www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 14 - Trophée Andros 14/15

Tropheé Andros: Dayraut pošesté mistrem

4. února 2015 • 20:00

Šest titulů mistra Tropheé Andros, to je bilance, kterou se může po závodě Super Besse pyšnit Jean-Philippe Dayraut. Jean-Philippe Dayraut s Mazdou 3 získal svůj triumf po obrovském souboji s Olivierem Panisem. Olivier Panis svými výkony, které předvedl v této sezóně a zejména posledních dvou závodech, velmi příjemně překvapil.

Super Besse se jako v posledním bodovaném závodě jel již jen jeden závodní den po jehož dojetí bylo možno každému jezdci seškrtat dva nejhorší denní výsledky této sezóny. Tento systém připravil Dayrauta o 94 bodů, Panise o 86 a celkově třetího Lagorceho dokonce o 88 bodů. Ale nepředbíhejme, jak to tedy v Super Besse vypadalo?

Jean-Philippe Dayraut ; foto: B. Bade

Náročná točitá trať byla v Super Besse velmi dobře připravená. Počasí pořadatelům pomohlo a do jejich karet hrálo i to, že se závodilo jen jeden den. V měřeném tréninku se na špičce usadili hlavní medailoví kandidáti. Třetího Dayrauta musela strašit forma nejrychlejšího Panise, Lagorce byl druhý. Mezi Elite 2 se nejlepším časem blýsknul Jouet s Renaultem Clio. V kvalifikaci se mezi jezdci Elite 2 prezentoval nejlépe Daziano, když vyhrál obě kvalifikační jízdy, pokaždé vždy s velkým náskokem na svou konkurenci (v druhé jízdě vyhrál dokonce o více jak 3 vteřiny). Za Dazianem se pak umístili Jouet a Karam.

Kvalifikace v třídě Elite 1 pak zamotala hlavy zejména příznivcům Dayrauta, naopak nalila optimismus do žil v týmu Oliviera Panise. Panis zajel nejrychlejší časy v první i druhé kvalifikační jízdě a to mu zaručilo nejvíce bodů z kvalifikace. Dayraut sice v první jízdě zajel třetí čas, ale v druhé jízdě (která byla všeobecně rychlejší) měl jen pátý čas a to mu zadělalo na velké problémy. Celkově se Dayraut v kvalifikaci propadl na páté místo a to limitovalo nejen jeho příděl bodů za kvalifikaci, ale i jeho šance na výraznější úspěch v superfinále. Kromě Panise porazili Dayrauta i Lagorce, Balas a J.B. Dubourg.

„Finále Elite 2 – pořadí v cíli:“ Broggi, Moinel, Lhoste

„Superfinále Elite 2 – pořadí v cíli:“ Daziano, Lemeret, Demoustier

J.P. Pernaut, Citroen DS3 ; foto: B.Bade

„Finále Elite 1:“ Z pole position startoval Heikkinen, který si ihned od počátku na čele začal budovat náskok. O druhé místo byl sváděn zajímavý souboj mezi Pernautem a Fontanelem, který záhy vyústil v předjetí a změnu pořadí mezi těmito jezdci. Do konce finále se již nic zásadního nestalo a proto jsme zaznamenali toto pořadí v cíli: Heikkinen, Fontanel, Pernaut.

„Superfinále Elite 1:“ Obdobně jako v předchozím finále i zde si na startu nejlépe poradil Olivier Panis, uhájil své první místo a všem svým pronásledovatelům ujížděl. Zásadní pro něj a jeho šance na titul bylo, že Dayraut startoval z pátého místa. Dayraut ale hned v prvním kole získal jednu příčku na úkor J.B. Dubourga a byť následně jezdci na druhém až sedmém místě předváděli úžasně těsné souboje, pořadí se mezi nimi nezměnilo. Ve finále zvítězil Panis a za ním na stupně vítězů dojeli Lagorce a Balas. Bramborovou medaili za čtvrté místo sice bral Dayraut, ale pro něj v tomto okamžiku mělo toto místo cenu zlata. Díky předjetí J.B. Dubourga získal Dayraut do svého bodového konta o 1 bod navíc, který jej nakonec v celkovém hodnocení Tropheé Andros posunul před vicemistra Panise.

Sobotní bodové hodnocení Elite 2:

Jacques Wolff (Mazda 3) 60 bodů, Marlène Broggi (Renault Clio) 57, Thierry Joncoux (Mini) 52, Lionel Daziano (Toyota Auris) 50, Sylvain Pussier (DS3) 48, Christophe Jouet (Renault Clio) 46, Bérénice Demoustier (Dacia Lodgy) 44, Guillaume Maillard (Dacia Duster) 42, Patrick Lhoste (Mazda 3) 40, Emmanuel Moinel (DS3) 39,

Sobotní bodové hodnocení Elite 1:

Benjamin Riviere (DS3) 60 bodů, Franck Lagorce (Dacia Lodgy) 57, Bertrand Balas (Mini) 52, Olivier Panis (Toyota Auris) 50, Jean-Philippe Dayraut (Mazda 3) 48, Toomas Heikkinen (Mazda 3) 46, Jean-Baptiste Dubourg (Renault Clio) 44, Andréa Dubourg (Renault Clio) 42, Olivier Pernaut (DS3) 40.

Konečné bodové hodnocení sezóny 2014/2015 Elite 2

(po seškrtání dvou nejhorších denních výsledků)

pilotvůzbodů
Lionel DazianoToyota Auris499
Sylvain PussierCitroen DS3460
Marléne Broggi Renault Clio 446
Jacques WolffMazda 3 430
Bérénice DemoustierDacia Lodgy 413
Guillaume Maillard Dacia Duster 411
Emmanuel MoinelCitroen DS3385
Patrick Lhoste Mazda 3362
Jean-Pierre Pernaut Citroen DS3354
Dominique ChianaleMini340
Christophe AnquetilRenault Clio312
Vasily GryazinRenault Clio307

Konečné bodové hodnocení sezóny 2014/2015 Elite 1

(po seškrtání dvou nejhorších denních výsledků)

pilotvůzbodů
Jean-Philippe DayrautMazda 3500
Olivier PanisToyota Auris 499
Franck LagorceDacia Lodgy 489
Benjamin Riviere Citroen DS3 465
Jean-Baptiste DubourgRenault Clio 451
Bertrand BalasMini 426
Toomas HeikkinenMazda 3 417
Andréa DubourgRenault Clio 414
Gérald FontanelMini 366
Christian BeroujonDacia Duster 357
Olivier PernautCitroen DS3 343
Nikolay GryazinRenault Clio 203
Cyril CalmonRenault Clio 170
Sébastien LoebCitroen DS3 84
Adrien TambayCitroen DS3 70
Ludovic GherardiCitroen DS3 65
Thierry JoncouxCitroen DS3 33

Poslední a současně již nebodovaný závod této sezóny se pojede jako superfinále v Saint Dié des Vosges 7. února 2015.

Mgr. Jaroslav Hanus; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist