www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 16 - Rally Bohemia (MČR)

Jan Kopecký zvítězil v letošním ročníku Rally Bohemia + OHLASY

3. července 2016 • 15:30

Jen dva týdny po Hustopečích se mistrovství České republiky v automobilových soutěžích přesouvá do Mladé Boleslavi, kde se uskuteční v netradičním formátu letošní ročník Rally Bohemia. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Výsledky Rally Bohemia ON LINE --- Výsledky Rally Bohemia historiků ON LINE --- Základní informace o Rally Bohemia --- Diskuze k Rally Bohemia --- Rally Radio

- - - - - - - - - - - 2. etapa - - - - - - - - - - -

Celkem suverénním způsobem opanoval Jan Kopecký letošní ročník Rally Bohemia. Se Škodou Fabia R5 v barvách kultovního Upíru z Feratu nedal svým soupeřům nejmenší šanci. Druhou příčku vybojoval Václav Pech, bronzový stupínek si i díky problémům soupeřů připsal Martin Vlček při premiéře s Fordem Fiesta R5.

Jan Kopecký - Pavel Dresler (Škoda Fabia R5) - Rally Bohemia 2016

V rámci produkčních aut zvítězil po vyrovnaném souboji Martin Březík, který porazil druhého Václava Kopáčka o pouhé tři desetiny. Po odpadnutí Jaroslawa Szeji vybojoval bronz Jaroslav Pešl. Mezi dvoukolkami vyhrál Václav Dunovský před Jánem Kundlákem a Filipem Marešem.

Ohlasy prvních tří jezdců z cílové tiskové konference:

1. místo

Jan Kopecký: „Vítězství na Rally Bohemia pro nás určitě má vždy o něco větší význam, když se jede tady v Mladé Boleslavi, jak se říká „pod komínem“ fabriky. Jsem rád, že se nám zde podařilo opět zvítězit a poděkování za to patří celému našemu týmu.“

Pavel Dresler: „Ukázalo se, že kluci z Feratu udělali výbornou práci, vydrželi jsme to na rozdíl od filmu ve zdraví až do cíle. Těch 35 let vývoje je tam prostě znát,“ vtipkoval věčně usměvavý spolujezdec v narážce na speciální černý design jejich Škody Fabia R5 u příležitosti výročí natočení známého českého filmu Upír z Feratu.

2. místo

Václav Pech: „Je to super výsledek. Včera si s námi zahrálo počasí, naštěstí nás to nikde nezaskočilo nepřipravené. Ale ve vracácích na vodě jsme ztráceli hodně, tam to samozřejmě s Porsche není ideální. Líbí se nám spíše rychlé pasáže, tam už se cítíme s autem docela jistě a ty jsou pro naše koně pod kapotou ideální.“

Petr Uhel: „Že se v rychlých pasážích cítíme jistěji? No, asi na to máme jiný názor, nevadí,“ pomrkával spolujezdec s úsměvem na Václava Pecha a obecenstvo

a už vážně pokračoval: „Je super, že už jsme se s Porsche takhle sžili a že nám už zase všechno funguje.“

3. místo

Martin Vlček: „Když se tu tak rozhlédnu kolem sebe po pódiu, tak jsou tu samí mistři Evropy a republiky. Takže to je pro nás opravdu velká čest být tu s nimi a podle toho to vypadá, že jsme asi byli asi opravdu dobří. Velký obdiv má z naší strany Václav Pech, který je před námi, přestože jel na motorovém člunu,“ otevřel úsměvně spokojený Martin Vlček a pokračoval: „K výsledku nám dopomohly i chyby soupeřů, ale jak říkám, rally nám dává milion příležitostí udělat chybu a někteří soupeři toho využili. Po tomto startu lituji každé minuty strávené ve „WRCčku“, těch deset let vývoje navíc je na R5 prostě hrozně znát.“

Jindřiška Žáková: „Jsem nadšená! Při prvním startu s Fiestou jsme si původně věřili tak na první desítku, nikoliv na stupně vítězů. V této společnosti se cítím moc dobře!“

-

RZ 8 - Staroměstská 2 - 5.02 km

Poslední rychlostní zkouška nakonec přinesla alespoň jedno drama. Zatímco Štajfova ztráta na Vlčka již byla příliš velká, i nadále se bojovalo o vítězství v produkčních autech. Ani pátý čas absolutně Václavu Kopáčkovi nestačil, nakonec prohrál svůj souboj s Martinem Březíkem o pouhé tři desetiny.

Ohlasy:

(1 - Kopecký Jan / Dresler Pavel): Kdyby nám tu měl Venca dát 40 vteřin, nevím, kudy by jel. Jsme rádi, že jsem tu vyhráli. Je to domov Škodovky, co víc si přát.

(3 - Pech Václav / Uhel Petr): Velká radost. Podmínky byly strašně náročné, hlavně kvůli počasí a spoustě bláta. Velká radost. Na Barumce se to pokusíme minimálně zopakovat.

(10 - Vlček Martin / Žáková Jindřiška): Je to úžasný pocit, tento úspěch budu asi dlouho vstřebávat. Udělali jsme maximum pro tento úspěch. Je to o maličkostech.

(8 - Kreim Fabian / Christian Frank): It was very good. Unfortunatelly we had puncture yesterday, but performance was good. We gain lot of experience and we are looking forward to the next event.

(9 - Štajf Vojtěch / Rajnoha František): Trochu jsme se snažili ohřát gumy před předchozí zkouškou, pan příslušník byl nekompromisní. Co už. My jsme se teď snažili vyhrát zkoušku. Souboj s Martinem rozhodla policie. Ale i ze čtvrtého místa mám velkou radost.

(12 - Jelínek Jan / Machů Petr): Konečně se nám povedl závod, kde jsme neudělali žádnou chybu a dojeli bez problémů až do cíle. Všechno nám vycházelo, i volba pneumatik.

(7 - Jakeš Miroslav / Ehlová Marcela): Trefil jsem mez, předek auta je poškozený. Ale bylo to v pomalé rychlosti. Závod celkově nic moc. V pátek jsem dělal chyby, dneska jsme nezvolili nejlepší pneumatiky.

(21 - Březík Martin / Omelka Marek): Zkoušku jsme projeli dobře. Byli jsme ve dvou vracečkách trochu rozevlátí, ale ok. Bohemka dobrá, umístění super.

(22 - Kopáček Václav / Rendlová Barbora): Tuto zkoušku jsme si jako jedinou užili. Jinak to byla tragédie. Na té předchozí jsem se hodně snažil, udělali jsme defekt, ani nevím kde. Je to škoda, byl to pěkný souboj. Musíme zrychlit.

(16 - Trojan Karel / Chlup Petr): Poslední RZ v pohodě. Celou Bohemku hodnotím kladně, pěkně jsme se svezli, zažili jsme spoustu pěkných zážitků.

(24 - Pešl Jaroslav / Pešek Roman): Jsme spokojení. Soutěž to byla dlouhá, krásná. Jsme spokojení, že jsme tady a celí. Ta třicetikilometrová zkouška dneska byl nádherný sport.

(4 - Dohnal Jan / Zalabák Pavel): Svezli jsme se nádherně. Byla to těžká soutěž. Počasí si s náma zahrálo, včera to byla loterie. Taková je soutěž, udělali jsme chybu, čtyři minuty jsme tahali auto z příkopu. Překrásný zážitek. Hlavně tu předchozí zkoušku jsem si náramně užil.

Více ohlasů z RZ 7

-

RZ 7 - Radostín 2 - 32.28 km

Druhý průjezd nejdelší zkouškou soutěže byl zpožděn z bezpečnostních důvodů o 28 minut, takže posádky odstartovaly do zkoušky na studených gumách. A opět se děly zajímavé události. Zkouška ideálně sedla Janu Dohnalovi, který ji prolétl ve svém letošním životním výkonu a připsal si skalp Jana Kopeckého o necelých osm vteřin.

Méně radosti měl Jan Černý, který byl nucen opustit soutěž kvůli poruše motoru. Souboj o třetí příčku mezi Vlčkem a Štajfem se paradoxně rozhodl již před startem zkoušky, když Štajfa při zahřívání pneumatik zastavil policajt a zdržel jej natolik, že nestihl včas dojet do časové kontroly. Také Jakeš již dokázal přeskočit Jana Jelínka. Souboj o vítězství v produkčních autech je napínavý, zkoušku i přes defekt vyhrál Václav Kopáček, ztráta na Martina Březíka se však zdá nedostihnutelná. Třetí do party v produkčních autech Jaroslaw Szeja nakonec odstoupil kvůli technickým problémům.

Ohlasy:

(1 - Kopecký Jan / Dresler Pavel): Tato rychlostka nám vyšla pěkně. Jen škoda, že se to zpozdilo o půl hodiny. Máme všichni tvrdé gumy, které nám tak vychladly. Teď se přihnal mrak, tak doufám, že i ostatní budou mít stejné podmínky.

(3 - Pech Václav / Uhel Petr): Zkouška se nám povedla. Trochu taktizujeme, na první místo už nemáme, tak si hlídáme druhou příčku. Potřebujeme dojet. Ale svezli jsme se pěkně.

(10 - Vlček Martin / Žáková Jindřiška): Dojeli jsme Honzu Černého na vložce. Hned nám uhnul, vůbec nás nebrzdil, děkuju mu za to. Vzhledem k tomu, že nám zbývá exhibiční zkouška v Boleslavi, tak nám na prvním průjezdu dal Vojta 4 vteřiny jen proto, že jsem tahal pro diváky, tak budu muset jet jinak.

(8 - Kreim Fabian / Christian Frank): Very nice stage, make a lot of fun. We have found a good rhythm, so everything perfect.

(9 - Štajf Vojtěch / Rajnoha František): Naše Česká policie pomáhá a chrání. Nás tam zdržel policajt před startem, takže jsme dojeli pozdě do časovky. Museli jsme mu ukázat všechny možné doklady. Divím se, že nechtěli očkovací průkaz. Tato penalizace nás vyřazuje z boje s Vlčkem.

(12 - Jelínek Jan / Machů Petr): Super, paráda, pěkně jsme se svezli. Je tam sucho, pěkně jsme se svezli, je tam spousta zatáček. Na okruhu jsme nikoho nedojeli, pro mě dobré.

(7 - Jakeš Miroslav / Ehlová Marcela): Já si myslím, že dobré. Trochu jsme klesli kvůli penalizaci za retardér, teď už se nemáme kam posunout.

(21 - Březík Martin / Omelka Marek): Venda je šest vteřin za náma a zná to tu dobře. Myslím, že jsme to zajeli dobře, uvidíme. Spousta míst už oschla, určitě to bylo lepší, než v prvním kole. Uvidíme, kolik nám tu Venda naloží.

(22 - Kopáček Václav / Rendlová Barbora): defekt

(22 - Kopáček Václav / Rendlová Barbora): Je to velká škoda, jeli jsme asi 3-4 kilometry po defektu. Vůbec nevím, kde jsme ho udělali. Staroměstská je moc krátká, tam už Březíka nedoženeme.

(16 - Trojan Karel / Chlup Petr): Bylo to krásné, bojujeme. Doufejme, že už to dovezeme do cíle.

(4 - Dohnal Jan / Zalabák Pavel): Konečně jsme jeli klacek. Byla to nádherná zkouška. Dojeli jsme dvě auta, ale jeli jsme fakt na maximum, na krev. Nebylo moc míst, kde bych dokázal jet rychleji.

Více ohlasů z RZ 7

-

RZ 6 - Staroměstská 1 - 5.02 km

Městská rychlostní zkouška v Mladé Boleslavi je hlavně zpestření pro diváky, jezdci zde moho akorát ztratit. Další vítězství si připsal Jan Kopecký, velmi pěkný třetí čas zajel Vojtěch Štajf útočící na Martina Vlčka. O největší vzrušení se tak postaral jen Vlastimil Daňhel, když začal ve stopce hořet motor jeho Renaultu Clio Sport.

Ohlasy:

(1 - Kopecký Jan / Dresler Pavel): Městská zkouška je krásná, je to odměna pro diváky, co vydrželi včerejší počasí. My jsme udělali pár smyků, tak snad se jim to líbilo.

(3 - Pech Václav / Uhel Petr): Je to trochu zamotané, hodně to hrabe. Ale je to pěkné svezení.

(5 - Černý Jan / Černohorský Petr): Všechno super. Trochu se omlouvám divákům, nedělal jsem smyky, protože potřebujeme dobrý čas. Předchozí zkouška byla skvělá, bál jsem se polookruhu, ale nakonec nebyly problémy.

(10 - Vlček Martin / Žáková Jindřiška): Mě to začíná bavit, já za tu páku musím zatáhnout, jezdíme smykem. Mě by to jinak nebavilo a ani by nebyly dobré časy.

(9 - Štajf Vojtěch / Rajnoha František): Já myslím, že čas bude dobrý, mě takovéto městské blbosti vždycky šly. Neudělali jsme žádnou chybu, takže musíme mít čas jako Kopecký.

(8 - Kreim Fabian / Christian Frank): I hope we can get one place more, but gap is quite big.

(12 - Jelínek Jan / Machů Petr): Krátká RZ, tady ve městě je to o tom neudělat chybu, nepoškodit kolo o obrubník. To se nám nepovedlo, jsme tady, takže dobré.

(7 - Jakeš Miroslav / Ehlová Marcela): Vložka byla pěkná, ale nám nefunguje interkom, vůbec se neslyšíme.

(21 - Březík Martin / Omelka Marek): Udělali jsme dvě malé chybičky, ale užili jsme si to. Byli jsme ve dvou zatáčkách trochu dlouzí na ručku.

(22 - Kopáček Václav / Rendlová Barbora): Je to dobré, vyměnili jsme poloosu. Tuto zkoušku jsme jeli poprvé v životě, užili jsme si to, celkově spokojenost.

(23 - Szeja Jarosław / Szeja Marcin): Lot of spectators there. No problem at the stage. The most important for us is to be in finish of the rally.

(16 - Trojan Karel / Chlup Petr): Strategie je do cíle. Bavit se, bavit diváky a nepoškodit auto.

(24 - Pešl Jaroslav / Pešek Roman): Na této zkoušce jde spíš prodělat než vydělat. Je důležité neudělat žádnou chybu.

(4 - Dohnal Jan / Zalabák Pavel): My jsme to na této zkoušce vloni zkazili, takže jsem byl tady u cíle přes ty retardéry opatrný, možná až moc. Některé místa jsme prodali, některá projeli dobře.

Více ohlasů z RZ 6

-

RZ 5 - Radostín 1 - 32.28 km

Hned na úvod druhého dne si pořadatelé Rally Bohemia nachystali 32,28 km dlouhý polookruhový úsek Radostín. A tak bylo jasné, že se budou dít věci. Na čele vše zůstalo beze změny - Kopecký-Pech-Černý si v pohodě drželi své pozice, Kreim a Dohnal snižovaly ztráty z první etapy. Výš se chtěl posunout Miroslav Jakeš, penalizace za retardér jej však připravila o další naděje.

Již na přejezdu k RZ odstoupil kvůli poruše turba Štěpán Vojtěch, na samotné zkoušce pak havaroval Robert Adolf. Jeho vůz brzdil na trati některé vozy, takže se přidělovaly časy. Jaroslaw Szeja měl defekt, Jakuba Čapku zradil motor, stejně tak zradila pohonná jednotka i velice rychle jedoucího dánského juniora Jacoba Madsena. Kvůli havárii pak skončil i Jan Lunga.

Ohlasy:

(1 - Kopecký Jan / Dresler Pavel): Je to těžké. Je to poznamenané těma bouřkama, na cestě je hodně nepořádku. Dali jsme tvrdé kola, takže to místy klouzalo. Uvidíme, co soupeři.

(3 - Pech Václav / Uhel Petr): Snažili jsme se, místama to hodně klouzalo. Čekal jsem, že nám bude líp sedět. Ale jsme z toho nadšeni, to svezení je pecka.

(5 - Černý Jan / Černohorský Petr): Bylo to hodně těžké, ale čas je dobrý. Hodně jsme se snažili, důležité bylo to nepřehnat, což se nám snad podařilo.

(10 - Vlček Martin / Žáková Jindřiška): Byl to dobrý začátek, na získání tempa to chtělo něco kratšího. Obuli jsme tvrdé pneu a někde to nebylo úplně nejlepší. Tam jsme ztratili hodně času.

(9 - Štajf Vojtěch / Rajnoha František): Moc se mi to nelíbilo, nebyl jsem ve své kůži. Neudělal jsem žádnou větší chybu, ale na některých místech by to šlo určitě rychleji.

(8 - Kreim Fabian / Christian Frank): Feeling was quite good. We will try to do our best.

(12 - Jelínek Jan / Machů Petr): Hezký výsledek, obzvlášť v té konkurenci, co tu je. Jsme spokojeni. Jel jsem v klidu, RZ je strašně dlouhá, snažil jsem se neudělat chybu.

(7 - Jakeš Miroslav / Ehlová Marcela): Honzu jsme dali, ale my se musíme snažit cpát víc dopředu. Teď jsme dali třicítky a obzvlášť v lese to asi nebylo úplně nejlepší.

(21 - Březík Martin / Omelka Marek): Fantastické umístění. Dneska to bude hodně obtížné, tato zkouška je hodně těžká. Ale uvidíme, co soupeři.

(22 - Kopáček Václav / Rendlová Barbora): Víc než polovinu RZ jedeme bez přední poloosy, takže je to špatné. Vezeme si náhradní, tak uvidíme, jestli to teď na přejezdu opravíme.

Více ohlasů z RZ 5

-

Startovní pořadí do 2. etapy

-

- - - - - - - - - - - 1. etapa - - - - - - - - - - -

Celkem suverénně se na čele letošního ročníku Rally Bohemia drží tovární jezdec Škody Motorsport Jan Kopecký. Se Škodou Fabia R5 v designu Upíra z Feratu ujíždí svým soupeřům. Druhý se drží Václav Pech, třetí příčku vybojoval i díky chybě Fabiana Kreima Jan Černý.

Ohlasy prvních tří jezdců po 1. etapě:

Václav Pech - Petr Uhel (Porsche 997 GT3) - Rally Bohemia 2016

Jan Kopecký (1. místo):„Nám se dnes jelo poměrně dobře. Na trati byly složitější podmínky, zejména díky velké bouřce před RZ1, kdy jsme museli čekat, než pořadatelé odstraní spadlý strom. Jsem ale moc rád, že se jim to povedlo a že jsme díky tomu mohli erzetu absolvovat v celé délce. Ve druhé polovině etapy se podmínky otočily, Vinec (resp. Cetno) byl suchý a na druhé erzetě začalo hodně pršet, takže to klouzalo víc. Nakonec byly dnešní podmínky možná lepší i pro závodění v černém autě. Navíc jsme za takovýchto podmínek v autě ještě nejeli a já cítím, že bych potřeboval ještě nějaké drobné změny, takže víme, na co se máme zaměřit pro další závody, pokud budou stejné podmínky. Teď máme další data a nové užitečné zkušenosti. Na autě je totiž pořád co zlepšovat - i když vyhrává skoro všechny závody, na kterých se objeví, pořád ještě není tak zaběhnuté jako byl ´dvoulitr´ (Fabia S2000).“

Václav Pech (2. místo): „Dneska bylo všechno dobré. Líbilo se nám to moc, všechno bylo ´cajk´. Z dnešních erzet bylo pro auto asi lepší Cetno, ale ani jednou se nám tam nepodařilo správně zvolit kola. Naopak na poslední dnešní zkoušce jsme se moc hezky svezli, i když byla hodně těžká a nebyla úplně pro Porsche. Ale zkrátka moc se nám líbila a zajeli jsme na ní i hezký čas.“

Jan Černý (3. místo): „Nemůžeme být nic jiného než nadšeni. Třetí příčka po první etapě, to je naprostá paráda. Je to tím lepší, že se právě dnes jelo i Cetno - tam to totiž není pro naše auto ideální a ať se člověk snaží sebelépe, vteřinu na kilometru tam dostane. Poslední z dnešních erzet byla hodně těžká, zvolili jsme tempo takové, abychom ji dojeli. Neloudali jsme se, ale určitě se dala jet i rychleji. Jeli jsme bez světelné rampy, což bylo občas trochu znát, ale například Vašek Pech na tom byl stejně.“

Další ohlasy po 1. etapě v MP3

-

RZ 4 - Zlatá 2 - 21.43 km

Druhý průjezd 'zlatou' zkouškou byl kompletně na vodě, což hrálo do not těm, co zvolili měkčí obutí. Nejvíce na tom vydělali Jan Dohnal s Václavem Pechem, všechny však bez problémů porazil Jan Černý. Velmi pěkným časem se prezentoval Martin Vlček, Jaroslaw Szeja a Vojtěch Štajf se nevyvarovali drobných chyb. Kdo naopak totálně prokoučoval pneumatiky byl Štěpán Vojtěch. Obec Příchovice si opět vybrala svou daň, tentokráte to odnesl německý host Fabian Kreim. Na rozdíl od Bisahy a Odložilíka však u svého vozu jen poškodil kolo a musel ho vyměnit. Takže sice vypadl z top ten, ale stále je ještě v závodě.

Ohlasy:

(1 - Kopecký Jan / Dresler Pavel): Zkouška byla složitější, než v prvním průjezdu. Teď už byla zkouška kompletně pod vodou. Ale všechno fungovalo skvěle, zvládli jsme to dobře.

(3 - Pech Václav / Uhel Petr): Perfektní svezení. Tentokrát jsme měli dobře obuto, pěkně jsme se svezli.

(4 - Dohnal Jan / Zalabák Pavel): Etapa byla hodně těžka, počasí si s náma hraje. Volba gum je složitá, nám se ani jednou nepodařila. Je to sport, tuhle zkoušku jsme si užili a dojeli jsme ji až do cíle.

(5 - Černý Jan / Černohorský Petr): Já jsem nadšený. Bylo tady víc vody, než jsme čekali, takže to bylo náročnější. Pozice s dvoutisícovkou je skvělá. Oproti prvnímu průjezdu jsme teď jeli opatrněji.

(7 - Jakeš Miroslav / Ehlová Marcela): Počasí zazlobilo, hodně pršelo. My jsme čekali, že to bude spíš osychat. Bohužel.

(9 - Štajf Vojtěch / Rajnoha František): Jeli jsme celou dobu, krásné tempo. Tady v úplně poslední zatáčce jsem udělal chybu, předběhl nás zadek a museli jsme couvat. Byla to hloupá chyba, ztratili jsme několik vteřin.

(10 - Vlček Martin / Žáková Jindřiška): Kluci brzdy opravili, auto už brzdilo. Snažíme se zrychlovat. Myslím, že čas je dobrý. Naučit se s Fordem R5 není otázka čtyřech zkoušek.

(8 - Kreim Fabian / Christian Frank): Front right puncture. We have lost too much time. We will see tomorrow, we are here for gain experience.

(12 - Jelínek Jan / Machů Petr): Zkoušku jsme v tempu projeli, nic se nestalo, všechno v pořádku. Pršelo, já déšť moc nemusím, ale bylo to dobré.

(15 - Vojtěch Štěpán / Ernst Michal): Bylo to hodně těžké, místy až moc. Teď jsme neměli úplně nejlíp obuto, tak jsme to nějak přežívali, vzadu máme slicky. Ale jsme tady.

(16 - Trojan Karel / Chlup Petr): Nezvládli jsme to na jedničku, hlavně s gumama. Můj výkon je opatrný, nic jsme autu neudělali, pořád jedeme. Jsem rád, že tohle můžu zažívat.

(21 - Březík Martin / Omelka Marek): Hned na startu nám odešla spojka. Tentokrát to bylo celkem špatné. Ale zítra je další den.

(22 - Kopáček Václav / Rendlová Barbora): Auto pořád zlobí, mě to dneska taky nejde, nějak se do toho nemůžu dostat. V servisu se podíváme na to turbo a na zítřek zkusíme líp obout.

(23 - Szeja Jarosław / Szeja Marcin): In one turn there was lot of mud, we were too wide and hit something, maybe it was bus station.

Více ohlasů z RZ 4

-

RZ 3 - Cetno 2 - 17.91 km

Druhý průjezd zkouškou Cetno opět ovlivňuje počasí. Podle předpovědi měl přijít déšť, ale přišel až později. A tak zatímco prvních zhruba 25 vozů jelo vesměs na suchu, ostatní již pokračovali za vytrvalého deště. Opět hrála roli volba pneumatik. Ta tentokráte nevyšla Václavu Pechovi, i tak jej porazil jen Jan Kopecký. V souboji o třetí příčku využil větší maximálky Fabian Kreim a přeskočil Jana Černého. Kvůli poškozené převodovce končí pěkně rozjetá soutěž pro Karla Štochla.

Ohlasy:

(1 - Kopecký Jan / Dresler Pavel): Vložka je teďka z 80% suchá. Dali jsme stejné kola, jako v první rundě. Snažil jsem se pneumatiky trochu pošetřit a myslím, že to vyšlo. Pech nám v prvním průjezdu dal. Přeci jen, 400 koní je 400 koní. Ve druhé vložce jsme mu to vrátili.

(3 - Pech Václav / Uhel Petr): Zkouška se mi nelíbila, blbě jsem obul. Špatné.

(4 - Dohnal Jan / Zalabák Pavel): Technika je na tom skvěle. Na Návarově jsem se přetočil, ztratili jsme tam čtyři minuty. Auto funguje, ale ani na první, ani teď na druhou rundu jsem nezvolil vhodné pneumatiky, tak se kloužeme.

(5 - Černý Jan / Černohorský Petr): Bylo to na suchu, ale pro nás to bylo horší. Tady jedeme hodně v omezovači, tady s naším autem ztrácíme. Snažil jsem se, myslím, že jsem jel pěkně. Uvidíme na další zkoušce.

(7 - Jakeš Miroslav / Ehlová Marcela): Určitě to bylo lepší, než na mokru. Snažíme se, ale pořád to není ono. Musíme přidat.

(8 - Kreim Fabian / Christian Frank): It was very good. We have good feeling and good rhythm. We have made good tyre decision, better than in the first loop. We are enjoying it.

(9 - Štajf Vojtěch / Rajnoha František): Jak to oschlo, tak se vracíme s tempem tam, kde jsme byli v Hustopečích. Já jsem spokojený. Máme obuté pneumatiky spíš na tu další zkoušku, takže tady se to trochu vozilo. Ale jak říkám, jsem spokojený.

(10 - Vlček Martin / Žáková Jindřiška): Nemáme slick, takže čas nic moc. Doufám, že to využijeme na další zkoušce.

(12 - Jelínek Jan / Machů Petr): Máme mokré gumy a je sucho. Ale myslím, že je to lepší, jak kdyby to bylo obráceně. Ale jinak dobré, auto funguje super.

(15 - Vojtěch Štěpán / Ernst Michal): Teď jsme dali správnou gumu, takže to pro nás bylo lepší. Zrychlujeme se kilometr po kilometru, auto drží.

(16 - Trojan Karel / Chlup Petr): Teď jsme obuli líp. Asfalt není úplně suchý, ale je to určitě lepší, než předtím. Pořád se s autem učíme, potřebujeme najezdit kilometry.

(17 - Scharmach Peter / Zenz Dennis): We are too slow comparing to the czech guys. Very exciting.

(21 - Březík Martin / Omelka Marek): Dobře jsme obuli, žádné větší problémy.

(22 - Kopáček Václav / Rendlová Barbora): Turbo pořád zlobí. Teď jsme navíc špatně obuli, takže se to hned na začátku přehřálo. Ale svezli jsme se pěkně.

(23 - Szeja Jarosław / Szeja Marcin): Lot of fun. We have no tyres for rain, so we have taken dry tyres. We will see how it will be on next stage.

Více ohlasů z RZ 3

-

RZ 2 - Zlatá 1 - 21.43 km

Královskou zkouškou první etapy je však bezesporu úsek Zlatá vedoucí legendárními místy jako Šumburk a Navarov. I tentokrát hrálo roli počasí, ze začátku byla trať mokrá, ke konci zkoušky začala pomalu osychat. Jednoznačně nejlépe si s testem poradil Jan Kopecký, který v upírském designe své Fabie R5 porazil všechny své soupeře rozdílem třídy. Druhý Jan Černý ztratil více než sedmnáct vteřin, třetí Kreim ještě o vteřinu víc. Podmínky neseděly ani Václavu Pechovi, který ztratil drahocenných 20 vteřin a klesl na druhé místo.

Se zrádnou tratí si neporadily některé posádky. Nejkritičtější se v tomto ohledu ukázal průjezd obcí Příchovice, který nezvládli Roman Odložilík a Ondřej Bisaha, kteří byli nuceni své Fiesty R5 po haváriích odstavit. Ani na letošní Bohemii pak nezajede životní výsledek Jan Dohnal. Na jednom z mostků nezvládl svůj vůz, skončil mimo trať a při dolování nazpět ztratil více než čtyři minuty.

Ohlasy:

(1 - Kopecký Jan / Dresler Pavel): Vložka je po startu celá mokrá, ke konci to trochu prosychá. Na každém desátém metru se mění grip. Myslím, že jsme zvolili dobré gumy.

(3 - Pech Václav / Uhel Petr): Toto nebyla zkouška pro nás, bylo tam hodně vody a hlavně ve vracákách to hodně klouzalo, tady ztratíme. Ale myslím, že jsme to projeli dobře.

(5 - Černý Jan / Černohorský Petr): Honza stojí ve vracáku, nevím, jestli má technické problémy nebo někde zapadl. Čas není špatný, já jsem spokojený, tohle byla zkouška pro nás. Asi po půl roce jsme konečně zvolili dobré gumy.

(7 - Jakeš Miroslav / Ehlová Marcela): Začalo to dobře, ale v jednom vracáku jsem nedobrzdil a šel jsem ven. Pak jsem se to snažil dohnat. Stál jsem u havárie Odložilíka a pak i u Dohnala.

(4 - Dohnal Jan / Zalabák Pavel): Jak jsou vracáky tady u konce, tak jsem tam udělal hodiny a zůstal jsem stát na břiše. Divákům dlouho trvalo, než nás vrátili zpátky. Pak jsme se přetočili znova, jako kdybychom měli problémy s transmisemi.

(9 - Štajf Vojtěch / Rajnoha František): Teď to pro nás bylo lepší. Na první zkoušce jsem autu nevěřil. Teď ve vracákách bylo vidět, že se to s tímto autem ještě musím naučit.

(10 - Vlček Martin / Žáková Jindřiška): Bylo to docela zajímavé. Mám brzdový pedál na zemi, jel jsem jen na ruční brzdu.

(12 - Jelínek Jan / Machů Petr): Je to těžké, je to super, strašně to klouže. Akorát jsme úplně přišli o brzdy.

(15 - Vojtěch Štěpán / Ernst Michal): Dvě vložky, dvakrát v cíli. Maximální spokojenost. My jsme neměli moc dobré gumy na první zkoušku, na tuto to bylo lepší. Ale je náročné se do toho dostávat.

(16 - Trojan Karel / Chlup Petr): Vezeme se. Zvolil jsem špatné pneumatiky, ty nejměkčí, strašně se to vozí. Na Vinci to bylo úplně špatně, tady to bylo snad trošku lepší.

(21 - Březík Martin / Omelka Marek): Rytmus jsme měli celkem dobrý, ale ve třech vracácích jsme udělali chyby. Ale jinak asi dobré.

(22 - Kopáček Václav / Rendlová Barbora): Pneumatiky nám moc klouzaly, ale celkem jsme se svezli a v závěru jsme je i ohřáli. Jinak dobré, jen nás ve vyšších otáčkách stále zlobí turbo.

(23 - Szeja Jarosław / Szeja Marcin): We have fixed the car, it was lot of fun. Just after fixing the problems with electric, we were going directly to the stage.

Více ohlasů z RZ 2

-

RZ 1 - Cetno 1 - 17.91 km

Hned úvodní rychlostní zkouška soutěže začala s půlhodinovým zpožděním. Na vině je počasí, respektive smršť, která se nad prvním testem přehnala krátce před startem. Popadané stromy, větve, listí na cestě. Pořadatelům i všem obětavcům se však podařilo vše uklidit tak, aby se mohla první zkouška odjet v plné délce.

To ale znamenalo, že všichni odstartovali na studených pneumatikách, navíc posádky jely na různých druzích pneumatik. Že by mu extrémně rychlá zkouška měla sedět potvrdil Václav Pech, který ve zkoušce zvítězil, byť jen o půl vteřiny před Janem Kopeckým. Dalších šest vteřin ztratili Jan Dohnal s Romanem Odložilíkem, zbytek již ztrácel více než vteřinu.

Ohlasy:

(1 - Kopecký Jan / Dresler Pavel): Jelo se relativně dobře. Je to hodně složité, pořád se mění grip. Na cestě je spousta větví, ale jsme rádi, že vůbec můžeme jet.

(3 - Pech Václav / Uhel Petr): Přežili jsme to, jedeme dál.

(4 - Dohnal Jan / Zalabák Pavel): Odstartovalo se na studených gumách a brzdách, takže jsme jeli opatrně. Ale čas je dobrý.

(5 - Černý Jan / Černohorský Petr): Bylo to těžké. Nevěděl jsem, jestli mám dobré gumy. Jeli jsme dlouho v omezovači, není to zkouška pro nás.

(6 - Odložilík Roman / Tureček Martin): Je tam obrovské množství jehličí a listí, takže je to těžké. Byli jsme na chvíli venku, mohlo to být lepší. Doufám, že nám další zkouška sedne víc, já Vinec moc nemusím.

(7 - Jakeš Miroslav / Ehlová Marcela): Klouzalo to hodně, Vinec je zrádná zkouška.

(8 - Kreim Fabian / Christian Frank): I think we dont have good tyres for this stage.

(9 - Štajf Vojtěch / Rajnoha František): Necítím se moc dobře, nevěřím tomu. Začali jsme opatrněji, měl jsem problémy v jednom retardéru, na mokru si nejsem jistý, jak tam brzdit. Druhá zkouška je techničtější, ta by nám mohla víc sedět.

(10 - Vlček Martin / Žáková Jindřiška): Na trati jsou složité podmínky, navíc jedeme s novým autem. Podle času zatím jedeme s klukama, takže spokojenost.

(11 - Trněný Karel / Doerr Christian): Teď slyším nějaký špatný zvuk z auta, na zkoušce bylo vše v pořádku. Musím to ještě zkontrolovat.

(12 - Jelínek Jan / Machů Petr): Hodně to klouže, místy jsou vlhké fleky. Musí se jet opatrně.

(15 - Vojtěch Štěpán / Ernst Michal): Nejsem si jistý, jestli máme úplně nejlepší pneumatiky. Ale byla to bezpečná varianta, abychom jeli v pohodě.

(18 - Bisaha Ondřej / Těšínský Petr): Zasekl se nám plyn. Musel jsem zhasnout motor a znova restartovat. A pak se nám to stalo ještě jednou. Musíme zjistit, co s tím.

(21 - Březík Martin / Omelka Marek): Bylo tam hodně vytahaného bláta z katů, v lese je hodně listí.

(22 - Kopáček Václav / Rendlová Barbora): Máme problémy s turbem, auto nám vůbec nechce jet. Musíme s tím něco udělat.

(23 - Szeja Jarosław / Szeja Marcin): Mámě problémy s motorem. Jedeme jen na dva válce, asi něco se svíčkama.

Více ohlasů z RZ 1

-

Startovní pořadí do 1. etapy

- - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - -

Jen dva týdny po Hustopečích se mistrovství České republiky v automobilových soutěžích přesouvá do Mladé Boleslavi, kde se uskuteční v netradičním formátu letošní ročník Rally Bohemia. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist