www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 16 - Rallye Šumava Klatovy (MČR)

Do Klatov už dorazilo přes 100 přihlášek

31. března 2016 • 08:00

Přesto, že letošní Historic Vltava Rallye a Rallye Šumava Klatovy se odehrají až za měsíc, už v této chvíli je jasná jedna skutečnost. Na startu se sejde skvělá konkurence a diváci budou mít možnost fandit opravdu špičkovým posádkám v čele s továrním týmem Škoda Motorsport. Informace o klatovských soutěžích přibývají i na klubových stránkách www.pamk.cz.

Mats Myrsell - Esko Juntila (Porsche 911 RS) - Historic Vltava Rallye 2015

Už se stalo tradicí, že Pošumavský auto moto klub nabízí zájemcům o start na svých soutěžích možnost uhrazení sníženého startovného, a to při dodržení časnějšího termínu podání přihlášky. Ten letos připadá na poslední březnový den a jak je vidět z průběžného seznamu přihlášených, posádky tuhle informaci nepřehlédly. Zejména o jubilejní 25. ročník Historic Vltava Rallye je velký zájem, už v tuto chvíli je jasné, že soupeření národního šampionátu historických automobilů bude mít dokonce rekordní účast a že i zahraničních posádek bude opět na startu několik desítek. V Klatovech již evidují přihlášky loňského vítěze mezinárodního klání Švéda Myrsella (Porsche 911) či oblíbeného Němce Hinderera (Austin Healey), po několikaleté pauze se do Pošumaví vrátí i další rychlý Švéd Bergquist se svým mohutným vozem Volvo Amazon 122S. Štikami v domácím rybníku historických vozů se určitě stanou Filip Ballek a Štěpán Zabloudil, kterým uvolněné předpisy umožnily start s vozy Subaru Impreza z devadesátých let. Těšit se můžeme i na nově postavený vůz Opel Ascona A, s jakým byl vídán na začátku sedmdesátých let Walter Röhrl a který bude teď kočírovat Miroslav Krejsa. Přihlášen je už i loňský nejrychlejší muž domácího šampionátu historických vozů Jan Krejča (Škoda 130LR) či několik „ostrých žigulíků“ typu Lada VFTS, mezi kterými budou určitě budit pozornost domácích fanoušků i místní matadoři Václav Hostaš či František Fadrný. Zejména starší diváci jistě nepřehlédnou ani další Škodu 130LR, za jejímž volantem bude evropský okruhový šampión z roku 1981, Břetislav Enge.

Tento pestrý výčet by jistě stačil na to, aby soutěž příznivce motorismu upoutala. Jak ale asi jeho srdce zaplesá, nahlédne-li třeba jen jedním okem do předběžné startovní listiny 51. Rallye Šumava Klatovy? V ní byly jako vůbec první zapsány dva vozy továrního týmu Škoda Motorsport, které budou mít za volanty úřadujícího domácího šampióna Jana Kopeckého, ale i talentovaného Švéda Pontuse Tidemanda. Po loňském startu Bryana Bouffiera si tak klatovská soutěž připíše do historického seznamu startujících další jméno jezdce, o kterém ještě asi hodně uslyšíme. S továrním týmem se nicméně budou chtít poměřit i další domácí jezdci, kteří přesedlali na vozy Škoda Fabia R5, těmi jsou například Vojtěch Štajf či Jan Sýkora. Zkušený Václav Pech bude mít letos naopak nezvyklou pozici černého koně, míru konkurenceschopnosti jeho nového atraktivního Porsche 997 GT3 zatím totiž nikdo nedokáže správně odhadnout. Z dalších již přihlášených určitě nepřehlédneme účastníka světového mistrovství Slováka Kočiho (Citroën DS3 R3T), Karla Trněného (Škoda Fabia WRC) či blovického Václava Kopáčka, který bude mít poprvé k dispozici opravdu špičkově připravený vůz Subaru Impreza. A tak bychom mohli pokračovat ve výčtu zajímavých jmen ve startovních listinách ještě hodně dlouho, vždyť jsme se ještě ani nedostali k účastníkům 2. Rallye Šumava Legend…

Pro tuto chvíli ale povídání zkraťme a jen zopakujme, že posledním březnovým dnem vyprší termín uzávěrky pro snížené vklady. Na další jména ve startovních listinách klatovských soutěží se tak můžeme ještě těšit až do 17.4. a na start rally až do posledního dubnového víkendu.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist