www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 16 - Azores Airlines Rallye (JERC)

Azorskou rally vyhrál Ricardo Moura, favority trápily problémy

4. června 2016 • 23:00

Po rozbité řecké šotolině se evropský šampionát přesunul na portugalský ostrov Sao Miguel, kde se uskuteční jeden z nejpěknějších závodů zařazených do seriálu ME, letos nově nesoucí název Azores Airlines Rallye. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Azores Airlines Rallye

--- 1. etapa ---

Ricardo Moura - Antonio Costa (Ford Fiesta R5) - Azores Airlines Rally 2016

Čtvrtá soutěž letošního mistrovství Evropy zavedla účastníky seriálu doprostřed Atlantiku, na Azorské Ostrovy. Po řecké šotolině se pokračovalo i tentokrát na nezpevněném povrchu a vzhledem k tradičně vrtkavému počasí šlo zároveň o velkou klouzačku.

Mezi favority se pochopitelně zařadili v ME pravidelně startující Kajetan Kajetanowicz a Alexej Lukjaňuk na Fordech, po řeckém triumfu se počítalo také s mladým Ralfsem Sirmacisem se Škodou, no a samozřejmě se představili také místní matadoři jako Ricardo Moura, José Pedro Fontes nebo Pedro Meireles, kteří ale soutěž absolvovali zejména kvůli bodům do portugalského národního mistrovství.

První etapa byla nezvykle rozdělena do dvou dnů. Čtvrteční část byla nejvíce poznamenána intenzivním deštěm, přesto se na úzkých cestách mezi kamennými zídkami rozhořela velká mela. Hned na úvodním testu chyboval Alexej Luknaňuk, kteřý v jedné ze zatáček opřes svou fiestu o ze´d a poněkud upravil geometrii jejího podvozku. Po provizorní opravě se Rus dostal zpátky do tempa, třetí zkoušku dokonce vyhrál a úvodní den zakončil na třetí pozici. Nejlépe se dařilo Kajtovi, který šel nocovat na vedoucí pozici před druhým Sirmacisem. V tu chvíli nejrychlejší trio dělily pouhé necelé čtyři vteřiny. První den se nevyvedl Fontesovi, u jehož citroënu stávkovalo jedno z čidel a Portugalcův vůz bel chvílemi zcela bez výkonu. Na RZ 3 havaroval nováček v ERC, Švéd Frank Tore Larsen s Fordem. S novým dnem zatroubil do útoku Lukjaňuk, který se dostal do vedení hned po úvodní páteční vložce. Jenže už na RZ 6 si první pozici vydobyl Kajto zpět a i přes nesmírně vyrovnané souboje se na ní držel po většinu dne. Na poslední zkoušce Poláka ovšem Rus znovu přespurtoval a nakonec tak získal maximum bonusových bodů za hodnocení etapy. Na třetím místě v tu chvíli byl Moura následovaný Sirmacisem.

--- 2. etapa ---

Pro závěrečnou druhou etapu se počasí trochu umoudřilo a oproti promáčeným a mlhou zakrytým vložkám se posádky mohly těšit z trochu suššího podkladu a lepší viditelnosti. Bohužel pro Kajetanowicze byla trať stále příliš uklouzaná na to, aby po prasknutí jedné z poloos měl jeho vůz dostatečnou trakci. Černošedá Fiesta jela celou dopolední sekci pouze s náhonem zadní nápravy, což úřadujícího evropského šampiona pochopitelně vyřadilo z boje o celkové prvenství. Na čele se osamostatnil Lukjaňuk s decentním náskokem dvaceti sekund před druhým Mourou. Třetí místo držel Sirmacis, leč ten hned na RZ 12 havaroval a ze soutěže odstoupil. Jestliže štěstí se ráno odvrátilo od Kajta, odpoledne nastavilo záda pro změnu Lukjaňukovi. Hned po servisu v Rusově Fiestě přestalo foukat turbo a pohodlného náskoku byla rázem třičtvrtěminutová ztráta na Mouru, který převzal otěže soutěže. Rus se snažil v závěru situaci ještě zvrátit a na další vložce opravdu odstup na lokálního matadora zmenšil na polovinu, ovšem na poslední vložce přišel defekt a Lukjaňuk tak už další šanci na zvrat nedostal. Po Sirmacisovi v Řecku tak na nejvyšší stupeň vystoupalo další nové jméno, Ricardo Moura. Za druhým Lukjaňukem a třetím Kajetanowiczem přišla další překvapení, a dokonce s českou stopou. Po trápení na předchozích podnicích totiž Maďar Dávid Botka našel řeč se svým Citroënem DS3 R5 poté, co se do jeho útrob nastěhoval motor z dílen Jaroslava Vančíka, no a senzačním pátým místem v cíli skončil comeback Jaroslava Orsáka na závodní tratě, a to při debutu se zcela novým Fordem Fiesta R5. „Jarin“ měl dlouho na dosah bramborovou pozici, leč dvojice defektů, potíže s brzdami a penalizace jej o čtvrtou příčku připravila rozdílem pouhých pěti vteřin. Druhý z českých jezdců na voze R5, Antonín Tlusťák se Škodou, dojel celkově desátý.

Neméně zajímavá řežba byla v průběhu rally k vidění v juniorské kategorii s vozy R2. Pořadí na prvních třech místech se v sekundových rozdílech přelévalo s každou vložkou a hlavními aktéry byli Diogo Gago na Peugeotu a Marijan Griebel a Chris Ingram s továrními Opely. Nejhůře nakonec dopadl Griebel, který v průběhu posledního dne havaroval a předčasně skončil, nejlépe naopak Gago, který nakonec zvítězil před Ingramem rozdílem téměř padesáti sekund. Třetí místo mezi juniory nakonec bral Nor Steve Rökland s přeplňovaným Fordem, který v průběhu rally sledoval souboj na špici z nevelkého odstupu. Český zástupce Dominik Brož jedoucí pro změnu s atmosférickou fiestou skončil šestý. Vcelku suverénně si v produkční kategorii vedl polský jezdec Wojciech Chuchala, který od začátku až do konce udával tempo, o jediný výkyv se postaral defekt v závěru první etapy, kdy Polák na čas ztratil vedení ve prospěch domácího Rubena Rodrigueze. Už v polovině poslední etapy byl ale Chuchala zpět na čele a tentokrát si už vedení pohlídal.

Seriál FIA ERC bude pokračovat už za tři týdny belgickou Kenotek Ypres Rally, kde je očekávána masivní účast jak pravidelných jezdců seriálu, tak místních matadorů v čele s mnohonásobným vítězem této rally, Freddym Loixem.

Azores Airlines Rally 2016
1.Ricardo Moura - Antonio CostaPRTFord Fiesta R52:42:23.5
2.Alexej Lukjaňuk - Alexej ArnautovRUSFord Fiesta R5+26.8
3.Kajetan Kajetanowicz - Jaroslaw BaranPOLFord Fiesta R5+3:23.0
4.Dávid Botka - Peter SzelesHUNCitroën DS3 R5+5:28.5
5.Jaroslav Orsák - David ŠmeidlerCZEFord Fiesta R5+5:34.1
6.Pedro Meireles - Mário CastroPRTŠkoda Fabia R5+5:44.1
7.Luis Rego - Carlos MagalhaesPRTFord Fiesta R5+5:46.2
8.José Pedro Fontes - Ines PontePRTCitroën DS3 R5+6:17.9
9.Ricardo Teodosio - José TeixeiraPRTFord Fiesta R5+7:01.2
10.Antonín Tlusťák - Ladislav KučeraCZEŠkoda Fabia R5+7:30.7

-hof- ; -plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist