www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Rally Estonia

Lappi s Wiegandem upevnili vedení v Mistrovství Evropy

21. července 2014 • 10:00

Piloti vozů Škoda Fabia Super 2000 nasbírali ve „vysokorychlostní“ rally v Estonsku důležité body do šampionátu. Posádka Esapekka Lappi/Janne Ferm navýšila pátým místem vedení v celkovém hodnocení ERC. Jejich nejbližší pronásledovatelé jsou kolegové Sepp Wiegand a Frank Christian z týmu Škoda Auto Deutschland: ti obsadili s druhou tovární Fabií sedmé místo a jsou nyní celkově druzí. Škoda tak pojede na další podnik ERC do Zlína (28. – 31. srpna) s dvojicí vedoucích jezdců šampionátu ERC.

Rally Estonia byla letos nováčkem v kalendáři ERC. Tomu odpovídala motivace obou posádek továrních vozů Škoda Fabia Super 2000 na šotolinových tratích v blízkosti zimního střediska Otepää v jižním Estonsku. Hned bylo jasno: jedná se o nejrychlejší tratě ERC. Rychlostní průměry kolem 127 km/h byly zcela obvyklé po oba soutěžní dny. Vítězem se stal domácí matador Ott Tänak s Raigo Mõlderem.

„Tohle byla skutečně šíleně rychlá rally. Prakticky pořád jsme jeli na šestý rychlostní stupeň. Tohle neznám ani z domácího Finska,“ říká Lappi. „Abychom tady mohli soupeřit s místními jezdci, museli bychom s rizikem zajít příliš daleko. Na konci desáté zkoušky například pršelo tak silně, že jsme téměř nic neviděli. Bylo rozumnější s ohledem na vývoj šampionátu tolik neriskovat. Pozitivní je, že jsme před startem ve Zlíně navýšili své vedení v mistrovství.“

V další soutěži ERC ve Zlíně se objeví již jako druhý jezdec celkového hodnocení Sepp Wiegand. „Tentokrát to sice neklaplo s pódiem, ale byla to nejúžasnější rally, kterou jsem doposud jel,“ řekl Wiegand. „Nasbíral jsem tady dost nových zkušeností, neboť takhle rychlé tratě nejsou nikde v Evropě. Kromě toho mě těší zisk bodů do šampionátu.“

Příští soutěž se koná od 29. do 31. srpna v domácí zemi značky Škoda v Česku. Dva týdny před tím startuje Škoda jako lídr hodnocení značek v Malajsii v rámci APRC. Vedoucím jezdcem APRC je po dvou prvenstvích a jednom druhém místě Jan Kopecký. Týmový kolega Gaurav Gill, který vyhrál úvodní podnik na Novém Zélandu, je v šampionátu druhý.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist