www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 15 - Seajets Acropolis Rally

Acropolis Rally vyhrál Kajetanowicz… …nebo spíš počasí?

11. října 2015 • 13:40

Pouhé dva týdny po kyperské rally pokračuje seriál mistrovství Evropy na rozbitých řeckých šotolinových i asfaltových zkouškách. Letošní ročník Acropolis rally je pojatý hodně minimalisticky, prakticky vše se odehraje během dvou dnů. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Acropolis Rally

Kajetan Kajetanowicz - Jaroslaw Baran (Ford Fiesta R5) - Rally Acropolis 2015

Předposlední soutěž letošního mistrovství Evropy mohla přinést rozluštění tajenky o letošním celkovém mistru. Polský jezdec Kajetan Kajetanowicz na řeckou Acropolis Rally odjel s dostatečným bodovým náskokem na druhého Breena a k definitivnímu potvrzení prvenství mu stačily body za čtvrté místo. Nakonec pro něj vše dopadlo, jak nejlíp mohlo, byť řecká zastávka ERC měla vše, jen ne standardní průběh.

Budiž zapomenuty legendární obrázky rozpálené krajiny a mračen zvířeného prachu – letošní Acropolis zasáhly, podobně jako nedávno při soutěži MS Korsiku, celkem vydatné deště a s řeckou šotolinou to udělalo divy. Hned páteční úvodní vložka, jejíž délka byla původně plánována daleko přes čtyřicet kilometrů, musela být operativně zkrácena na polovinu, a i přesto její trať byla na hranici sjízdnosti. Do jejích tenat upadli Bruno Magalhaes (utržený tlumič), Robert Consani (zlikvidovaná převodovka při pokusu o návrat na cestu) nebo domácí Lambros Kirkos, který své mistubishi přece jen dokázal z bahenní pasti vykutat a zkoušku se ztrátou dokončit. Prakticky všichni se nevyhnuli jezdeckým chybám a výletům mimo trať, včetně nejrychlejšího Kajetanowicze, druhého Breena, překvapivě rychlého Maďara Botky s lancerem či čtvrtého Lambrose Athanassoulase s Fabií R5. Právě pro řeckého pilota byla tato zkouška vodou na mlýn, neboť její trať z minulosti dokonale znal. Využil toho při druhém průjezdu, který se sice jel za tmy, ale také bez deště a s vyčištěnou stopou – posádky si hromadně pochvalovaly rapidně zlepšený grip pneumatik, Athanassoulas k tomu ale přihodil drtivý útok svou rychlostí a před noční pauzou byl rázem v čele vybaven bezmála desetisekundovým náskokem.

Sobotní část zkraje nenaznačovala tak dramatické podmínky, jako páteční etapa, a posádky si postupně zvykaly na to, že mnohem víc než šotolina klouže řecký asfalt. Kajetanowicz, který díky bodům za první etapu z velké části splnil svůj úkol na cestě k evropskému titulu, se adaptoval nejrychleji a hned po třetí vložce vyprovodil Athanassoulase z vedoucí příčky. Hned několik highlightů měla následující RZ 4 – nejlépe totiž sedla Craigu Breenovi, který Athnassoulasovi i Kajtovi nadělil dvacet sekund a okamžitě se posunul do čela. Zrádná vložka si naopak vybrala svou daň na druhém jezdci továrního Peugeotu Charlesi Martinovi, který nedokončil ani první etapu a nyní po restartu havaroval. Na chybu v rozpisu doplatil Alexej Lukjanuk, který svou Fiestu R5 opřel pravým předním kolem o zeď a ulomil na ní zavěšení. V páté vložce pokračoval Breen v nastoleném tempu a svůj náskok na Kajta se přehoupl přes půl minuty, Irův rozlet však zastavila RZ 6, před níž posádka zapomněla zavřít rychlozámky přední kapoty, která se na trati otevřela a a Breen test dokončil se značně omezeným výhledem. Nejrycheljší čas Kajta v kombinaci s Breenovými problémy vyslaly Poláka zpět do vedení.

Kvůli zhoršujícímu se počasí organizátoři ještě před servisní pauzou rozhodli o zrušení plánovaného závěrečného testu, během pár desítek minut se ale povětrnostní situace zhoršila tak, že pořadatelé odvolali kompletně celou závěrečnou sekci o třech vložkách. Výsledky RZ 6 jsou tedy zároveň výsledky závěrečnými a z těch vyplývá, že Kajetan Kajetanowicz se po Sobieslawu Zasadovi a Krzysztofu Holowczycovi stává třetím polským mistrem Evropy v automobilových soutěžích. Craig Breen z Řecka odjíždí s poháry za druhé místo, třetí skončil domácí matador Lambros Athanassoulas. Senzačním čtvrtým místem se blýskl náš Jaromír Tarabus, který se v náročných podmínkách prezentoval stabilní rychlostí bez větších chyb. Pátý dojel nejrychlejší zástupce produkční kategorie Dávid Botka. Druhý český zástupce Antonín Tlusťák skončil osmý.

Seriál FIA ERC už nyní čeká jen jediná soutěž – švýcarská Rally du Valais. Ta bude stejně jako předchozí dva podniky kombinovat asfalt a šotolinu, tentokrát však bude zpevněný povrch dominovat. Lze si jen přát, aby se při alpské soutěži, která se odehraje za tři týdny, počasí umoudřilo, neboť sněhové přívaly z roku 2012 mají účastníci tehdejší rally ještě v živé paměti.

Seajets Acropolis Rally 2015
1. Kajetan Kajetanowicz - Jaroslaw BaranPOLFord Fiesta R5 1:32:11.1
2. Craig Breen - Scott MartinIRL/GBRPeugeot 208 T16+10.0
3. Lambros Athanassoulas - Nikolais ZakhaeosGRCŠkoda Fabia R5+15.3
4. Jaromír Tarabus - Daniel TrunkátCZEŠkoda Fabia S2000+3:12.5
5. Dávid Botka - Peter SzelesHUNMitsubishi Lancer Evo IX+3:54.5
6. Raul Jeets - Andrus ToomESTFord Fiesta R5+4:30.9
7. Dominykas Butvilas - Kamil HellerLTA/POLSubaru Impreza STi+4:40.6
8. Antonín Tlusťák - Ladislav KučeraCZEŠkoda Fabia S2000+8:48.2
9.Petros Panteli - Constantinos ConstantinouCYPMitsubishi Lancer Evo X+11:44.0
10.Jourdain Serderidis - Frédéric MiclotteBELCitroën DS3 R5+11:45.8

--- KVALIFIKACE ---

Informace o průběhu kvalifikační zkoušky a její výsledky najdete ZDE.

-hof- ; -plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist