www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 15 - Cyprus Rally

Cyprus Rally počtvrté pro Al Attiyaha (UPDATE)

27. září 2015 • 17:20

Necelý měsíc po zlínské Barum Rally pokračuje seriál mistrovství Evropy na rozbitých šotolinových i asfaltových zkouškách na Kypru. I letošní ročník Cyprus Rally je zařazen do mistrovství Evropy i mistrovství Středního východu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Cyprus Rally

---2. etapa---

Nasser Al Attiyah - Matthieu Baumel (Ford Fiesta RRC) - Cyprus Rally 2015

Nasser Al Attiyah počtvrté v historii vyhrál Cyprus Rally. Katařan se sice i v průběhu druhé etapy držel ve stínu Poláka Kajetanowicze, ten se ale ke konci soustředil na body do evropského šampionátu a vedoucí pozici Al Attiyahovi přepustil po předposlední zkoušce. Katarský jezdec na Fordu Fiesta RRC byl podobně dominantní jako v sobotu, jedinuou výjimkou byla úvodní nedělní vložka, kdy jej postihl defekt.

V rámci blízkovýchodního šampionátu MERC na stupně vítězů Al Attiyaha doprovodil jeho krajan Abdulaziz Al Kuwari s identickým vozem. Dlouho to vypadalo na katarský hattrick, třetí místo Khalida Al Suwaidiho ale nakonec po odstoupení převzal Simos Galatariotis z Kypru jedoucí s produkčním mitsubishi.

V evropském šampionátu byl Kajetanowicz absolutně dominantní. Zálusk na etapové body si sice dělal Alexej Lukjanuk nastoupivší do druhého dne s opraveným vozem. Avšak úsměv na rtech mu zůstal jen chvíli – Rus sice začal úchvatnou stíhací jízdu, jenže plány mu záhy zkřížil utržený zadní stabilizátor, posléze vynechávající motor a v závěru dne rozpadlý tlumič pérování. Lukjanuk se přesto posunul o několik pozic vpřed, celkově skončil sedmý, v rámci ERC bere body za páté místo.

Zbytek desítky se oproti rozložení po první etapě prakticky nezměnil. V hodnocení ERC dojel za Kajtem, který mimochodem v průběhu rally obhájil loňský titul ERC Gravel Mastera, jako druhý Bruno Magalhaes následovaný Robertem Consanim. Na Francouzův třetí post si po sobotě dělal zálusk náš Jaromír tarzus, jenže ten do druhé etapy vstal levou nohou, ze začátku dne kupil chyby a místo útoku na Consaniho se postupně soustředil raději na bezpečné dojetí na čtvrtém „evropském“ místě.

V ERC2, tedy kategorii produkčních vozů, si pozici bez problémů udržel Dávid Botka, který celkově vyhrál, Vojtěch Štajf dojel třetí za domácím Christosem Demostehnousem. Samostatné hodnocení druhé etapy však vyhrál Dominykas Butvilas, navrátivší se do soutěže po sobotní havárii. Prvenství v kategorii dvoukolek ERC3 po úspěšném dokončení připadlo jedinému účastníkovi s vozem 2WD v rally, domácímu Dimi Morozovovi se Suzuki Swift.

Seriál FIA ERC bude už za dva týdny pokračovat nedaleko od aktuální destinace – přesune se jen do řeckého Loutraki, kde na posádky bude čekat další šotolino-asfaltový podnik, legendární Rally Acropolis.

UPDATE: Po skončení rally sportovní komisaři potrestali dvouminutovou penalizací Dávida Botku, poněvadž během rally použil více, než povolených 18 pneumatik. Maďarský pilot během volného tréninku před kvalifikací na vůz nasadil staré pneumatiky Yokohama, které před ostrým měřeným průjezdem vyměnil za nové Pirelli. Botka se dle svých slov domníval, že se použité pneumatiky počítají až od samotné kvalifikace. Pochybení ale uznal a nebude se odvolávat, v celkové klasifikaci ERC2 tak i po Kypru vede Vojtěch Štajf, Botka na něj ztácí pět bodů.

Rally Cyprus 2015
1.Nasser Al Attiyah - Matthieu BaumelQAT/FRAFord Fiesta RRC 2:08:38.4
2.Kajetan Kajetanowicz -Jaroslaw BaranPOLFord Fiesta R5+7.0
3.Abdulaziz Al Kuwari - Marshall ClarkeQAT/GBRFord Fiesta RRC+4:00.0
4.Bruno Magalhaes - Carlos MagalhaesPORPeugeot 208 T16++4:32.1
5.Robert Consani - Lara VannesteFRA/BELCitroën DS3 R5+5:43.0
6.Jaromír Tarabus - Daniel TrunkátCZEŠkoda Fabia S2000+6:16.8
7.Alexej Lukjanuk - Alexej ArnautovBLRFord Fiesta R5+7:22.5
8.Christos Demosthenous - Pambos LaosCYP Mitsubishi Lancer Evo IX+8:29.3
9.Antonín Tlusťák - Ladislav KučeraCZEŠkoda Fabia S2000+9:46.7
10.Dávid Botka - Peter SzelesHUNMitsubishi Lancer Evo IX+10:03.8

---1. etapa---

Kajetan Kajetanowicz - Jaroslaw Baran (Ford Fiesta R5) - Cyprus Rally 2015

Rally Cyprus stejně jako v minulém roce hostí dvě kontinentální série FIA – mistrovství Evropy a blízkovýchodní šampionát MERC. Ve vzájemné konfrontaci si ale evropské dvojice vůbec nepočínají špatně – na čele se usídlili očekávaní favorité obou seriálů, Polák Kajetanowicz a Katařan Al Attiyah.

Úvodní den Kyperské rally nabídl dvě sekce o čtyřech rychlostních zkouškách, do kterých jako první startovaly posádky MERC následované evropským polem. V blízkovýchodní skupině se pořadí začalo zřetelně lajnovat hned na úvodní zkoušce, kde Nasser Al Attiyah některým konkurentům naděloval v řádech desítek sekund. Podobný scénář pak nabídly i ostatní zkoušky a jedinou výraznější akcí bylo předčasné odstoupení německé pilotky Edith Weissové po třetí rychlostní zkoušce.

Jediný z evropského pole, kdo rychlého Katařana dokázal stíhat a nakonec i zastínit, byl Polák Kajetan Kajetanowicz. Ten si při neúčasti hlavního soupeře v seriálu FIA ERC Craiga Breena přijel pro důležité a relativně snadno dostupné body, situaci mu navíc hned z kraje ulehčil největší kyperský rival Alexej Lukjanuk, u jehož Fordu Fiesta R5 hned ráno vypovědělo službu servořízení. Když i po výměně problém neodezněl, protože se přesunul do související elektroinstalace, ruský pilot jen doufal, že jeho unavené ruce budou v dostatečné kondici pro druhý den. Ten první Lukjanuk zakončil na průběžném desátém místě.

Mnohem lépe se vedlo nejrychlejšímu českému pilotovi Jaromíru Tarabusovi, který po první etapě nocuje na slušném pátém místě. Kromě nejrychlejší dvojice jsou před ním jen Bruno Magalhaes a Abdulaziz Al Kuwari, jenž ale do evropského seriálu, stejně jako Al Attiyah, neboduje. Druhou polovinu elitní desítky otevírá Robert Consani, který se v odpolední sekci trápil s přehříváním motoru, následuje jej nejrychlejší pilot produkční kategorie Dávid Botka, Kypřan Christos Demosthenous (oba na Mitsubishi Lancer Evo IX) a další Čech Antonín Tlusťák.

Zajímavě se vyvíjí kategorie produkčních vozů ERC2. V rámci ní na Kypru proti plánům nastoupil také Vojtěch Štajf. A přestože jde o teprve druhou šotolinovou rally v jeho kariéře, vývoj soutěže mu hraje do karet. Hlavní soupeř v šampionátu Botka sice aktuálně vede, avšak další soupeři Tibor Erdi a zejména Dominyak Butvilas v průběhu dne havarovali a přišli o šanci na zisk důležitých bodů. Štajf coby aktuální lídr ERC2 je na Kypru zatím čtvrtý.

Druhá etapa Cyprus Rally bude opět obsahovat osm rychlostních zkoušek s mixovaným povrchem šotoliny a asfaltu, celková kilometráž však bude oproti sobotě nižší.

Rally Cyprus - 1. etapa
1.Kajetan Kajetanowicz -Jaroslaw BaranPOLFord Fiesta R51:16:22.6
2.Nasser Al Attiyah - Matthieu BaumelQAT/FRAFord Fiesta RRC+13.2
3.Bruno Magalhaes - Carlos MagalhaesPORPeugeot 208 T16+2:17.8
4.Abdulaziz Al Kuwari - Marshall ClarkeQAT/GBRFord Fiesta RRC+2:58.9
5.Jaromír Tarabus - Daniel TrunkátCZEŠkoda Fabia S2000+3:07.8
6.Robert Consani - Lara VannesteFRA/BELCitroën DS3 R5+3:19.1
7.Dávid Botka - Peter SzelesHUNMitsubishi Lancer Evo IX+3:58.7
8.Christos Demosthenous - Pambos LaosCYP Mitsubishi Lancer Evo IX+4:23.6
9.Antonín Tlusťák - Ladislav KučeraCZEŠkoda Fabia S2000+4:35.9
10.Alexej Lukjanuk - Alexej ArnautovBLRFord Fiesta R5+4:57.7

---Kvalifikace---

Výsledky kvalifikační zkoušky najdete ZDE.

-hof- ; -plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist