www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 15 - Kenotek Ypres Rally

Petter Kristiansen se vrací do ME

1. května 2015 • 13:00

Po jednom roce v juniorském evropském šampionátu se mladý norský pilot Petter Kristiansen rozhodl postoupit o krok výše, do kategorie vozů 4x4. Jeho prioritou v letošní sezóně jsou starty v národním šampionátu se Subaru Impreza Sti, rád by však své aktivity rozšířil i o starty na mezinárodním poli.

Petter Kristiansen

Jeho sezóna v norském šampionátu je rozběhnutá velmi dobře, přestože bojuje proti jezdcům se speciály RRC a R5. „Ve třech ze čtyřech soutěží jsme vyhráli mezi vozy skupiny N a na každé soutěži jsme bojovali o stupně vítězů v absolutní klasifikaci. Momentálně jsme v šampionátu na druhém místě za zkušeným Eyvindem Brynildsenem s Fiestou RRC,“ řekl Petter Kristiansen.

Kromě startů v domácím mistrovství však Petter plánuje také několik závodů v zahraničí se špičkovým vozem. V současnosti je jisté, že odjede minimálně jeden závod s vozem Škoda Fabia S2000 od týmu Orsák Rallysport. „Tohle je nový milník v mé kariéře a doufám, že je to start k většímu programu v sezóně 2016. Ke splnění tohoto snu vedla spousta tvrdé práce během několika let. Jsem skutečně šťastný, že budu moci startovat v ME s Orsák Rallysport,“ poznamenal pětadvacetiletý jezdec.

Jeho první start s vozem S2000 bude na konci června belgická Ypres Rally, kde bude startovat pod křídly stáje GPD Orsák Rally Sport. „V současné chvíli plánujeme startovat na Ypres Rally, zároveň ale usilovně pracujeme na tom, abychom se mohli představit i na Barum Rally v České republice,“ naznačil pilot nejbližší program.

Petter Kristiansen má s náročnou belgickou soutěží zkušenosti, s vozem S2000 je to jiné. „Bude to pro mě spousta nových věcí, bude to náš první start s vozem S2000. V porovnání se Subaru Impreza Sti, které používáme v Norsku, je to kompletně jiné auto. Ale plánujeme před soutěží test, takže doufám, že uděláme nějaký pokrok už před soutěží. Jsem také rád, že se můžu vrátit do mistrovství Evropy poté, co jsem se vloni zúčastnil juniorského šampionátu. Myslím si, že je to pro nás výtečná příležitost a doufám, že ji využiji. Na Ypres jsme startovali už v loňském roce, je to hodně náročná soutěž. Protože nemáme tolik zkušeností s asfaltem, bude to pro nás velká, ale hodně zajímavá výzva a doufám, že budeme schopni zajet dobrý výsledek,“ řekl Petter Kristiansen.

„Jsme rádi, že náš tým posílí takový jezdec, jako je Petter Kristiansen. Účastníme se mistrovství Evropy již třetím rokem a je to jedině dobře, že můžeme dát příležitost startovat s naším vozem také mladým jezdcům. Petter prokázal v loňském ročníku JERC, že je talentovaný a rychlý pilot a jsem si jistý, že to bude schopen dokázat i s naším autem. Jsem si ale vědom, že přechod z vozu R2 nebo produkčního auta do Škody Fabie S2000 nebude jednoduchý,“ řekl Jaroslav Orsák, šéf GPD Orsák Rally Sport.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist