www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 15 - auto24 Rally Estonia

V Estonsku vítězí Lukjanuk, Kajto novým lídrem ERC, Bergkvist juniorským mistrem

19. července 2015 • 14:00

Necelý měsíc po belgické Kenotek Ypres Rally se kolotoč mistrovství Evropy přesouvá na severovýchod, kde se o nadcházejícím víkendu uskuteční auto24 Rally Estonia. Jak se bude posádkám dařit na extrémně rychlých šotolinových cestách podobným těm finským můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace ke auto24 Rally Estonia

2. etapa

Alexej Lukjanuk - Alexej Arnautov (Mitsubishi Lancer Evo X) - Rally Estonia 2015

Přestože v první etapě Rally Estonia odstoupila řada jezdců pomýšlejících na nejvyšší příčky této rally, ani druhý den se neobešel bez dramatických zvratů. Hned ráno zatroubil do útoku Egon Kaur, který se během dvou vložek prokousal mezi nejlepší trojku absolutně, jenže do servisu dělícího dvě nedělní sekce už nedorazil - Estoncovo mitsubishi zůstalo stát pomuchlané vedle trati. Na třetí místo se tak vrátil Rainer Aus, který úspěšně odolával Craigu Breenovi.

Bohužel, právě pro irského reprezentanta Peugeotu bude estonský podnik další černou kaňkou. Breen hodně tvrdě přistál na jednom ze skoků na RZ 14, následkem čehož se z motoru jeho vozu začal vytrácet olej. Dvěstěosmička se definitivně zastavila na přejezdu k další vložce a Breen si připisuje druhé odstoupení v řadě. Díky tomu se do celkového vedení seriálu FIA ERC posunuje polský jezdec Kajetan Kajetanowicz, který při svém debutu v Estonsku vybojoval druhé místo. V druhé etapě zajel dva nejrychlejší časy, na celkového vítěze Alexeje Lukjanuka to však bylo málo. Pilot bíločerveného mitsubishi i v neděli udržel vysoké tempo, neudělal žádné větší chyby a vedení udržel až do cíle. Postaral se tím mimochodem o první vítězství produkčního vozu v mistrovství Evropy od Polské rally 2010 (tehdy mimochodem zvítězil právě Kajetanowicz). Třetí místo nakonec udržel Rainer Aus, čtvrtý i přes řadu drobných problémů dojel Siim Plangi. Defekt na poslední vložce postihl Timma Körgeho, který v Estonsku jel s druhým vozem týmu Saintéloc Peugeot.

Zásadní věci se odehrály v juniorském mistrovství. Prvenství v rally celkem bez problémů udržel Ralfs Sirmacis, který zároveň dokázal proniknout do celkové elitní desítky, o druhé místo mezi juniory v soutěži naopak smolně přišel Miko-Ove Niinemae, jemuž se vůz zastavil uprostřed závěrečné vložky. Estonec sice nakonec soutěž dojel, stříbro ale kvůli ztrátě chtě nechtě musel odevzdat Emilu Bergkvistovi. Právě švédský reprezentant Opelu bude po Estonské rally slavit asi nejvíc – díky odstoupení hlavního konkurenta v šampionátu Chrise Ingrama na nedělní RZ 12 si totiž Bergkvist zajistil mistrovský titul v letošním juniorském seriálu.

Evropské mistrovství bude pokračovat za měsíc a půl na naší domácí Barum Czech Rally Zlín. Kromě hlavních aktérů FIA ERC se tam také naposledy sejdou junioři, aby si při vyvrcholení seriálu JERC mezi sebe rozdělili zbývající medailové posty.

Rally Estonia 2015
1.Alexej Lukjanuk - Alexej ArnautovBLR/RUSMitsubishi Lancer Evo X1:32:25.4
2.Kajetan Kajetanowicz - Jaroslaw BaranPOLFord Fiesta R5+12.7
3.Rainer Aus - Simo KoskinenESTMitsubishi Lancer Evo IX+1:07.0
4.Siim Plangi - Marek SarapuuEST Mitsubishi Lancer Evo X+2:06.9
5.Timmu Körge - Erki PintsESTPeugeot 208 T16+2:23.7
6.Raul Jeets - Andrus ToomESTFord Fiesta R5+3:36.2
7.Dominykas Butvilas - Przemyslaw MazurLTU/POLSubaru Impreza STi+4:50.8
8.Jaroslaw Koltun - Ireneusz PleskotPOLFord Fiesta R5+5:20.8
9.Dávid Botka - Péter MihálikHUNMitsubishi Lancer Evo IX+7:36.1
10.Ralfs Sirmacis - Arturs ŠiminsLVAPeugeot 208 R2+8:01.6

1. etapa

Alexej Lukjanuk - Alexej Arnautov (Mitsubishi Lancer Evo X) - Rally Estonia 2015

Evropský šampionát si mezi asfaltovými podniky v Belgii a Česku ještě jednou odskočil na šotolinu do Estonska. Pravidelných účastníků ze špice seriálu FIA ERC však pobaltský podnik mnoho nepřilákal a na superrychlých tratích se tak mohou prosazovat místní jezdci s těžkými, ale rychlými produkčními vozy.

Tím nejrychlejším je po první etapě Alexej Lukajnuk. Běloruský pilot sice je přihlášený do ERC a několik úvodních podniků seriálu absolvoval s Fordem Fiesta R5, později se ale z finančních důvodů vytratil a estonský podnik je pro něj víceméně jednorázovým startem na další evropské soutěži. Pro rally s centrem v Otepää vyměnil er-pětku za produkční Mistubsihi Lancer Evo X a navázal na své loňské vystoupení, kdy na Rally Estonia dojel třetí. Letos Lukjanuk předvádí ještě jednoznačnější výkon. Hned po startu rally se vyšvihl do vedení, o které sice několikrát během soboty přišel, ale vždy jen s minimální ztrátou, kterou pokaždé obratem zlikvidoval. Nejvíce se mu život snažili znepříjemnit domácí jezdci na vozech R5 – jenže Martin Kangur (Ford Fiesta R5) stejně jako vloni havaroval a v závěru dne se poroučel také Karl Kruuda (Citroën DS3 R5). Na druhém místě se tak po prvním dni umístil Kajetan Kajetanowicz, který při svém debutu v Estonsku předvádí velice slušný výkon. Naopak Craig Breen, který již s baltskými tratěmi má zkušenosti z loňska, se spíše trápí a na nejrychlejší posádky zatím marně hledá recept. Po sobotě je čtvrtý, před ním je klasifikovaný ještě estonský Rainer Aus s mitsubishi. Až v závěru dne Breen za svá záda poslal Egona Kaura jedoucího rovněž s lancerem.

Na startu Rally Estonia se opět sešli junioři s er-dvojkami, do Otepää jich zamířilo celkem jedenáct. Podle očekávání od začátku začali dominovat pobaltští a severští jezdci se zkušenostmi s rychlými šotolinami. Jen jednu vložku soutěže – úvodní asfaltovou speciálku - ve vedení prožil nově příchozí do JERC, estonský Miko-Ove Niinemae. Po první šotolinové RZ vedoucí pozici převzal lotyšsý Rafals Sirmacis, který svou tvrz úspěšně ubránil až do cíle první etapy. Niinemae se dlouho držel na druhém místě, v samotném závěru soboty jej o ně ale připravil průběžný lídr juniorského šampionátu, Švéd Emil Bergkvist.

Estonská soutěž hostí jen jedinou českou posádku, Antonín Tlusťák si na specifických tratích nedával velké ambice, rychlé šotoliny si přijel hlavně užít a po prvním dnu mu patří průběžné osmnácté místo.

Rally Estonia - 1. etapa
1.Alexej Lukjanuk - Alexej ArnautovBLR/RUSMitsubishi Lancer Evo X 1:01:07.7
2.Kajetan Kajetanowicz - Jaroslaw BaranPOLFord Fiesta R5+2.4
3.Rainer Aus - Simo KoskinenESTMitsubishi Lancer Evo IX+31.0
4.Craig Breen - Scott MartinIRL/GBRPeugeot 208 T16+36.9
5.Egon Kaur - Annika ArnerEST Mitsubishi Lancer Evo IX+37.0
6.Siim Plangi - Marek SarapuuEST Mitsubishi Lancer Evo X+50.8
7.Timmu Körge - Erki PintsESTPeugeot 208 T16+58.0
8.Raul Jeets - Andrus ToomESTFord Fiesta R5+2:24.7
9.Dominykas Butvilas - Przemyslaw MazurLTU/POLSubaru Impreza STi+2:58.2
10.Jaroslaw Koltun - Ireneusz PleskotPOLFord Fiesta R5+3:04.3

Kvalifikace

Informace ke kvalifikaci a její výsledky najdete ZDE.

-hof- ; -plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist