www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 14 - Rallysprint Kopná (MČR-S+PČR)

LB Trans: Smolné šumavské sedmičky a pohárové žně na Kopné

18. června 2014 • 10:00

LB Trans Racing je jedním z mála českých týmů, který dosud nevynechal žádnou letošní tuzemskou rally. Po zisku dvou párů zlatých věnců z Valašky (zásluhou Martiny Daňhelové) a z Krumlova (získal jej Jan Lunga) nabitý program pokračoval dvojicí květnových soutěží - Rally Šumava a Rallysprint Kopná.

Vlastimil Daňhel - Kateřina Janovská (Renault Clio Sport) - Rallysprint Kopná 2014

Start na Šumavě byl pro LB Trans Racing mimo původní plán a vykrystalizoval se až po úspěchu v Českém Krumlově. Jan Lunga s Ondřejem Koubkem získali slušnou porci bodů a vzhledem k vývoji tabulky třídy 8 se zdálo být škoda nadějnou pozici nevyužít. Méně příjemným zjištěním bylo, že místo souboje o body čeká Honzu s Ondrou pouhý duel. Více soupeřů ze třídy 8 totiž na šumavský start nedorazilo…

Průběh závodu bohužel představy posádky ani členů týmu nenaplnil. Důvody nám prozradí sám pilot: „Nabrali jsme velkou časovou ztrátu kvůli nefunkčním brzdám. Už na první RZ nám auto nezabrzdilo do retardéru a museli jsme jej projet rovně, za což jsme dostali 30sekundovou penalizaci. V prvním servisu se nám závadu nepodařilo odstranit a díky tomu jsme ztráceli hodně času i na dalších testech. Problém jsme vyřešili až před noční částí,“ komentoval smolné okamžiky Honza Lunga. V noční sekci si oba členové posádky alespoň částečně spravili chuť. Vyhráli obě zbývající „erzety“ a stáhli náskok vedoucího Martina Rady těsně pod hranici jedné minuty, což otevíralo otázku, jakou taktiku zvolit na druhý den.

Všem teoretickým šancím na stáhnutí ztráty však učinila přítrž hned druhá sobotní zkouška. Při cestě na její start v modro-žlutém cliu „odešla“ elektrika a pouť soutěží se pro Honzu s Ondrou definitivně zastavila. „Mrzí nás hlavně „ostré“ kilometry, o které jsme tímto odstoupením přišly. Sobotní „erzety“ byly hodně náročné na rozpis a před startem jsem se na ně těšil. Bohužel jsme na ně nakonec zavítali jen jako diváci,“ podělil se o své pocity Lunga, který svým odstoupením před startem sedmé „erzety“ (navíc se startovním číslem 27 na dveřích) s trochou nadsázky potvrdil, že číslice 7 mu v životě štěstí nepřináší.

Zatímco ze Šumavy odjížděla týmová kolona předčasně, na Kopné měli členové vyškovské formace důvod vydržet až do slavnostního vyhlášení výsledků. Posádky, startující pod křídly LB Trans Racing, si totiž z Valašska odvezly hned tři sady pohárů.

Jan Lunga - Ondřej Koubek (Renault Clio Sport) - Rallysprint Kopná 2014

Po šumavském odstoupení si zlepšili chuť Jan Lunga s Ondřejem Koubkem, kteří soutěž dokončili jako druzí ve třídě 8. RZ Kameňák jim sice ani jednou nesedla, na zbylých úsecích však nebyli horší než třetí a po celý závod bojovali o medaile. V závěru dokonce zkoušeli zviklat i pozici vedoucího Matěje Řeháka. „Do posledních dvou „erzet“ jsme dali skutečně maximum, rychleji bychom to už nedokázali. Máme radost zejména z času, dosaženého na závěrečné RZ Hvozdná, kde jsme zajeli srovnatelně s mnoha „áčkovými“ vozy a některé R-dvojky jsme dokázali porazit. I když jsme boj o vítězství ve třídě o dvě sekundy prohráli, řadím Kopnou mezi své nejlepší závody. Raději těsně prohraju, než kdybych vyhrál o dvě minuty,“ liboval si nad krásným soubojem pilot.

Svým mužským soupeřům, Honzu Lungu nevyjímaje, zkraje závodu pořádně vyrazila dech Martina Daňhelová s dalším cliem týmu LB Trans. Na úvodním super těžkém Kameňáku zajela nejrychlejší čas ve třídě, který následně dokázala zopakovat i ve druhém průjezdu. Je proto škoda, že ji v rozletu trošku přibrzdil první průjezd RZ Kopná, kde na své soupeře vybudovaný náskok ztratila. „V jedné pravé rychlé zatáčce nám to uklouzlo a já se lekla, že máme defekt. Jela jsem pak raději opatrně, nakonec se v cíli rychlostky ukázalo, že na vině byl jen rozteklý asfalt nalepený na kole. Pár vteřin ztráty ale stačilo k tomu, aby nás rychlé trio Řehák – Lunga – Hrubý přeskočilo. Když jsem poté na Hvozdné projela příkopem skoro jako Václav Pech na Šumavě, začínala jsem tušit, že tyhle moravské vlčáky tentokrát asi nezkrotíme,“ komentovala závod ve své tiskové zprávě Martina. Od tohoto okamžiku až do cíle bylo dívčí duo Martina Daňhelová – Karolína Jugasové čtvrté a nic se na tom nezměnilo až do odpoledního cíle. Děvčata si večer na slavnostní vyhlášení přišla pro poháry za prvenství v dámském poháru, ještě cennější vítězství si však v úterý po závodě připsala spolujezdkyně Karolína Jugasová. Zasloužila se o to úspěšně splněnou maturitní zkouškou.

Spokojený odjížděl z Kopné i Martinin otec Vlastimil Daňhel, vedle něhož na sedadle spolujezdce poprvé usedla Kateřina Janovská. Sedmé místo ve třídě 8 (mezi 13 startujícími) je vzhledem k obrovské konkurenci slušným výsledkem a znamená první letošní body.

A kam se poděla třetí sada pohárů, zmíněná již v úvodní části slušovického sumáře? Nikam nezmizela, jen jsme si na posádku, která ji vybojovala, museli u cílové rampy počkat déle. Patrik a Lubomír Brtníčkovi sice jako účastníci Poháru mládeže startovali do soutěže poslední, ani vytahané nečistoty a rozbitá trať však nebyly překážkou, aby si odvezli svůj první společný pohár. „S Patrikem jsme začali první průjezdy velmi opatrně a s velkým respektem k náročným zkouškám, ve druhých jsme uzdu malinko povolili a zrychlili se. I přes malý výlet mimo trať v poslední zkoušce jsme přejeli cílovou rampu, což byl náš hlavní cíl,“ hodnotil soutěž pragmaticky Luboš Brtníček v roli spolujezdce. Hned na to přidal své hodnocení i z pozice týmového šéfa. „Se sprintem na Kopné jsem nadmíru spokojen. V „osmičkách“ se konal nádherný souboj o vteřinky, kterého se zúčastnily hned dva naše vozy. Honza nakonec vybojoval druhé a Martina po fantastických “Kameňácích„ čtvrté místo. Vlastík s chladnou hlavou a se zaskakující spolujezdkyní letos poprvé dojel. Vzhledem k náročnému týmovému programu je třeba hodnotit kladně i fakt, že cíl spatřily všechny čtyři týmové vozy, což nám trošku usnadní přípravu na další soutěže.“

Dalším startem týmu LB Trans Racing bude v termínu 20. – 21. června Agrotec rally Hustopeč, která soutěžní peloton Mezinárodního mistrovství ČR v rally zavede téměř na dohled týmové základny – na území Jihomoravského kraje.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist