www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR15 - Rallye Český Krumlov (MČR)

Českokrumlovská nováčkovská daň

28. května 2015 • 10:00

Zřejmě nováčkovskou daň si vybralo litoměřicko-jablonecké duo týmu Jakub Čapka - Tomáš Pfajfr při svém premiérovém startu v MMČR, na letošním 43. ročníku Rallye Český Krumlov, když po doskoku na panelovou část šesté rychlostní zkoušky Rožmitál 2 došlo k proražení disku předního levého kola, který následně poničil pancéřovou brzdovou hadičku a tím ukončil naděje v dobře rozjeté soutěži.

Jakub Čapka - Tomáš Pfajfr (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Rallye Český Krumlov 2015

Do soutěže posádka týmu JC Motorsport vstoupila již při shakedownu na českobudějovickém výstavišti, kde svou neplánovanou estetickou úpravou jednoho balíku slámy vyděsila partičku přítomných fotografů a poté zde, ale v opačném směru, zajela krásný 26. čas v absolutním hodnocení v SuperRZ 1. Následný test Slavkov 1 prověřil posádku víc než dokonale, ale i přes bezpečnější tempo kvůli vytahanému bahnu, se zde posádka držela ve třetí desítce průběžného absolutního pořadí. Dalším průjezdem byl Rožmitál 1, kde se posádka zlepšovala a jejich Mitsubishi fungovalo na výbornou. „První průjezd RZ4 Ján jsme si dokonale užili. Už v předstartovní zóně, byla zábava s přítomnými diváky a vše nasvědčovalo tomu, že jsme se dostali do dobré nálady a tempa po předchozím Slavkově. S průběhem RZ Ján jsme byli nadmíru spokojeni,“ přiznává spolujezdec Tomáš Pfajfr.

Následovala servisní zóna v Českých Budějovicích, kde bylo bílo-modro-zelené Mitsubishi Lancer EVO 9 osazeno světelnou rampou a došlo k prořezání pneumatik Hankook, protože se pomalu začal snášet drobný déšť. „Vysoké startovní číslo 51 napovídalo, že na rychlostních zkouškách bude vytáháno více nepořádku, než na co jsem zvyklý, ale nějak jsme se s tím snažili popasovat, což ve spojení s mrholením tvořilo nebezpečnou kombinaci. Proto byl plán jasný. Provézt auto noční sekcí v pořádku, bez vážnějšího poškození,“ říká jezdec Jakub Čapka.

To se ovšem podařilo jen obávaným druhým průjezdem RZ Slavkov. Následující RZ6 Rožmitál 2 byla poslední pro celý tým JC Motorsport. „Po několika pomalejších zatáčkách následoval horizont na panelovou cestu, kde jsme bohužel doskočili vnitřní hranou disku předního levého kola přesně na hranu jednoho z panelů a došlo k proražení pneumatiky a k poškození disku, který se k naší smůle vyhnul tak nešťastně, že po pár metrech, kdy jsme byli rozhodnuti uskutečnit výměnu poškozené pneumatiky, došlo k propadnutí brzdového pedálu, protože disk poškodil pancéřovou brzdovou hadičku a čidlo ABS,“ popisuje důvod odstoupení Jakub Čapka.

I když posádka dopravila svého závodního Lancera po vlastní ose do servisní zóny v Jihočeské metropoli jen s pomocí ruční brzdy a mechanici se ihned pustili do oprav, které se protáhly do ranních hodin, tak i přesto se posádka rozhodla neodstartovat do 2. krumlovské etapy. „Naši mechanici odvedli skvělou práci. Provedli provizorní opravu a připravili auto pro druhou etapu, ale bohužel jsme nestihli odstavit vozidlo do uzavřeného parkoviště do určeného časového limitu. Opravy jsme ukončili po druhé hodině ranní. Tímto děkujeme Semerád rallye týmu za náhradní brzdovou hadičku a Jirkovi Petráškovi za zapůjčení provizorních kabelů,“ říká pilot. „Nejhorší je rozhodnutí zdali nastoupit do další etapy nebo ne. Jestli se pouze svézt a sbírat zkušenosti nebo pošetřit pneumatiky a další materiál na příští soutěž. Po absolvování dvoudenních seznamovacích jízd a opravě poškozeného vozu Vám to přijde velmi líto neodjet známé rychlostní zkoušky, jakými jsou Kohout, Malonty nebo Lipno. Ale únava byla veliká, takže padla volba na odpískání celé soutěže. Omlouváme se všem fanouškům a partnerům Explomax energy drink, Benefol s.r.o., Autodoprava František Brožek a dalším, kteří nás podporují a věří nám,“ dodává spolujezdec Tomáš Pfajfr.

Start na oblíbeném, ale těžkém Krumlově se nevydařil. O to víc se tým JC Motorsport nyní soustředí a chystá na další podnik MMČR, kterým bude XI. Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče startující třetí červnový víkend. Zde by si JC Motorsport chtěl spravit chuť a ukázat se v lepším světle.

JC Motorsport
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist