www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Geko Ypres Rally

Freddy Loix podeváté opanoval Geko Ypres Rally

23. června 2014 • 18:00

Freddy Loix, legenda belgického soutěžního sportu, opět zvítězil na domácí Geko Ypres Rally. Přestože startoval s téměř továrním autem, rozhodně to neměl tentokráte jednoduché. A nebyl ani nejrychlejší.

Freddy Loix - Johan Gitsels (Škoda Fabia S2000) - Geko Ypres Rally 2014

Po větší část soutěže byl totiž rychlejší holandský mladík ve službách Peugeotu Kevin Abbring. S Peugeotem 208 T16 všem svým soupeřům pomaličku ujížděl a vypracoval si vcelku slušný náskok, po RZ 13 však musel kvůli technickým problémům odstoupit.

Nedařilo se ani dalším favoritům. Craig Breen se nebyl schopen dostat do pořádného tempa, navíc jej nový Peugeot 208 T16 trápil po celou dobu závodu až do RZ 14, kde vypověděl službu úplně. To Pieteru Tsjoenovi zahořela nová 208 T16 už v kvalifikaci a tak do závodu odstartoval s pětiminutovou penalizací. Další spousty minut pak poztrácel po příkopech, až byl nakonec diskvalifikován pro překročení maximálního povoleného zpoždění.

Ještě hůře dopadl Bruno Magalhaes, kterého motor jeho Peugeotu, tentokráte ve verzi 207 S2000, vypekl již před kvalifikací. Zkázu Peugeotů pak dokončil požár Roberta Consaniho. Neil Simpson, Bernd Casier a nebývale se trápící Xevi Pons ukončili své účinkování v příkopách, Esapekka Lappi odstoupil po přeražení sloupu.

Díky tomu a navíc spolehlivému výkonu se na druhou příčku probojoval Cedric Cherain následován Seppem Wiegandem, Hermenem Kobusem a Lucou Rossettim. Právě italský navrátilec do seriálu ME byl spolu s Abbringem jediným, kdo byl schopen držet krok s Loixem. Po defektu na RZ 4 však ztratil šance na stupně vítězů.

Letošní ročník Geko Ypres Rally se stal doslova zkázou pro české posádky. Kompletní pětice se porůznu potulovala po flanderských polích a příkopách, přičmž jen Jaroslav Orsák a Martin Hudec dokázali své vozy dovézt až do cíle. Prvně jmenovaný dokonce skončil desátý absolutně. Tomáš Pospíšilík, Antonín Tlusťák a Jan Černý skončili v kotrmelcích.

Tradičně nabitý byl souboj o vítězství mezi juniory. O vítězství si to nakonec rozdali Stéphane Lefebvre a Andrea Crugnola, kteří dojeli do cíle ve shodném čase, o vítězství francouzského pilota rozhodl lepší čas na RZ 1. To už nejeli do té doby hodně rychlí Guillaume Dilley, Mattias Olsson, Petter Kristiansen či Aleks Zawada. Až do poslední zkoušky se bojovalo o bronz mezi trojicí Griebel, Ingram a Černý. Nakonec jediný, kdo z této trojice spatřil cíl, byl nejmladší Ingram. Griebelovi praskla poloosa jeho Adama R2 hned na startu, Jan Černý završil svůj nevýrazný výkon havárií.

Zajímavý souboj sliboval i production cup. Zatímco první tři místa Andy Lefevera, Andráse Hadika a Tibora Érdiho byla celkem jasná, o zbývající posty bojovali Filip Pyck a dva dosud nejúspěšnější účastníci poháru Martin Hudec a Vitaliy Pushkar. Nakonec byl z této dvojice v cíli úspěšnější český jezdec a připsal si důležité body do šampionátu.

Konečné výsledky Geko Ypres Rally

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist