www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 06 - Sprintrally Pelhřimov - Memoriál T. Vojtěcha

Zlatý hattrick Ducháčka v Pelhřimově

3. srpna 2006 • 02:00

„Poprvé v kariéře jsem vyhrál svoji třídu letos v Hustopečích. Že se mi to za tak krátkou dobu povedlo v Pelhřimově už počtvrté a navíc potřetí v řadě, tak to je super úspěch. Mám z toho opravdu velkou radost a doufám, že jsem ještě příděl dobrých výsledků nevyčerpal.“

Těmito slovy okomentoval v sobotu večer po skončení pelhřimovského rallysprintu svůj ´zlatý hattrick´ v posledních třech absolvovaných soutěžích jezdec kdyňského APM-Automotive Rally Teamu Sláva Ducháček. Jedenácté místo celkově (v MČR) a čtvrté ve skupině A před mnohem silnějšími vozy i prvenství ve třídě A5 patří k jeho dosud nejvýraznějším vystoupením v šampionátu.

V šestém podniku z devítidílného mistrovství ČR ve sprintrally, Rally Pelhřimov, startoval Sláva bez svého tradičního spolujezdce Petra Dufka. Ten si užívá dovolené u moře, a tak ho na místě ´mitfáry´ vystřídal jiný soutěžní pilot Tomáš Grega. Oba jezdci si tuto spolupráci vyzkoušeli již předloni na tehdy ještě volném podniku v Kramolíně a protože se jim vydařila, tak ji opět ´oprášili´. „Pro Tomáše to bylo zase trochu zpestření, když pořád jenom točí volantem... A šlo mu to fakt dobře. Výsledek mluví za všechno,“ ocenil přínos svého provizorního kolegy na pelhřimovském triumfu Ducháček.

Na začátku soutěže však ve vítězství ani jeden z nich příliš nevěřil. Týmoví mechanici dělali na modrobílé Felicii Kit Car do posledních minut před odjezdem na jih Čech, neboť po Rally Bohemia, kde ji měl pronajatou mladý talent Lukáš Veselý, byla potřeba repasovat spojku a převodovku, vyměnit některé další komponenty a kvůli lepšímu těžišti přestěhovat nádrž z ´kufru´ pod podlahu. To ještě nebyl důvod zmíněné nedůvěry, ale když už od startu první RZ vyšlo najevo, že se opakuje problém z Pačejova a nebrzdí předek auta, tak šel optimismus stranou.

„Při každém prudkém brzdění šlo auto do smyku a proto jsem tomu musel přizpůsobit styl jízdy. V Pačejově jsme na důvod stejného problému nepřišli a tak jsem si teď říkal, jen ať vydržíme až do cíle,“ popsal náladu týmu v úvodu soutěže osmadvacetiletý Kdyňan. Až páté místo v RZ 1 mu dalo zapravdu.

Největší soupeř Ducháčka v boji o titul letošního šampiona třídy A5 Michal Hora šel od začátku nekompromisně do vedení, Sláva se držel na druhém místě a odrážel útok dravého Březíka. Po RZ 3 Hora s poruchou serva odstoupil, ale pro Ducháčka se nic nezměnilo, neboť se před něj dostal právě Březík. Navíc za zády měl stále se zlepšujícího Dohnala s výkonným VW Polo.

Odstupy na krátkých vložkách byly mezi nimi minimální, a tak se čekal velký boj. Ten vygradoval v RZ 6, kdy začal vinou problémů s brzdami ztrácet Březík a naopak zatáhl Dohnal, který vycítil šanci ´zlobivé´ Felície předstihnout. Po ´šestce´ se o necelé dvě vteřiny dostal do čela Ducháček před Dohnalem a Březík se propadl až na bronzový stupínek. Ovšem v RZ 7 se všechny tři posádky vešly do rozmezí 1,7 vteřiny a tak dále vévodil pořadí KitCar v barvách APM-Automotive Rally Teamu (už jen o 0,8 vteřiny!).

Takto vyhrocené situace má ovšem Ducháček rád a opět uplatnil svůj skvělý finiš. Zariskoval a předposlední rychlostní zkoušku vyhrál o necelých pět vteřin před oběma soupeři. A přišla poslední RZ, nejdelší v soutěži, na které se při předchozích dvou průjezdech dařilo především Dohnalovi.

„Na Míru Březíka jsem si docela věřil, ale očekával jsem v ní drtivý útok Dohnala. Jenže začalo pršet a to nám zjevně vyhovovalo víc než ostatním,“ s lišáckým úsměvem glosoval Sláva fakt, že v rozhodující ´erzetě´ s přehledem vyhrál a nadělil Březíkovi 16 a Dohnalovi 24 vteřin! Z dramatického souboje tak nakonec bylo v pelhřimovském cíli Ducháčkovo prvenství o téměř půl minuty.

„Jsme s Tomášem moc spokojeni. Na začátku to na dobrý výsledek moc nevypadalo. Cením si hlavně čtvrtého místa ve skupině A jenom za třemi auty kategorie S1600, se kterými se nemůžeme měřit ani ve snu. Dojeli jsme třeba před Lancerem EVO 9 nebo před Vlčkem s Peugeotem 206 Kit Car a to opravdu potěší. Jenom se nám i přes maximální snahu zatím stále nedaří bodovat v dámském poháru,“ nezapřel s úsměvem od ucha k uchu Sláva Ducháček při zhodnocení svého pelhřimovského vystoupení svůj smysl pro humor.

Závodník kdyňského APM-Automotive Rally Teamu tak v čele celkového pořadí mistrovství republiky odskočil Horovi už o 40 bodů (Ducháček 110, Hora 70, Březík 34). Při možnosti škrtání tří nejhorších výsledků v sezoně však stále není o titulu rozhodnuto. „Ale tabulka vypadá opticky nádherně. Boj s Michalem to však bude až do konce,“ věští s nadějí v dobrý konec pro své modrobílé barvy Ducháček.

Robert Babor
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist