www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 16 - Rally Gunajuato México

Mexické vavříny pro Latvalu s Anttilou

7. března 2016 • 16:05

Po dvou nevydařených podnicích letošní sezóny mistrovství světa FIA v automobilových rally se opět mohl opět radovat Jari-Matti Latvala. Finský pilot na továrním Volkswagenu Polo R WRC se konečně dočkal prvních letošních bodů, navíc za první místo, které vybojoval v náročné Mexické rally. Druhou příčku vybojoval Sebastien Ogier před Madsem Ostbergem.

Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC - Rally Mexico 2016

„Měl jsem hodně těžký vstup do sezóny, když jsem nebodoval ani na jedné z úvodních dvou soutěží. Tahle rally vyšla perfektně. Jsem zpět!“ zářil v cíli spokojený Latvala, který se tak dočkal svého již šestnáctého vítězství na soutěži světového šampionátu a devátého za volantem Volkswagenu.

Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC - Rally Mexico 2016

„Je to fantastický výsledek pro mě i pro tým. Po zklamání na úvodních dvou soutěžích bylo důležité konečně bodovat. Zvládnul jsem to a vítězně. Určitě jsem měl dobrou výchozí pozici kvůli startovnímu pořadí, ale pořád bylo potřeba kus jezdeckého umění. Povedlo se nám najít správné nastavení auta a zvolit správnou taktiku. Moje díky patří také mému inženýru, Fabrice van Ertveldemu, a mým mechaniků. Určitě ale nehodláme spát na vavřínech, chtěli bychom udržet formu i do Argetiny,“ komentoval své vystoupení Jari-Matti Latvala, který už mohl závěr soutěže absolvovat v relativním klidu.

'Až' druhé místo si z Mexika odváží Latvalův týmový kolega Sebastien Ogier. Úřadující mistr světa nakonec zaostal o minutu a pět vteřin za týmovou dvojkou, když do posledního dne nastupoval s odstupem 1:36 minuty. Ogier nicméně v dané situaci vyhodnotil své šance naprosto realisticky a nezkoušel se bezhlavě hnát za vítězstvím. „Jari-Matti je tady prostě hodně silný,“ prohlásil na adresu finského jezdce.

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC - Rally Mexico 2016

„Když se to ale vezme kolem a dokola, pro mě a Juliena to byl o tomto víkendu nejlepší dosažitelný výsledek,“ konstatoval po soutěži Francouz. „Díky vítězství na Powerstage jsme si připsali celkem 21 bodů do mistrovství světa a to se počítá. Přirozeně, že jsem doufal, že svedeme s Jari-Mattim větší bitvu, už kvůli fanouškům. Ale nešlo to ani náhodou, podmínky na trati během prvních dvou dnů byly z našeho pohledu úplně jiné.“

„To ale nijak nesnižuje výkon našich kolegů, Jari-Matti si vítězství plně zasloužil a naše gratulace patří jemu i Miikkovi. Chtěl bych poděkovat také tisícovkám zdejším mexickým fanouškům, jejich nadšení a přátelství je fantastické. Viva Mexico!“ uzavřel své ohlednutí za Mexickou rally Sebastien Ogier.

Z třetí příčky se mohl ve finále radovat Mads Ostberg na Fordu Fiesta RS WRC. Ostberg byl sice z pohledu součtu časů z jednotlivých rychlostních zkoušek až čtvrtý, ale o bronzu rozhodla nakonec dvouminutová penalizace Daniho Sordá. Tu pilot továrního Hyundaie i20 WRC obdržel za použití 29ti pneumatik, namísto povolených 28 kusů.

Mads Ostberg - Ola Floene, Ford Fiesta RS WRC - Rally Mexico 2016

„Byla to těžká rally, ale užili jsme si ji a jsem rád i za čtvrté místo. Jistě, Daniho penalizace nás posunula na třetí příčku, ale pro mě se tím výsledek nemění,“ přiznal sportovně Ostberg, který se však takto posunul na druhou příčku průběžné klasifikace světového šampionátu. „Myslím, že jsme po celý víkend jeli dobře a získali solidní body do mistrovství. Nastavení auta na šotolinu fungovalo opravdu dobře, ale je potřeba přiznat, že já osobně i tým jsme čekali trochu víc.“

„Víme, že nás čeká další práce a máme nějaké představy, které by nás mohly posunout k větší konkurenceschopnosti v dalších soutěžích. Chceme bojovat na špici a všichni jsme odhodláni udělat pro to maximum,“ dodal optimisticky Ostberg.

Průběžný stav MS po Mexické rally

Jezdci: 1. Ogier 77, 2. Ostberg 42, 3. Mikkelsen 33, 4. Sordo 30, 5. Paddon 29, 6. Latvala 27, 7. Tänak 24, 8. Neuville 15, 9. Lefebvre 10, 10. Prokop 6 bodů

Týmy: 1. Volkswagen 97, 2. Hyundai 61, 3. M-Sport 46, 4. Volkswagen II 30, 5. DMACK 26, 6. Hyundai N 24, 7. Jipocar CNT 6, 8. Yazeed Racing 0 bodů

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist