www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Geko Ypres Rally

Luc Costermans dokazuje, že to jde i beze zraku

27. června 2014 • 13:00

Před deseti lety přišel Luc Costermans při nehodě kompletně o zrak. Přesto se však nevzdal byl pevně rozhodnut o tom, že se jednoho dne vrátí za volant auta.

„Ještě než jsem ztratil zrak, shlédnul jsem film Michela Vaillanta, kde jede za tmy po okruhu Le Mans a jeho dívka mu drží ruce před očima. Když jsem oslepl, pořád jsem měl tuhle scénu na mysli. Mě osobně, jakožto nevidícímu, přináší řízení auta na závodní trati nepopsatelný pocit,“ říká nevidomý jezdec.

Luc Costermans - David Baratucci, Škoda Yeti - Geko Ypres Rally 2014

Poté, co Costermans ustanovil s Lamborghini Gallardo rychlostní světový rekord slepého jezdce o hodnotě 308,78 km/h, nedávno se mu podařilo absolvovat další, doslova husarský kousek. S navigátorem Davidem Baratuccim za volantem Škody Yeti totiž v uplynulém týdnu absolvoval 4,79 km dlouhou trať oficiálního shakedownu belgické Geko Ypres Rally.

„Chtěli jsme dokázat, že i osoba se ztrátou zraku, pokud je plnohodnotně navigována, je schopná prokázat výjimečnou hbitost a schopnosti při ovládání auta,“ vysvětloval své pohnutky Luc Costermans pro televizní stanici Eurosport. Kromě toho si Costermans trať shakedownu mohl doslova osahat, když měl k dispozici i mapu, na níž si mohl profil trati 'projet' prstem. Nejdůležitější však byl, zcela logicky, rozpis.

'plastická 'mapa shakedownu Ypres rally 2014, foto: FB profil Luca Costermanse

„Namísto volantu jsme si představovali hodiny. Když mi můj spolujezdec David nahlásil 'pravá 5', zatočil jsem volantem na jednu hodinu, 'pravá 10' na dvě hodiny, 'pravá 25' na tři hodiny, 'levá 5' na jedenáct hodin, 'levá 10' na deset hodin, 'levá 25' na devět hodin ... Kromě toho máme systém pokud jde o brzdy, akceleraci a také pokud jde o přilehlé okolí trati, abych věděl, jestli můžu zatáčky katovat. Prostě všechny podstatné informace pro to, abych mohl jet efektivně a rychle.“

Světový rekord Luca Costermanse v rychlosti byl pokořen v roce 2009, ovšem to ho opět motivuje. „Chci ho znovu vybojovat,“ říká. Z našeho subjektivního pohledu má však mnohem větší cenu, a to jak sportovní, tak i morální, právě jeho nedávný výkon, který po loňské Rally of France opět předvedl při Ypres Rally.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist