www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 14 - Tour de Corse

Lappi stojí před ziskem titulu v ERC

4. listopadu 2014 • 14:10

Ve finále sezóny mistrovství Evropy FIA v rally (ERC) má pilot značky Škoda Esapekka Lappi volnou cestu na stupně vítězů: uvolnil mu ji jeho kolega Sepp Wiegand, který se kvůli požáru svého vozu v přípravném testu nebude moci postavit na start legendární „Tour de Corse“, která se pojede od čtvrtka do soboty. Potřetí za sebou se do seznamu mistrů ERC zapíše jezdec s úspěšným modelem vozu Fabia Super 2000. V roce 2012 odstartoval vítěznou sérii této značky Juho Hänninen. V roce 2013 pak triumfoval Jan Kopecký, který letos získal pro značku Škoda titul v Asijsko-pacifickém šampionátu (APRC).

Esapekka Lappi - Janne Ferm, Škoda Fabia S2000 - Rally Int. du Valais 2014

Vedle titulů v APRC a čtyř v národních mistrovstvích jen v roce 2014 je tento předčasně jistý triumf v evropském kontinentálním šampionátu pro značku Škoda korunou další mimořádně úspěšné sezóny v rally. Radovat se z něj ale nebude moci tým Škoda Auto Deutschland. Německá posádka Sepp Wiegand/Frank Christian se v pondělním přípravném testu v levotočivé zatáčce dostala mimo trať. Od rozpáleného výfuku jejich vozu se vznítila suchá tráva, která pak zpětně zapálila celý vůz. Sepp Wiegand a Frank Christian vyvázli bez zranění. Jelikož ale jejich Fabii Super 2000 nebylo možno na místě tak rychle opravit, nebude jejich start na „Tour de Corse“ možný.

„Seppa Wieganda a Franka Christiana je nám strašně líto, už jsme se těšili na napínavý duel vozů Škoda s našimi největšími konkurenty,“ říká Lappi: „Musíme se teď snažit, abychom úspěšnou sezónu značky Škoda na Korsice završili sami. Po třetím vítězství v sezóně ve Švýcarsku samozřejmě jedeme na Korsiku se značným sebevědomím.“ Wiegand na Korsice zůstává a bude svému kolegovi Lappimu držet palce: „Jsem hluboce zklamán. Smyku s tak fatálními následky velice lituji – i kvůli celému týmu,“ říká viditelně zkroušený německý jezdec. „Děkuji všem, kteří tak tvrdě pracovali, abychom měli šanci zabojovat o titul.“ Malou útěchou je třiadvacetiletému závodníkovi šance na druhé místo v celkovém hodnocení a tím i na double pro značku Škoda.

O vítězi finále sezóny na Korsice rozhodne jedenáct náročných rychlostních zkoušek o celkové délce 251,50 kilometrů. Startuje se poprvé ve městě Porto Vecchio na jihovýchodě ostrova. Tam, kde v roce 2013 začínal legendární cyklistický závod „Tour de France“, jehož je Škoda partnerem, začíná od čtvrtka divoký hon po křivolakýchasfaltových silnicích mezi mořským pobřežím a strmými horami. Některé úseky jsou kvůli novému místu startu pro všechny posádky zcela nové.

Stejně jako v ERC, padlo už i rozhodnutí o titulu v Asijsko-pacifickém mistrovství FIA (APRC). Škoda potřetí za sebou zvítězila v hodnocení značek a jezdců v APRC. Tovární jezdec značky Škoda Jan Kopecký si navíc předčasně zajistil titul pro jezdce - před svým týmovým kolegou Gauravem Gillem, který vyhrál toto mistrovství v loňském roce. Mistr Evropy Kopecký je prvním pilotem rally, který během dvou po sobě jdoucích let nejprve vyhrál ERC a poté APRC. Velké finále sezóny APRC se koná od 7. do 9. listopadu v Číně, která je největším trhem značky Škoda.

Tato vítězství a zisky titulů jsou spojeny s úspěšným modelem Fabia Super 2000. Tento špičkový vůz s pohonem čtyř kol z Mladé Boleslavi je úspěšný i v národních mistrovstvích v rally. Zkušený belgický jezdec „Fast“ Freddy Loix, který v červnu vyhrál s vozem Fabia Super 2000 závod mistrovství Evropy v rally ve své vlasti, si zajistil belgický mistrovský titul. Předtím vyhrál šampionát v Portugalsku Pedro Meireles, podporovaný importérem Škoda Portugalsko. Navíc si velice zkušený Raimund Baumschlager zajistil s vozem Fabia Super 2000 svůj již dvanáctý mistrovský titul v rally v Rakousku. Navíc na Slovensku vyhráli mistrovství Poláci Grzegorz Grzyb/Robert Hundla.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist