www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 16 - Vodafone Rally de Portugal

Pontus Tidemand nadělil týmu Škoda Motorsport první vítězství v letošní sezóně WRC 2

23. května 2016 • 10:40

Rychlá švédská posádka Pontus Tidemand/Jonas Andersson obstála ve velice tvrdé Portugalské rally a nadělila týmu Škoda Motorsport první vítězství v letošní sezóně FIA Mistrovství světa v automobilových soutěžích (WRC 2). Navzdory dvěma defektům tovární posádka na 368 měřených kilometrech suverénně zvítězila. Druhý start týmu Škoda Motorsport v letošní sezóně WRC 2 byl triumfem vozů Škoda Fabia R5: Za posádkou Tidemand/Andersson se umístila zákaznická posádka Nicolás Fuchs/Fernando Mussano (PE/PE) a završila double pro značku Škoda.

Pontus Tidemand - Emil Axelsson (Škoda Fabia R5) - Rally Portugal 2016

„Tato šotolinová rally v Portugalsku kladla na lidi i materiál maximální nároky. Pontus Tidemand a Jonas Andersson se nenechali rozhodit menšími neúspěchy a v tvrdé konkurenci podali vynikající výkon. Blahopřeji celému týmu Škoda Motorsport, který odvedl skvělou práci. Je to velký úspěch pro značku Škoda,“ komentuje výsledek Michal Hrabánek.

Šéf týmu Škoda Motorsport se mohl přesně rok po premiéře vozu Škoda Fabia R5 na Portugalské rally během mistrovství světa radovat z dalšího skvělého úspěchu nového soutěžního speciálu: „V první desítce ve WRC 2 je sedm vozů ŠKODA Fabia R5. Portugalská rally opět prokázala, že jsme vyvinuli rychlý a spolehlivý vůz. Z toho profitují i naši zákazníci. Tyto úspěchy jsou nám motivací k tomu, abychom i nadále tvrdě pracovali.“

Přesně tento přístup předvedl Pontus Tidemand při Portugalské rally na šotolinových tratích, prošpikovaných ostrými kameny. S nejlepším časem v první rychlostní zkoušce převzal tento šampion Asijsko-pacifického mistrovství ve čtvrtek vedení ve WRC 2. V pátek i v sobotu měl tento pětadvacetiletý jezdec po jednom defektu a i přes bleskurychlou výměnu kola přišel o vedení, které převzal Nicolás Fuchs s vozem stejné značky. Tidemand se ale v dalším průběhu soutěže skvělými časy do vedení vrátil a v neděli před desetitisíci nadšených diváků na trati legendární rychlostní zkoušky Fafe dosáhl pro tým Škoda Motorsport svého druhého vítězství ve WRC 2. V loňském roce švédský jezdec triumfoval ve Španělské rally.

„Byla to šílená rally! Z tohoto vítězství, tvrdě vybojovaného ve skvělých duelech s kolegy, startujícími s vozem stejné značky, máme obrovskou radost. Děkuji celému týmu, ženám opět poskytl výborně připravený vůz,“ říká Pontus Tidemand. Po druhém místě ze své domácí soutěže – únorové Švédské rally – vystoupal tento blondýn po svém druhém letošním startu ve WRC 2 na stupně vítězů už podruhé.

V celkovém hodnocení sezóny WRC 2 se Tidemand se 43 body posunul na třetí příčku, před ním je Brit Elfyn Evans (62), který v Portugalsku po kolizi skončil bez bodů, a Nicolás Fuchs (55). Peruánec naposledy vyhrál Argentinskou rally, předtím triumfoval Fin Teemu Suninen při Mexické rally – v obou případech ale v nepřítomnosti továrního týmu Škoda Motorsport. Spolu s Tidemandovým triumfem v Portugalsku tedy poslední tři závody mistrovství světa (WRC 2) pokaždé vyhrála Škoda Fabia R5.

Velmi bojovnou jízdu v Portugalsku předvedla i druhá tovární posádka týmu Škoda Jan Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ). Po dvou pátečních defektech se zkušená posádka o víkendu do soutěže vrátila se 14 trestnými minutami a po působivé stíhací jízdě získala ještě jeden bod do celkového hodnocení WRC 2 za desáté místo. „Při vší smůle s pneumatikami jsme dosáhli nejlepšího možného výsledku a teď se musíme dívat vpřed,“ komentuje aktuální situaci Jan Kopecký.

Již příští pátek a sobotu má česká posádka i vítězná dvojice Tidemand/Andersson na programu Rally Český Krumlov, součást Mistrovství České republiky (MČR). Od 9. do 12. června pak bude následovat další závod WRC 2 – Rally Sardinie. Tam bude za tým Škoda Motorsport vedle dvojice Kopecký/Dresler startovat i třetí tovární posádka Esapekka Lappi/Janne Ferm (FIN/FIN).

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist