www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 14 - Lotos Rally Poland

Stéphane Lefebvre vítězí v JWRC i v Polsku

1. července 2014 • 15:00

Stéphane Lefebvre po vítězství v Portugalsku vyhrál i v druhém podniku JWRC, Rally Polsko. Na Citroënu DS3 R3 stanul francouzský pilot na stupních vítězů v doprovodu Brita Alastaira Fishera a dalšího Francouze Quentina Giordana.

Stéphane Lefebvre - Thomas Dubois (Citroën DS3 R3T) - Lotos Rally Poland 2014

Hned 11 Citroënů DS3 R3 se postavilo na start Rally Polsko, druhého kola mistrovství světa juniorů WRC 2014, pro které je Citroën Racing exkluzivním dodavatelem. Vedoucí muž šampionátu vyhrál už čtvrteční zahajovací rychlostní zkoušku v Mikolajki a naznačil, v jaké je formě. Stéphane Lefebvre pak vyhrál i první tři rychlostní zkoušky a do servisního parku vjížděl s desetisekundovým náskokem před Martinem Kočími, Simone Tempestinim a Alastairem Fisherem.

Také v Litvě, kam se rally přesunula, si Stéphane Lefebvre držel svou vysokou rychlost. Zajel další dva nejrychlejší časy před tím, než Simone Tempestini dojel jako první v etapě. Po dvou zrušených rychlostních zkouškách, které organizátorům přišly v rozporu s bezpečností závodníků, se program vrátil do Polska. V tu chvíli už Lefebvre vedl o 21,9 sekundy před Tempestinim. Martin Kočí, Alastair Fisher a Christian Riedemann se srovnali do jedné minuty za vedoucím pilotem.

V sobotu ze soutěže vypadli Simone Tempestini, Federico Della Casa a Panikos Polykarpou. Alastair Fisher nastavil dva nejrychlejší časy po sobě a dostal se na druhou pozici před Christiana Riedemanna a Quentina Giordana. Martin Kočí ztratil dvě minuty, když poškodil zadní nápravu auta.

Alastair Fisher, Stéphane Lefebvre a Quentin Giordano předváděli špičkové výkony při druhých průjezdech a všichni vyhráli po jedné rychlostní zkoušce. Stéphane Lefebvre na konci dne vedl o více než dvě minuty před Alastairem Fisherem. Christian Riedemann ztratil třetí místo kvůli havárii na superspeciálce, to obsadil Quentin Giordano, zatímco čtvrtý Martin Kočí zaostával o 25,2 sekundy.

V neděli Stéphane Lefebvre hájil náskok před Alastairem Fisherem a Quentinem Giordanem. Martin Kočí měl problémy se zavěšením a musel se tak spokojit se 4. Místem před Christianem Riedemannem, Kornelem Lukacsem, Aronem Domzalou, Molly Taylorem a Federicem Della Casou, který se vrátil přes Rally 2.

Všech 11 posádek vidělo skvělý pokrok Sébastiena Chardonneta. Vítěz loňského seriálu Citroën Top Driver postoupil letos do WRC2 na Citroënu DS3 R5. Druhý ze Sardinie ukázal své schopnosti i při prvním startu v Polsku.

Co také řekli:

Stéphane Lefebvre: „Je to skvělé vyhrát dva podniky po sobě na našem Citroënu DS3 R3. Nechtěli jsme zbytečně riskovat. Snažil jsem se jet čistě, jak jen to šlo. Jeli jsme vyrovnaně, ale někdy jsem byl až překvapený z našich časů. Byla to dlouhá a těžká rally. Tohle vítězství je důležité pro zbytek sezony.“

Alastair Fisher: „Začali jsme trochu opatrně. Po našem výpadku v Portugalsku jsme se snažili se vyhnout dalším chybám. V sobotu jsem jel dost rychle. I když jsme píchli, byli jsme schopní se udržet mezi nejlepšími. Druhé místo je solidní výsledek. Potřebovali jsme vybudovat si trochu sebevědomí před nadcházející soutěží ve Finsku.“

Quentin Giordano: „Vypadalo to, jako kdybychom jeli dvě různé soutěže. Všechno se změnilo se změnou nastavení našeho Citroënu DS3 R3 během soboty. Cítil jsem se pak mnohem lépe. Byl jsem schopný pilotovat rychleji a bezpečněji. Musím poblahopřát mému týmu a spolujezdci za ohromný finiš na podium. Nemohl jsem se sice ke konci úplně uvolnit, ale byli jsme schopní zajet dvě nejrychlejší rychlostní zkoušky. Byla to moje teprve druhá rally mezi juniory. Stát na stupních vítězů je skvělý výsledek.“

Marek Nawarecki (manažer zákaznického závodního programu Citroën Racing): „Druhý podnik programu JWRC byl velice náročný. Většina posádek v Polsku ještě nestartovala. Stéphane Lefebvre vyhrál před Alastairem Fisherem a Quentinem Giordanem. Následující dějství ve Finsku bude důležitým závodem pro další rozvoj našich mladých pilotů. Zkušenosti z Polska by pro ně měly být důležité. Musím se zmínit i o skvělém výkonu Sébastiena Chardonneta na Citroënu DS3 R5. Hodně zapracoval na nastavení auta. Jeho výkony jsou příkladem pro piloty z JWRC, kteří by příští rok mohli usednout za volant Citroënu DS3 R5 podobně jako on.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist