www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 16 - Rallye Český Krumlov (MČR+ERT)

Pod českokrumlovským zámkem zněla italská hymna

2. června 2016 • 08:30

Pátý ročník New Energies Rallye Český Krumlov, unikátní soutěže pro vozy s alternativními pohony, je minulostí. Jihočeskou rallye pravidelnosti, která byla poprvé zařazena do světového poháru, poctil v jejím úvodu svou návštěvou prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt. Právě on slavnostně odstartoval ve čtvrtek 26. května v Českém Krumlově jednu z částí hvězdicové jízdy a tím i celou soutěž.

„Jsem rád, že jsem mohl tuto rallye odstartovat a byl vřele přijat od všech zúčastněných stran. Rád bych organizačnímu týmu a ÚAMK poblahopřál k úspěšnému zvládnutí soutěže a poděkoval za připravený program mé návštěvy v Českém Krumlově,“ uvedl prezident FIA Jean Todt.

Muž, který stál po boku Michaela Schumachera při zisku jeho pěti titulů mistra světa ve Formuli 1, od počátku svého působení v čele FIA velice podporuje kromě bezpečnosti silničního provozu i nové technologie. „Je proto obrovským úspěchem, že mohl na vlastní oči vidět tak početné startovní pole New Energies Rallye v Českém Krumlově,“ řekl Oldřich Vaníček prezident ÚAMK. „Návštěva Jeana Todta je vyvrcholením mnohaleté snahy a obrovským zadostiučiněním všech českokrumlovských pořadatelů,“ dodal Karel Mach z pořádajícího týmu ČK motorsport.

Administrativní a technickou přejímkou prošlo 51 dvojic. Čekaly na ně náročné testy, při nichž musely dodržovat stanovený rychlostní průměr, což mnohdy nebylo vůbec jednoduché. Jezdci se podívali během páteční etapy mimo jiné na českobudějovické výstaviště, v sobotu pak závodili před průjezdem „ostré“ rychlostní zkoušky Rallye Český Krumlov na Lipně. Mimoto absolvovali během dvoudenního podniku dalších šest regularity testů.

Od začátku patřila k nejlepším italská posádka Nicola Ventura - Guido Guerrini s elektrickým Renaultem Zoe, která nakonec projela na prvním místě i rampou v Jelení zahradě v Českém Krumlově. „Závody byly opravdu náročné. I přes malé chyby jsme si přivezli výborný výsledek - premiérové vítězství s tímto autem. Závěrečné pódium s národní hymnou a šampaňským, díky kterému jsme byli zmáčení od hlavy až k patě, bylo fantastické. Spousta organizátorů v Itálii by si z toho mohla vzít příklad. Soutěž vyvrcholila neuvěřitelnou párty včetně ohňostroje,“ hodnotil jihočeský podnik italský pilot.

Druhým místem celkově překvapila domácí posádka Otta Kovařík a Petr Smutný, která itinerář držela poprvé v ruce až v Českém Krumlově. „New Energies Rallye mě velice potěšila. Skvělá organizace, příjemná atmosféra, perfektně připravené tratě a zdravý soutěžní duch. Baví mě, že tento závod může jet opravdu každý a není to zdaleka tak finančně náročné jako normální rallye. A hlavně je to bezpečné. Pokud máte rádi auta, závody a trochu adrenalinu, měli bychom se další rok potkat na startu!“ řekl nejlepší český účastník, vítěz ÚAMK Czech Trophy, Otta Kovařík.

Výbornou atmosféru tradičně mělo vyhlášení těch nejlepších pod českokrumlovským zámkem. Pro úplnost dodejme, že kategorii VII & VIII pro vozidla s ostatními alternativními pohony ovládli František Vahala s Ondřejem Kroutilem, kteří reprezentovali Audi ČR s modelem A3 Sportback g-tron.

Spokojeni odjížděli také oba pozorovatelé mezinárodní automobilové federace FIA - šéf sportovních komisařů François Monath a technický delegát Carlos Funes. Doufejme, že se dojmy z jejich návštěvy jižních Čech odrazí na celkovém hodnocení a za rok bude New Energies Rallye Český Krumlov opět součástí kalendáře FIA Alternative Energies Cupu.

„Naše ambice po premiéře ve světovém poháru rozhodně neklesají. Už nyní začínáme spřádat plány na příští ročník. Věřím, že pozitivní ohlasy posádek pomůžou k dalšímu navýšení počtu účastníků a větší propagaci soutěže, která si pozornost rozhodně zaslouží,“ uzavřel pátý ročník Pavel Kacerovský, ředitel New Energies Rallye Český Krumlov.

Pavel Kacerovský
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist