www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 15 - Rally Sweden

DS3 WRC na sněhu a ledu

12. února 2015 • 11:00

Mads Ostberg/Jonas Andersson a Kris Meeke/Paul Nagle na dvou vozech DS3 WRC pod hlavičkou Citroën Total Abu Dhabi WRT budou startovat na Rally Švédsko. Jediný ryze zimní podnik v celém kalendáři světového šampionátu by letos měl mít perfektní podmínky.

Mads Ostberg - Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) - Rally Sweden 2014

Sníh, led a ještě víc sněhu! Region Hagfors si zimních podmínek v posledních několika týdnech opravdu užil. Po sněhové bouři následovaly velmi mrazivé teploty, což vytvořilo silnou vrstvu zmrzlého sněhu na tratích. Několik dní před startem rally přišlo další sněžení, které bílou peřinou pokrylo stávající podklad. Už je to dlouho, co tato rally slibovala typicky zimní podmínky. Pokud nenastane nenadálá změna počasí, měl by být současný povrch aktuální i při samotné rally. To by mohlo ušetřit hroty a fanoušci se tak mohou těšit na velkou show.

Už několik dní po úspěšné Rally Monte Carlo čeká DS3 WRC spec. 2015 další výzva ve Švédsku. Práce na aerodynamice vozu pro zimní část představují nezanedbatelnou výhodu na vysokorychlostních testech. Síla motorů tak může nespoutaně defilovat a piloti budou mít k dispozici řazení 'pádly' pod volantem. Díky úpravě zadní nápravy, resp. geometrii zavěšení, je auto ve specifikaci 2015 lépe ovladatelné a výrazně rychlejší a účinnější.

Pro Madse Ostberga, který v Karlstadu za poslední čtyři roky nechyběl na podiu, je tato rally jeho domácí. Některé páteční rychlostní zkoušky budou překračovat hranici Norska a Švédska, kde je zase doma spolujezdec Jonas Andersson. Mads Ostberg absolvoval premiéru ve Švédsku v roce 2006 ve věku 18 let. Po čtvrtém místě v Monte Carlu má nyní šanci zazářit na ledě provincie Värmland. S cílem dobře se připravit na nastávající dějství WRC startovali s DS3 WRC v sobotu 7. února v norském mistrovství na Finnsgok Rally.

Druhý vůz stáje Citroën Total Abu Dhabi WRT pojede Kris Meeke, který má ale na zdejších tratích pramálo zkušeností. S jediným dosavadním startem na Rally Švédsko 2014 má na sněhu a ledě mnohem méně zkušeností než většina jeho soupeřů. Jeho dosavadní výkony v DS3 WRC však naznačují, že by ani na tomto povrchu nemusel být bez šancí.

Pět posádek bude startovat na DS3 R5. Vítěz zahajovacího podniku šampionátu WRC2 Stéphane Lefebvre má v plánu získávání zkušeností na této úrovni při jeho debutu ve Švédsku. Francouzský pilot se rozhodl nezařazovat tuto rally mezi ty, z které by se mu započítávaly body do šampionátu. Jedním z favoritů této třídy bude Anders Grondal. Možnost bodovat na DS3 R5 v šampionátu měli také švédští piloti Robin Friberg a Thomas Thunström stejně jako Estonec Karl Kruuda, ale nevyužili ji. Naopak o vítězství v kategorii dvoukolek se hodlá pokusit při prvním startu ve FIA Junior WRC Nor Ole-Christian Veiby. Pojede a DS3 R3-Max.

Yves Matton (šéf Citroen Racing): „DS3 WRC ve specifikaci 2015 se ukázal jako konkurenceschopný hned při svém debutu v Monte Carlu, kde dokázal vyhrát většinu rychlostních zkoušek. Ve Švédsku to bude začátek nové kapitoly. I když nastavení vozu je vysloveně zimní, čekáme velmi různorodé podmínky. Tato rally je významná zejména pro Madse Ostberga. Je to prakticky jeho domácí soutěž, pojede po důvěrně známých tratích a na povrchu, na který se těší. Po testování se rozhodl pro co nejlepší přípravu startovat na Finnskog Rally. Kris Meeke by měl být schopný využít loňských zkušeností. Jeho cílem je maximálně využít svůj potenciál za podpory celého týmu.“

Mads Ostberg: „Rally Švédsko je jedním z klíčových startů mé sezony. Už se nemůžu dočkat startu. V posledních letech se mi tu dařilo velmi dobře a zajížděl jsem sérii pódií včetně loňského třetího místa na DS3 WRC. S loňskou zkušeností a po dobré přípravě doufám tentokrát v ještě lepší výsledek. Nový DS3 WRC je konkurenceschopný. To by mělo být pro mě plus. Naše výchozí pozice nám nedává výhodu ani nevýhodu. Po velmi dobrém průběhu v roce 2014 je můj cíl bojovat na čele. Bude to můj první start s DS3 WRC spec. 2015 a vyhrát ve Švédsku je ohromná výzva, což by byl skvělý výkon.“

Kris Meeke: „Byl jsem trochu zklamaný po Rally Monte Carlo, protože ačkoli jsme byli velmi rychlí, nebyli jsme schopní naši konkurenceschopnost proměnit v dobrý výsledek. I tak to byl velmi povzbudivý start. Opravdu jsem se těšil na první start ve Švédsku 2014. Podmínky tehdy nebyly perfektní, ale stejně jsme měli docela vysoké teploty a bylo skvělé řídit na těchto tratích. Člověk se vždycky pobaví v podmínkách, jaké panují zde. Je to jediná rally za celou sezonu na sněhu, člověk potřebuje několik let na to, aby získal dost zkušeností, aby bojoval na čele. Můj reálný cíl je skončit na pátém nebo šestém místě. Ještě se potřebuji hodně učit, abych měl co nejvyrovnanější výkony. Budu pilotovat v mantinelech vlastních limitů, které jsou omezené mou vlastní zkušeností.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist