www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 06 - Rally Bohemia Mladá Boleslav

Berger, Smékal, Kulda i Grzybek vyhrávají

21. července 2006 • 14:30

Sedm posádek se vystřídalo v uplynulých soutěžích za volanty vozů pronajímaných, nebo připravovaných v dílnách Motocar Sport Zádveřice. Z žádné soutěže v České republice, či Polsku, se nevracely s prázdnou. Egon Smékal, Vladimír Berger, Marek Kulda i Bartolomiej Grzybek se dokonce radovali z vítězství ve svých třídách, nebo skupinách.

Smékalovo zlato z Kopné

Egon Smékal se Zuzkou Chvojkovou doslova zářili na Kopné. Základ svého úspěchu položili již v prologu, který vyhráli o šest vteřin. Když pak ráno dojeli do cíle rychlostní zkoušky Kopná, bylo jasné, že budou těžko k předstižení. Všem soupeřům ve skupině totiž nadělili dvacet a více vteřin. Pak přidali ještě další dvě vyhrané rychlostní zkoušky ve skupině N a bylo rozhodnuto. Nejenže vyhráli svou třídu N3, ale slavili i celkové vítězství ve skupině. Méně štěstí měli na Bohemii, kde havarovali hned na třetí rychlostní zkoušce. Pokus o start v nedělní etapě v rámci SupeRally začal druhým časem mezi dvoulitry. Zdravotní potíže jezdce je však ani na druhý pokus nepustily do cíle. V Pelhřimově přeje celý tým Egonovi a Zuzce více štěstí.

Berger umí vyhrávat i s hondou

Jestliže Smékalovi se na Bohemii nedařilo, dokázali jej skvěle zastoupit Vladimír Berger s Jaroslavem Jugasem, kteří startovali s druhým vozem Honda Civic Type R. Pro přestup se extovární jezdec Škody motorsport rozhodl veden chutí absolvovat kompletní Rally Bohemia a ne jen její část v rámci Super Race. Přechod na enkový vůz si vyždal chvilku zvykání, vždyť Vladimír například osm let neřídil soutěžní vůz, který by nebyl vybaven sekvenční převodovkou a ještě déle neseděl ve voze skupiny N. Přesto v Sosnové i na Boleslavské vložce zajel druhý nejrychlejší čas. Čtvrtá rychlostní zkouška přinesla první vítězství a do cíle sobotní etapy přidal ještě další dvě. První den končili Berger s Jugasem v čele skupiny N. Nedělní etapa pak pro ně již byla jednoznačnou záležitostí. Vítězství na domácí půdě těšilo Vladimíra hned dvakrát, protože přišlo jen pár týdnů po celkovém vítězství na Rallye Lužické Hory.

Kuldovi vyšel přestup na jedničku

Marek Kulda se Zdeňkou Marouškovou zahájili sezonu ve třídě A5. V Pačejově však poprvé usedli do Hondy Civic 1,6 VTi. Marek si velice rychle s hondou porozuměl a dokonce sahal po třetí příčce ve třídě N2. Ta mu nakonec unikla o smolných šest desetin. Chuť si spravil na Kopné. Po vítězství na Májové se dostal do čela třídy a vydržel tam až do cíle. Pouhé čtyři vteřinky jej pak dělily od bronzu i ve skupině N. Zdá se, že máme dalšího vážného kandidáta na přední příčky ve třídě N1600 i ve skupině.

Trojanová umí i s dvoulitrem

Kateřina Trojanová po úspěchu v Krumlově dostala v Pačejově za odměnu příležitost otestovat zcela nový dvoulitrový Civic Type R. Týmu Motocar Sport Zádveřice se odvděčila ziskem bronzu ve třídě a devátou příčkou ve skupině N. Na Kopné v nabité konkurenci jí nevyšel začátek soutěže úplně podle představ a ani časy mezi prvními pěti v závěru soutěže již na lepší než sedmé místo nestačily. O vyrovnanosti ve třídě N2 svědčí i to, že Kateřinu dělila od třetího místa necelá půlminuta. Více nadějí však vkládala do startu na Bohemii. Dlouhé a náročné rychlostní zkoušky jí totiž vyloženě sedí, takže měla šanci na slušný výsledek. Bohužel slabší chvilku si vybral motor její hondy a z královny českých soutěží se stala divačka, která mocně povzbuzovala svého bratra Karla.

Matějovského návrat

Po osmi měsících bez soutěžního volantu se v Pačejově představil Petr Matějovský. Dlouhá pauza na něm byla vidět zejména v úvodu soutěže, ale v závěru se již blýskl druhým nejrychlejším časem na šesté z osmi rychlostních zkoušek. Lepší než páté místo ve třídě a osmé ve skupině N se mu však již vybojovat nepodařilo.

Denk si po čase opět zkusil soutěžní tempo

Jakub Denk, jeden z hlavních organizátorů loňského ČMPR, vyměnil na Bohemii pozici týmového manažera za soutěžní kombinézu a neměl to věru jednoduché. V sobotu díky vysokému startovnímu číslu zpočátku moc nezávodil, protože dvě rychlostní zkoušky byly zrušeny. Přesto po pěti rychlostních zkouškách držel pátou příčku ve třídě N2. V dalším průběhu se musel sklonit před uměním Itala Droandiho a skončil šestý. Je otázkou zda se jednalo o ojedinělý start, nebo zda jej opět na některé soutěži uvidíme.

Dovoz polského zlata

Již na Valašské rallye jsme mohli vidět polského jezdce Bartolomieje Grzybeka s dvoulitrovým civicem. Stejně úspěšně jako na Valašce si vede i doma v Polsku, kde zatím pravidelně vyhrává třídu N3 na všech soutěžích do nichž odstartuje, mimo jiné i na Rajdu Polském. Bohužel zřejmě sešlo z jeho startu na Barum rally.

Milan Hauer
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist