www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 1. května 2024, Svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 14 - Rally Bohemia (MMČR)

Adam Kobliha oslnil i na Bohemia rally

16. července 2014 • 13:00

Adam Kobliha s Karlem Žáčkem opanovali čtvrtý závod ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI 2014, kterým byla Bohemia Rally s centrem v Mladé Boleslavi. Po dvanácti rychlostních zkouškách zvítězili s téměř dvouminutovým náskokem před Josefem Petákem, třetí příčku obsadil David Tomek.

Adam Kobliha - Karel Žáček (Renault Clio R3) - Rally Bohemia 2014

Bohemia rally je tradičně těžkou zkouškou posádek i soutěžních techniky. V letošním ročníku ji podstoupilo i pět účastníků ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI. Vše jim v páteční etapě ještě ztížilo proměnlivé počasí. To se však pro sobotní etapu umoudřilo, a tak poprvé v sezoně pohárový závod zdárně dokončili všichni startující.

Na úvodní městské zkoušce v ulicích Mladé Boleslavi začal nejrychleji Kobliha, ale Josef Peták dokázal na dalších dvou mladoboleslavských testech kontrovat. Do servisu se oba hlavní pohároví konkurenti vraceli v 3,2 vteřinách a nic nenasvědčovalo, že další průběh závodu proběhne za dominance valašského jezdce. Ten v dalším průběhu už nebyl v pohárové klasifikaci ani jednou pokořen. Po první etapě si vypracoval dvacetisekundový náskok, který druhý den dále navyšoval. Nakonec Kobliha se Žáčkem obhájili nejen prvenství ve dvoukolkách z Hustopečí, ale dosáhli i na osmé místo absolutně.

„V pátek jsme na úvodní sekci nasadili na předek tvrdou směs, což se brzy ukázalo jako špatná volba. Proto jsem jel hodně opatrně a v úvodu zaostal za Pepou Petákem i Egonem Smékalem. Do druhé „rundy“ jsme už obuli měkčí slick, který byl optimální. Toto je zase cenná zkušenost do dalších závodů. Z výkonu jsme měl rázem lepší pocit, uhájili jsme pohárové vedení před Pepou Petákem, ale Egon Smékal zůstal ve dvoukolkách stále před námi. Do soboty jsme nastoupili s cílem smazat ztrátu na Egona, což se brzy podařilo a nakonec jsme opanovali dvoukolky i pohárovou klasifikaci. Vítězství je zásluha celého týmu, všem patří poděkování. Úsilí, které vkládáme do přípravy, se vyplácí. S Karlem jsme předvedli vše, co umíme, jsem rád, jak celá soutěž klapala.

V poháru jsem určitě tak hladké prvenství nečekal, ale prostě jsme s Egonem jeli hodně rychle a zbytku dvoukolek jsme tím pádem odskočili. Nakonec z našeho souboje bylo i výtečné umístění v absolutní klasifikaci, pár vteřinek za vítězem produkční kategorie. Nyní se moc těšíme na Barumku. Vůz projde důkladnou repasí a určitě před startem uděláme i nějaký větší test,“ pronesl v cíli spokojený Adam Kobliha.

Dvojnásobnému vítězi poháru vozů Renault Josefu Petákovi se cesta za případným hattrickem pořádně komplikuje. Na Koblihu před posledními dvěma závody ve Zlíně a v Příbrami ztrácí 58 bodů.

„Bohemia byla letos hodně těžká, museli jsme se vypořádat se spoustou kluzkých a záludných míst. Proto jsem spokojený, že jsem dostal renaulta do cíle, ovšem míval jsem tu i lepší výsledky. Blahopřeji Adamovi s Karlem, jeli opravdu pěkně,“ řekl k závodu Josef Peták.

Třetí příčku pohárové klasifikace si od úvodních kilometrů kontrolovali David Tomek s Markem Zemanem. Nakonec si kromě bronzu v ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI vybojoval i solidní čtvrté místo ve dvoukolkách, absolutně skončili třináctí.

„Na to, že jsme se rozhodli startovat na Bohemii až na poslední chvíli, tak pro nás dopadla docela dobře. Celkově byla soutěž opět perfektní, s nádhernými tratěmi, pěkně jsme se svezli a byl to zážitek Bohemii dokončit. I když časový odstup na Adama a Pepíka byl docela velký, oba jeli hodně rychle. Bohužel až do posledního servisu jsme se potýkali s drobnými technickými problémy, nakonec se ukázalo, že na vině bylo čidlo otáček, což se projevovalo na výkonu motoru. Mám za sebou i první zkušenost s evropskými pneumatikami. V první sekci jsem se na nich trochu hledal, ale nakonec jsem zásadní rozdíl nevnímal. Pokud vše půjde dobře, v Česku se objevíme ještě na sprintu v Pačejově a na Příbrami,“ popsal průběh závodu David Tomek.

Martině Daňhelové se ve startovním poli objevila silná konkurentka v boji o prvenství v Dámském poháru. Tou byla norská pilotka Miriam Aasli, startující s Fiestou R2. Jihočeška ovšem nakonec dokázala o 1,6 vteřiny mezi „ženskými“ zvítězit, zároveň obsadila čtvrté místo v pohárovém hodnocení.

„Jubilejní ročník Bohemky byl pestrý od startu až na cílovou pásku. Pořadatelé nám přichystali krásné náročné tratě, které byly obsypány davy diváků. Počasí bylo střídavě oblačné. Proto zejména první ostré kilometry byly velmi uklouzané a vůbec se nám nedařilo dostat se optimálního rytmu. Ještě k tomu jsme si boj o prvenství proti norské dvojici ztížili desetisekundovou penalizací v retardéru.

Sobotní ráno jsem nejspíš probděla a na prvních dvou ranních zkouškách jsem na Miriam ztratila 28 vteřin. To byl ten správný impuls do dalšího průběhu a od Sychrova jsem začala zase závodit. Asi ve mně ´bouchly´ saze. Před posledním testem jsme na mladičkou Norku ztráceli čtyři sekundy. Nechtěla jsem jít do žádného rizika, zvolila jsem plynulé tempo, které nakonec stačilo na vítězství v Dámském poháru. Byl to krásný souboj a těším se, až se zase proti sobě postavíme na startovní čáru,“ okomentovala zdárně dokončenou Bohemii Martina Daňhelová.

Pohárovou klasifikaci uzavřeli Michal Kravec s Josefem Králem.

„Přestáli jsme s Michalem tři varování v podobě jezdeckých chybiček a výletů z trati, počtvrté by to určitě už jen tak neprošlo (smích)… Proto jsme se v závěru soustředili hlavně na zdárné dokončení tak náročného závodu, jakým Bohemia letos byla,“ přiznal v cíli zkušený navigátor Josef Král.

„Všechny odstartované posádky dorazily do cíle Bohemie! To je excelentní výsledek, který se v pohárové historii příliš často neopakuje. Měl jsem z toho upřímnou radost, navíc když Adam Kobliha opanoval i dvoukolky. Rázem je na tom v průběžném hodnocení výrazně lépe než Pepík Peták. Jak ho ovšem znám, ten bude určitě ještě bojovat… Solidním výkonem se prezentoval i David Tomek, dámské vavříny na závěrečném testu ´urvala´ i Martina Daňhelová,“ komentoval výsledky promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI 2014 Zdeněk Pekárek.

Průběžný stav ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI (4/6):

1. Kobliha 258, 2. Peták 200, 3. Daňhelová 176, 4. Rujbr 60, 5. Maxa 56, 6. Tomek 50, 7. Kojo (FIN) 46, 8. Kravec 38

Ropro Clio R3 Czech Trophy by ACI
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist