hodnotu, vždyť brambory každou chvíli zdražují,“ smála se v cíli Martina Daňhelová.

Z Kopné si Jihočeška odváží i Dámský pohár (tentokrát o to cennější, že k jeho získání bylo potřeba udolat i pilotku vozu 4WD) a také kupu bodů, které znamenají udržení se na čele třídy 8 v rámci hodnocení Mistrovství ČR ve sprintrally. Svůj hlavní úkol v podobě dosažení cílové rampy tentokrát dosáhla i druhá ‚rodinná‘ posádka, jedoucí nově ve složení Vlastimil Daňhel – Kateřina Janovská. Pro Daňhela staršího znamenala konečná sedmá příčka ve třídě 8 jeho první letošní bodované umístění. Úspěšný týmový přelom května a června následně završila spolujezdkyně Karolína Jugasová, která hned v úterý po soutěži zdárně odmaturovala. Teď nezbývá, než se těšit na začátek léta a s ním jihomoravskou Rally Hustopeče, která toto roční období tradičně zahajuje. Daňhelovi samozřejmě nebudou chybět!

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist