www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR15 - Rally Bohemia (MČR)

České speciály pro Carreru Panamericanu se představí na Rallye Bohemia Legend

10. července 2015 • 13:00

Unikátní příležitost, totiž vidět oba automobily pro závod La Carrera Panamericana 2015 v akci a v plném závodním tempu, se naskytne fanouškům víkendové Bohemia Rally. V rámci vloženého exhibičního podniku Rallye Bohemia Legend diváci uvidí jak Subaru GSR Coupé Vojtěcha Štajfa, tak BMW 3,0 CS Petra Kačírka, samozřejmě již v designu pro nový ročník Carrery.

Spatřit oba vozy, které tak úspěšně reprezentovaly Českou republiku při loňské první účasti na Carreře, na domácích tratích je opravdu vzácnou příležitostí. Účast obou posádek je zároveň neklamným znamením, že přípravy na další ročník mexického klání jsou už v plném proudu, a tak je exhibiční rallye, při které se posádkám neměří čas, vítanou příležitostí pro otestování všech prvků vozu.

Důkaz, jaký zvuk měla premiérová česká účast na Carreře u pořadatelů rallye, je přidělené číslo 2, které bude mít na startu Subaru Vojty Štajfa: „Pro mě je letošní Bohemia výročím, protože v roce 2005 jsem tuto svou nejoblíbenější českou rallye vyhrál absolutně, s vozem Subaru Impreza STI. Zařadil jsem se tak do galerie vítězů tohoto slavného závodu, a proto je mi ctí, že mi pořadatelé přidělili v Legendách číslo 2, hned za bývalým továrním jezdcem Škody a Hyundai Juhou Hänninenem. Letos po pěti soutěžích vedu hodnocení šampionátu ERC-2 a tak jízda s veteránem bude pro mě příjemná změna.“

Také Petr Kačírek je plně v proudu příprav na odjezd do Mexika. Na Bohemii bude testovat nové nastavení vozu: „Auto má nový motor a převodovku, vylepšenou přední nápravu, samozřejmě i nový design. Rallye Bohemia Legend beru jako test ostré jízdy a vyzkoušení všech nových úprav. Během srpna budu provádět testy ještě na okruhu v Mostě, kde se přeci jen hledá hranice zkoušek brzd a nastavení podvozku trochu bezpečněji. Pomůžou mi v tom i mé dlouholeté zkušenosti z úspěšného závodění na okruzích, protože podmínky širokých mexických tratí na kvalitním povrchu se na okruhu trochu lépe simulují,“ dodává Kačírek.

Mírně odlišná je situace obou pilotů ve vztahu k navigátorům – zatímco vedle Štajfa na Bohemii usedne Vladimír Zelinka, tak jako v Mexiku vloni i letos, Kačírkovi bude číst noty Marcela Ehlová, další členka mexické výpravy. „Důvod je prozaický, můj navigátor pro Carreru Jarda Jugas jede Bohemku s Martinem Radou, s nímž závodí v rámci českého šampionátu. Marcela ho tedy v Mladé Boleslavi nahradí, ostatně v minulosti už jako navigátorka se mnou i s Vojtou startovala,“ říká Kačírek.

Zatímco ostré BMW bude mít svůj nový hnací agregát k dispozici už na Bohemii, Subaru Vojty Štajfa pojede ještě s rezervním. „Jedná se o motor, který jsme si do Mexika v říjnu přivezli jako náhradní a jako takový jej budeme mít v servisním voze i v letošním ročníku Carrery. Můj nový agregát bude hotov v průběhu srpna, protože stále ještě čekáme na dodání některých speciálních komponent, které jsme si nechali na zakázku vyrobit. Alespoň uvidíme, jak velkým handicapem bude náš záložní motor oproti tomu hlavnímu. Není bez zajímavosti, že právě kvůli ladění motorů jsme si vloni z Mexika přivezli i zásobu tamního nízkooktanového benzínu, aby nastavení pohonných jednotek bylo optimální. Kromě motoru tedy na Bohemce budeme ještě zkoušet nové nastavení tlumičů Reiger a vůbec, nejvíc se těšíme na to, jak naše auta představíme fanouškům,“ dodává Vojta Štajf.

A koukat rozhodně bude na co. Startovní pole Rallye Bohemia Legend uvidí diváci na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi v pátek 10. července večer. V sobotu i v neděli už všechny historické závodní speciály vyrazí na trať stejných rychlostních zkoušek jako soudobá auta. Jejich průjezd je naplánován vždy po prvním průjezdu startovního pole Rallye Bohemia. Kdo tedy setrvá u trati i do druhého průjezdu, bude mít v mezidobí o dobrou soutěžáckou zábavu postaráno. Rádi však fanoušky přivítáme i v servisní zóně. Přijďte se na Rallye Bohemia Legend podívat!

Jiří Vintr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist