www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Geko Ypres Rally

208 T16 bez umístění… 208 R2 dominuje

24. června 2014 • 09:00

Kevinu Abbringovi, který na počátku Geko Ypres Rally vedl, se nepodařilo plně využít potenciálu svého vozu 208 T16, který se závodu účastnil v barvách týmu Peugeot Rally Academy. Mladý nizozemský jezdec nakonec stejně jako jeho irský týmový kolega Craig Breen ze startovního pole odstoupil, i když během více než poloviny belgické rallye zůstával ve vedení. Tým Peugeot Sport využije léta k tomu, aby zjistil, jaké byly důvody tohoto dvojího nuceného odstoupení ze závodu, ale současně slaví úspěch vozu 208 R2, který získal dvě první místa v kategoriích 2WD a Junior.

208 T16: tři vítězství a 2 další místa na stupních vítězů v polovině sezóny

Craig Breen - Scott Martin (Peugeot 208 T16) - Geko Ypres Rally 2014

I když oba jezdci Kevin Abbring (č. 8) a Craig Breen (č. 1) odstoupili prakticky současně během 14. rychlostní zkoušky, do té doby se jim dařilo držet vynikající tempo a než jejich výkon ukončily mechanické problémy, získali ve 14 rychlostních zkouškách 9 vítězství.

„Vůz 208 T16 opět prokázal svůj mimořádný potenciál, stejně jako v řecké Akropoli, kde Craig s naším novým vozem před necelými 12 týdny zvítězil, a na Azorských ostrovech, kde Kevin získal úžasné 2. místo, a dokonce v době vítězství Karla Krudy ve WRC-2 na Sardinii a Andreucciho v Itálii,“ zhodnotil situaci ředitel týmu Peugeot Sport Bruno Famin. „Účast obou vozů Peugeot Rally Academy však zmařily politováníhodné problémy, které pochopitelně uznáváme.“

Je však také nutné poznamenat, že Breen i Abbring již oba získali od začátku mistrovství ocenění Colin Mc Rae Trophy.

Má solidní základy, ale je to stále nováček…

„Vzhledem k výsledkům, kterých již Peugeot 208 T16 dosáhl, je jasné, že základy má pevné, ale nesmíme zapomínat, že jde stále o úplného nováčka. Navíc stojíme stejně jako ostatní výrobci před složitou rovnicí, jejímž výsledkem má být vůz s výkonným turbomotorem, přičemž je třeba uhlídat nízké náklady, jak vyžadují předpisy R5, jejichž ducha plně podporujeme. Dále před námi vždy stojí konkrétní situace na trati, kterou nikdo z nás nepodceňuje,“ dodal Bruno Famin.

Vítězství vozu 208 T16 v Dánsku

Peugeot Sport dělá pochopitelně vše proto, aby zlepšil výkony své nové zbraně, a současně pracuje na její spolehlivosti, protože právě ta tým připravila o umístění, které se zdálo být na dosah ruky. „Dál pokračujeme v našem vývojovém programu a budeme se snažit odstranit jeden problém po druhém. Jde o záležitosti související s tím, že jde o zcela nový vůz, a není jich zase tolik,“ upřesnil Bruno Famin.

„Zaznamenali jste především potíže s diferenciálem, kvůli kterému musel Craig v sobotu v Ypres ze závodu odstoupit. Podstoupili jsme problém analýze a brzy přijdeme s řešením. Se závadou na motoru vozu Kevina Abbringa jsme se zatím nesetkali. Naše zákazníky budeme o práci informovat, stejně jako o všem, co budeme u vozu měnit. A samozřejmě chci pogratulovat Christianu Jensenovi a Fredymu Pedersenovi k jejich vítězství, jehož minulý víkend dosáhli ve 4. kole mistrovství Dánska. Jejich vůz 208 T16 je jeden ze šesti, které již v Evropě závodí v soukromých rukou.“

Úspěch pro 208 R2 v Ypres

Dalším zdrojem spokojenosti pro Peugeot Sport je výsledek, jehož v Belgii v šestém kole mistrovství Evropy v rally FIA dosáhl Peugeot 208 R2, když získal dvě první místa v klasifikaci 2WD a v kategorii Junior (ERC). V kategorii 2WD zvítězil Belgičan Kevin Demaerschalk a v kategorii Junior francouzský pilot Peugeot Rally Academy Stéphane Lefebvre.

Lefebvre je krom toho v současnosti na druhém průběžném místě v obou těchto mistrovstvích, před ním se drží Čech Jan Černý, rovněž ve voze Peugeot 208 R2.

Příští závod ERC pro tým Peugeot Rally Academy (Breen, Abbring a Lefebvre): Barum Rally Zlín (Česká republika), 29.–31. srpna 2014.

Radka Matthey
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist