www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR15 - Rally Bohemia (MČR)

Žito si hrál na Bohemce na slepou bábu

22. července 2015 • 11:00

Rally Bohemia, to je soutěžácká klasika, která se jezdí už od roku 1974. Prakticky každý ročník slavné soutěže měl vždy přímo nabitou startovní listinu kvalitními jmény a vozy a i letos přiložil polínko do ohně JT Rocksteel Rally Team. Do Mladé Boleslavi se pod vlajkou vsetínského týmu vydali tentokrát navrátilec Daniel Landa, Olga Lounová a Zdeněk Pokorný.

-X- Žito - Velký Vezír (Škoda Fabia WRC) - Rally Bohemia 2015

Bezesporu nejzajímavější posádkou v sestavě JT Rocksteel Rally teamu byla ta pilotující magicky černou Škodu Fabia WRC, a sice -X- Žito - Velký Vezír, alias Daniel Landa s Petrem Novákem. Pojem Velký Vezír se objevil ve startovních listinách poprvé právě na Bohemii a tuto přezdívku si vysloužil spolujezdec Petr Novák krátce po havárii na Rally Šumava Klatovy. Od osudného okamžiku si totiž vysloužil status dohlížeče na počínání Žita za volantem závodního vozu. Že této role Novas dostál, dokazuje úspěšné dokončení náročné Rally Bohemia, kdy relativně klidnou jízdou mladoboleslavské WRC vystoupalo až na 17. příčku v absolutním pořadí a páté ve třídě. Hlavní úkol byl tedy splněn a Dan Landa tak získal další cenné zkušenosti a poznatky z vozu, který byl dokončen až těsně před samotnou soutěží. „Tentokrát jsme do závodu nastoupili opravdu s rozvahou a naše jízda byla klidná až vyrovnaná. Opravdu jsem si užíval náročné tratě překrásné Bohemky a byla to zábava ve všech směrech. Velký Vezír fungoval také perfektně, a tak jsme se mohli soustředit jen a jen na poznávání auta, které se seskládalo doslova za pět dvanáct. Až rally tak byl první ostrý test fábie a jediný problém, který nastal, byl v závěru soutěže se startérem. Snažili jsme se udělat provizorní opravu, ale pak už nás tlačil čas a ve spěchu jsme nedovřeli přední kapotu, která se nám v erzetě za jízdy otevřela a rozflákala čelní sklo. Pak to bylo jak hra na slepou bábu, kdy jsme jeli jak se zavázanýma očima a přes rozbité sklo vůbec nevěděli, kam máme jet. Jinak jsme ale jeli bezpečně a je jasné, že pod limitem auta. Potřebujeme ho ale ještě pořádně poznat, takže se moc těšíme na slavnou Barum Rally, kde budeme mít další skvělou příležitost,“ hledí do budoucnosti Žito, alias Daniel Landa.

Do cíle zdárně dorazila i další známá tvář ve službách JTRT Olga Lounová, kterou opět navigoval její dvorní spolujezdec Richard Nesvadba. Po skvělém výkonu na Hustopečích přišla technická Rally Bohemia, na které už Olga startovala v roce 2013 a i tehdy cíl spatřila. Letošní druhý start v Mladé Boleslavi, tentokrát ale s Mitsubishi Lancer EVO IX, zpěvačka také zvládla a bylo z toho dvaačtyřicáté místo a sedmé ve třídě 3. „Bohemka byla jedním slovem dechberoucí , a to po všech stránkách. Děkuji všem kolem za úžasnou atmosféru a týmu za skvělou práci, už se moc těším na další závody,“ libuje si Olga Lounová.

Tentokrát ale na cílovou rampu nedorazili Zdeněk Pokorný s Jirkou Skořepu, když pilot modrobílého Mitsubishi Lancer EVO IX při svém třetím letošním startu udělal první větší chybu. Poky urazil na druhém testu pravé zadní kolo a ani havárie, ani stav vozu, vůbec nevypadaly na to, že by pražský jezdec nemohl v soutěži alespoň druhý den pokračovat. Opak byl ale pravdou. „V jednom místě, které dobře znám, jsem to málo katnul a utekl nám zadek auta. Věděl jsem, že je tam hodně bordelu, ale myslel jsem, že to v pohodě dám. Když jsme dostali auto do servisu a sehnali všechny díly, vypadalo to, že budeme pokračovat. Pak jsme ale zjistili, že je poškozená i karoserie a v ten moment by nebylo bezpečné pokračovat, takže jsme ze soutěže definitivně odstoupili. Moc mě to mrzí, protože to místo, kde se to stalo, znám a Bohemku jsem chtěl dojet. Co se dá dělat, život jde dál a my budeme mít příležitost na dalších závodech,“ vzhlíží k lepším zítřkům Poky.

Rally Bohemia tedy letos opět dostála své pověsti, když byla skutečně náročná a zároveň překrásná a vše klapalo jako hodinky. Dalším závodem mistrovství ČR v rally bude prestižní Barum Czech Rally Zlín, kde se za JTRT představí velmi silná sestava. Pro závod pak bude jistě kořením i start loňského vítěze celkové klasifikace MČR ve Sprintrally Jaromíra Tomaštíka, který se na startovní rampu postaví se svým mistrovským vozem Subaru Impreza S12 WRC 06.

Adam Blahouš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist