www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 14 - Rallysprint Kopná (MČR-S+PČR)

Vítězství a stříbro pro Rujbra s Řihákovou na Kopné

11. června 2014 • 19:00

Nadmíru spokojena odjížděla z Slušovic brněnská posádka Patrik Rujbr – Petra Řiháková. Po skvělém závodním dni, kdy Patrik s Petrou poznávali i krásy moravských luk, přišlo na konci závodu dvojí pohárové ocenění – vítězství ve třídě 5 a 2. místo v kategorii dvoukolek. Stříbrný post mezi smíšenými posádkami bohužel zůstal bez pohárového ocenění.

Patrik Rujbr - Petra Řiháková (Renault Clio R3) - Rallysprint Kopná 2014

Rallysprint Kopná patří mezi oblíbené sprinty jak u Patrika, tak i u Petry. Proto se nemohl nikdo divit, že brňáci najížděli rychlostní zkoušky s úsměvem, ale zároveň i s respektem. „Do Slušovic jezdíme velice rádi. Jednak se mi tento závod velice líbí svým charakterem, kdy technické úseky střídá uskákaný asfalt, ale také proto, že zde má zázemí tým, ve kterém nám připravují Clio. A věřte, že Luba Minařík s celou svou hodně širokou rodinou umí být pohostinný a my to na oplátku umíme dokonale využít,“ podělil se o pocity k slušovickému sprintu Patrik Rujbr.

Ve třídě 5 měli Patrik s Petrou velmi silného soupeře v osobě Egona Smékala a v dvoukolkách pak mimo jiné Petra Zedníka a Vénu Dunovského. S velkým elánem se pustila posádka do ukrajování ostrých kilometrů z erzet. Přemíra snahy o dobrý výsledek ovšem stálo za drobnou jezdeckou chybou, po kterém následoval výlet na louku a kochání se pohledem do krajiny. „Od začátku jsme nasadili dobré tempo, ale vloudila se malá chyba, která ve finále poznamenala i konečný výsledek. Před L6 jsme byli příliš rychlí a šli ven na louku. Díky bohu jen na louku a netrefili nic, co by závodničku poškodilo, ale tento výlet nás stál cca 20 vteřin. Aspoň o to víc bylo pak motivace k dohnání soupeřů :),“ popsala moment z úvodu soutěže Petra Řiháková. Zdravé naštvání vyburcovalo posádku natolik, že hned v následující erzetě vystřihla nejrychlejší čas v kategorii 2WD a 13. absolutně. V polovině sprintu patřilo Patriku Rujbrovi a jeho spolujezdkyni průběžné 19. místo absolutně, 4. příčka v 2WD a prozatímně stříbrná příčka ve třídě 5.

Druhá polovina sprintu se nesla z pohledu smíšené posádky v silném ataku na bednu ve dvoukolkách. Interní souboj s Vénou Dunovským vycházel lépe pro brněnskou dvojici, která ukrajovala desetinku po desetince a tento souboj vyvrcholil v závěrečné zkoušce sprintu. O zkoušku dříve ovšem technický problém vyřadil Egona Smékala z rally a tím se dostal Patrik Rujbr do vedení třídy 5. Ale zpět k souboji s Vénou Dunovským, po RZ 5 stáhli Patrik s Petrou náskok na pouhých osm desetin vteřiny, aby jim na další zkoušce poděbradský jezdec odskočil na rozdíl 2,6 vteřiny. O všem rozhodla poslední zkouška, kterou obě posádky jely na krev. Na jejím konci byla lepší ta vedená Patrikem Rujbrem, jenž svého soupeře porazil o pouhé tři desetiny vteřiny. „Konečně na jeden závod bylo sucho, což nám padlo k chuti, hezky a v pěkném tempu jsme se svezli. Což nakonec stačilo k prvnímu místu ve třídě 5, nutno přiznat díky technické závadě odstoupeného Egona, ten nám utekl jinak až příliš. Ve skupině 2WD jsme nakonec dosáhli na druhé místo, i když to bylo dost těsné a svedli jsme pěkný boj s Dunovským. Nestačili jsme na Zedníka, který i díky naší ranní chybě byl až příliš vzdálený. Výsledek nás velmi těší, stejně jako dva nejrychlejší časy mezi dvoukolkami,“ popsal dění na slušovicku Patrik Rujbr. O vítězství ve třídě a 2. místě v kategorii 2WD již bylo napsáno a do statistik patří doplnit konečné umístění v rámci MČR, což je 13. místo a 2. místo mezi smíšenými posádkami.

V nejbližší době čeká na Patrika s Petrou další srdeční záležitost, na pořadu je totiž domácí Agrotec Rally Hustopeče, která startuje v pátek 20. června.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist