www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 16 - Azores Airlines Rallye (JERC)

Diogo Salvi a další jezdci 'zničili' legendární zkoušku Sete Cidades

2. června 2016 • 10:30

V loňském roce začala skupina portugalských jezdců vedená Diogem Salvim bojovat proti úvodní části legendární zkoušky Sete Cidades, jedné z klasik Sata Rallye Acores. Se snahou o zkrácení tehdy neuspěli, letos se však podařilo dílo zkázy dokonat.

Craig Breen - Scott Martin (Peugeot 208 T16) - Sata Rallye Acores 2016

Spektakulární rychlostní zkouška po obvodu stejnojmenného kráteru a patří nejen k dominantám ostrova Sao Miguel a celého azorského souostroví, ale také k nejpěknějším rychlostním zkouškám na světě.

Podobně jako třeba v horách při Rallye Monte Carlo však jízda po hraně kráteru může být nebezpečná a na řadě míst hrozí spadnutí hluboko do rokle. Tento fakt vadí skupině portugalských pilotů, kteří v loňském roce začali bojovat o vyřazení úvodních tří kilometrů rychlostní zkoušky kvůli bezpečnosti. Konkrétně těmi jezdci byli Alexandre Ramos, Carlos Martins, Gil Antunes, Joao Correia, Luís Mota, Paulo Babo, Ricardo Teodósio a celou skupinu vedl Diogo Salvi. Právě on byl nejaktivnější a inicioval petici, prostřednictvím které tlačil nejen na místní orgány, kde příliš neuspěl, a posléze i na Mezinárodní automobilovou federaci FIA. Ta na tento popud vyslala na Azory svého delegáta, který však po drobných úpravách konání zkoušky odsouhlasil. Dopomohla tomu i protipetice pravidelných jezdců ME, kteří naopak projevili zájem zkoušku zachovat v tradiční plné verzi.

To se ovšem Salvovi a jeho právníkům nelíbilo a tak se snažili tlačit svůj požadavek dále, dokonce i přes civilní soudy (neoficiální informace hovoří i o instancích Evropské Unie). Pod tlakem těchto ataků se Mezinárodní automobilová federace FIA nakonec přece jen rozhodla pořadateli doporučit vypuštění úvodního úseku Sete Cidades.

A tak se letošní verze této legendární zkoušky bude startovat uvnitř kráteru a pěknou úzkou šotolinovou cestu nahradí asfaltový závod do vrchu, který se posléze napojí na původní trasu Sete Cidades. Oficiální verze hovoří, že změna tratě byla vynucena přírodními podmínkami, kdy vytrvalé zimní deště výrazně ovlivnily podloží cesty, která se tak stala nebezpečnou...

Tímto krokem může vzniknout nebezpečný precedens pro automobilové soutěže na celém světě. Příště se může někomu zdát, že jsou nebezpečné rychlostní zkoušky na Rallye Monte Carlo nebo Sanremo, které také vedou podél hlubokých srázů. Někomu jinému zase přijde nebezpečné jezdit po úzkých uskákaných cestách mezi vzrostlými stromy, někomu přijdou extrémně nebezpečné skoky ve vysokých rychlostech ve Finsku. A může to skončit až extrémem, kdy se bude jezdit jen na ultra-bezpečných tratích někde na okruhu...

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist