www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. dubna 2024, Svátek má Rudolf, zítra Valérie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Lotos Rally Poland

Rajd Polski opanovaly Volkswageny, nejrychlejší byl opět Ogier (+VÝSLEDKY)

29. června 2014 • 23:00

Světový šampionát v automobilových soutěžích pokračuje na Lotos Rally Poland. Polská soutěž se vrací do kalendáře MS potřetí, tentokráte poprvé v historii obsahuje i jednu etapu v sousední Litvě. Extrémně rychlou soutěž s očekávaným nepříznivým počasím můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) - Lotos Rally Poland 2014

-

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Lotos Rally Poland

- - - - - - - - - - - - - 3. etapa - - - - - - - - - - - - -

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Lotos Rally Poland 2014

Letošní ročník Rally Poland, která se potřetí vrátila do kalendáře mistrovství světa, vyhrál úřadující mistr světa Sébastien Ogier. Na druhém místě jej doplnit týmový kolega z Volkswagenu Andreas Mikkelsen, třetí příčku dokázal i přes atak soupeřů uhájit Thierry Neuville s Hyundaiem.

Nedělní etapa měla na programu jen necelých 50 km, takže se moc napětí očekávat nedalo. Jednoznačně nejzajímavějším soubojem měla být bitva o bronz mezi Neuvillem a Hirvonenem, i díky informacím prostřednictvím mezičasů se nakonec nic neudálo a belgický jezdec Hyundaie si své místo bezpečně udržel. O jedinou opravdovou zajímavost se tak postaral během víkendu jinak nevýrazný Latvala, který dokázal přidat a přeskočit Juhu Hänninena. Naopak, posun Krise Meeka na sedmou příčku před Paddona a Solberga se dal očekávat. První desítku pak uzavřel český jezdec Martin Prokop.

V rámci kategorie WRC2 se neudálo už vůbec nic, prvenství si připsal Ott Tänak před Jari Ketomou, o třetí místo Al Rajhiho nepřipravily ani problémy s poloosou. V rámci JWRC zůstalo zachované pořadí ze včerejška - Lefebvre, Fisher, Koči.

Startovní pořadí do 3. etapy

- - - - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - - - -

Andreas Mikkelsen - Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) - Lotos Rally Poland 2014

Sobotní etapa Rally Poland se vrátila do země, jejíž název nese. A po včerejším 'proflákaném' dni se konečně začalo dít. A že se děly věci! Jen vedoucí muž nám trochu 'zloebovatěl' - opět se do čela celkem bezpečně probojoval Sébastien Ogier následován Andreasem Mikkelsenem a zbytkem pole, kterému trochu překvapivě vévodí Thierry Neuville.

Zpočátku to vypadalo na napínavý souboj Volkswagenů mezi Ogierem a Mikkelsenem. Do vteřinkové bitvy však nejdříve zasáhl defekt na dvanácté rychlostní zkoušce, aby ho defitivně dorazily problémy s brzdami na RZ 19. Tím se francouzský jezdec dostal do bezpečného, více než minutového vedení. Díky velkému náskoku však Mikkelsen o druhé místo nepřišel.

Naopak se nedařilo jezdcům za ním. Třetí místo dnes asi nebylo nikomu souzeno. Po pátku se na něm držel Mads Ostberg, na čtrnáctém testu však havaroval a bylo po nadějích. Tím se na bronzovou příčku dostal tentokrát hodně nevýrazný Latvala, který tam vydržel jenom zkoušku. Poškozený tlumič se totiž nepodařilo na přejezdu provizorně opravit a tak pomalý průjezd patnáctým testem znamenal pokles do druhé poloviny první desítky. Dalším uchazečem o třetí místo se tak stal velmi slušně jedoucí Juho Hänninen. Prakticky hned poté však začal mít problémy, když se mu volant přetočil doleva. Sympatický Fin se snažil i s tímto handicapem bojovat, vydrželo mu to však jen do RZ 18, kdy jej definitivně přeskočil týmový kolega Neuville. Ten se dokázal na třetí příčce udržet až do konce druhé etapy.

Jen deset sekund za ním je však Mikko Hirvonen, kterému se podařilo najít trochu rychlejší rytmus a alespoň boj o bronz slibuje nějakou podívanou do nedělní etapy. Za ním se s minimálním odstupem seřadili Hänninen s Latvalou, další trojici pak tvoří Paddon, Solberg a na čtvrtém testu defektem zpomalený Meeke. První desítku pak uzavřel nevýrazně jedoucí Martin Prokop, který se zároveň stává posledním regulerně jedoucím jezdcem s vozem WRC. Kubica totiž následoval své národní kolegy Holowczyce a Solowowa a obdobně jako Ostberg či Evans havaroval.

V rámci poklidného průběhu WRC2 celkem bezpečně kraluje Ott Tänak následován Jari Ketomou. O třetí příčku však vinou upadlého kola přišel Martin Kangur, což vyneslo k výšinám Yazeeda Al Rajhiho. Mnohem větší kolotoč nastal v JWRC. Z nejrychlejších zůstal bez problémů jen Stéphane Lefebvre. Simone Tempestini po havárii skončil úplně, Martin Koči po defektu a problémech s poloosou klesl na čtvrté místo. Lefebvra tak na stupních vítězů doplňují Alastair Fisher a Quentin Giordano.

Startovní pořadí do 2. etapy

- - - - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - - - -

--- P Á T E K ---

Andreas Mikkelsen - Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) - Lotos Rally Poland 2014

I po výrazně zkrácené páteční etapě dominují letošnímu ročníku Rally Poland jezdci továrního týmu Volkswagen. Ve vteřinkovém souboji se o prvenství celý den přetahovali Sébastien Ogier a Andreas Mikkelsen. O průběžném vedení úřadujícího mistra světa rozhodla až závěrečná superspeciálka v Mikolajkách.

Celý páteční den se nesl ve znamení dlouhých přejezdů a nadávání na trať. Pokud nepočítáme večerní superspeciálku, pouze první a poslední test se odehrával na polském území, jinak se posádky musely vydat na dlouhou štreku do Litvy. Tam však panovalo velké rozčarování nad tratí. Nejen, že úseky byly extrémně rychlé s průměrnými rychlostmi přesahujícími 120 km/h, ale také se hodně rychle vyjížděly koleje a pro později jedoucí posádky se stávaly téměř nesjízdné. Mezi posádkami tak panovala frustrace s nemožnosti bojovat o přední příčky. Celé to pak vyvrcholilo ke zrušení druhých průjezdů litevských zkoušek kvůli nesjízdné trati.

Posádky se tak dnes povozily spíše na přejezdech než na rychlostních zkouškách. Kromě drobného požáru Neuvilla v cíli RZ 9 a boudě Michala Solowowa se ani nic výraznějšího nestalo. Většina posádek se místo závodění spíše trápila. Za vedoucím duem Volkswagenů se tak drží Mads Ostberg následován Latvalou a Meekem.

Martin Prokop po první etapě drží třináctou příčku absolutně. Po kolostřešní kombinaci Karla Kruudy vede v rámci WRC2 celkem bezpečně Ott Tänak před Jari Ketomou a Martinem Kangurem, mezi jezdci JWRC je pořadí Stéphane Lefebvre, Simone Tempestini a Martin Koči.

Startovní pořadí do 1. etapy - 2. sekce

-

--- Č T V R T E K ---

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Lotos Rally Poland 2014

Po krátké čtvrteční části, která obsahovala dvě spíše kratší zkoušky a superspeciálku v Mikolajkách, jsou na čele letošního ročníku Rally Poland dva tovární jezdci Volkswagenu. Právě až na superspeciálce se probojoval do čela Sébastien Ogier, když přeskočil Andrease Mikkelsena.

Úvodní část žádný převratnější vzruch nepřinesla. Vyjímkou byl opět domácí Robert Kubica, který se ani tentokrát nevyhnul chybět, při kotrmelci na RZ 2 však ztratil jen zhruba 15 vteřin. S psychickým blokem se pak po dnešní den potýkal Jari-Matti Latvala, který má nepříjemné vzpomínky na konec při předchozím startu při Rajdu Polski v roce 2009.

Ostatní přední jezdci jsou vesměs na dostřel, Martin Prokop i přes bolesti zad drží desátou příčku absolutně, když až na posledním testu přišel o post nejrychlejšího jezdce Fordu.

V rámci WRC2 vede Ott Tänak před Jari Ketomou, kterého na RZ 2 zbrzdil kámen pohozený do cesty, podle jezdce to muselo být od diváků. Bronz drží Karl Kruuda, který se však od počátku potýkal s technickými problémy. V rámci JWRC vede Stéphane Lefebvre před Martinem Kočim a Simone Tempestinim.

Startovní pořadí do 1. etapy

-

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Světový šampionát v automobilových soutěžích pokračuje na Lotos Rally Poland. Polská soutěž se vrací do kalendáře MS potřetí, tentokráte poprvé v historii obsauje i jednu etapu v sousední Litvě. Extrémně rychlou soutěž s očekávaným nepříznivým počasím můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky shakedownu

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist