www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 16 - Rally Bohemia (MČR)

Václav Dunovský s Petrem Glösslem vítězí na slavné Rally Bohemia ve 2WD

9. července 2016 • 09:00

Okolí Mladé Boleslavi o uplynulém víkendu hostilo již 43. ročník Rally Bohemia, jedné z nejnáročnějších soutěží Mistrovství České republiky v rally. Počasí v letošním ročníku hodně zamíchalo kartami, a již tak náročné rychlostní zkoušky se stávaly doslova pastí pro mnoho soutěžních posádek. Václav Dunovský s Petrem Glösslem vyráželi do soubojů na trati Rally Bohemia v roli jedné z favorizovaných posádek kategorie dvoukolek. Ve dvou ze tří dosud odjetých soutěží se posádce startující s Peugeotem 208 R2 podařilo zvítězit ve třídě 6 a i před Rally Bohemia nebyly cíle nikterak nízké.

Václav Dunovský - Petr Glössl (Peugeot 208 R2) - Rally Bohemia 2016

Koncept letošní Rally Bohemia, kde v každé etapě na soutěžící čekaly dvě rychlostní zkoušky ve dvou průjezdech, vzbuzoval respekt u soutěžících, kteří se obávali hlavně nevyzpytatelného a rychle se měnícího počasí. Přesně to se stalo a teploty přesahující tropickou třicítku krátce před startem vystřídala vichřice a přívaly deště. Rychlostní zkoušky pořádně klouzaly. Na trať se vytahovalo množství bláta, a to byly podmínky, v nichž musela v první etapě závodit i posádka Václav Dunovský – Petr Glössl. Již po první sekci soutěže se jim ale dařilo na soupeře najet vteřiny a využít jejich chyb. Do parc fermé v cíli první etapy odevzdávali svůj Peugeot 208 R2 na prvním místě ve třídě 6 a současně ve vedoucí pozici mezi dvoukolkami. Druhá etapa Rally Bohemia nebyla o nic jednodušší než ta první a jela se v kombinaci dlouhé polookruhové rychlostní zkoušky Radostín s délkou nad 30 kilometrů a městské RZ Staroměstská. Václav Dunovský s Petrem Glösslem si při prvním průjezdu užili horkou chvilku, kdy se museli vyhýbat posádce, která chvíli před nimi havarovala a stála napříč přes cestu. Pořadatelé ale dokázali trať velmi rychle zprůjezdnit. I přes tento problém se ale podařilo soutěž úspěšně dokončit a Dunovský Peugeot Rallye Team mohl v cíli Rally Bohemia slavit vítězství mezi dvoukolkami a v obrovsky našlapané třídě 6.

Další posádce s Peugeotem, tentokrát s modelem 206 WRC, Štěpán Vojtěch – Michal Ernst se přes velmi dobrý začátek soutěže bohužel nepodařilo Rally Bohemia dokončit a museli odstoupit pro technickou závadu.

Václav Dunovský, jezdec Dunovský Peugeot Rally Teamu: „Už před startem Rally Bohemia jsme věděli, že to nebude vůbec jednoduchý závod. Do harmonogramu se po mnoha letech vrátila těžká zkouška vedoucí přes Navarov a další dlouhé rychlostní zkoušky. Celkově bylo sice jen osm měřených úseků, ale měly mnoho kilometrů a byly hodně náročné. Každá měla něco speciálního a třeba Cetno bylo nesmírně kluzké, Zlatá byla zkouška světových parametrů a Staroměstská RZ je pěkná městská zkouška, na které nesmíte udělat hloupou chybu. V kombinaci všech rychlostních zkoušek to byla soutěž jako řemen! Nám se tentokrát povedlo snad za všech okolností dobře obout pneumatiky a skvěle nám seděl rozpis. Potvrdila se moje teorie o velké vyrovnanosti ve třídě na RZ, jako bylo Cetno, které bylo velmi rychlé. Tam jsem bohužel chyboval hned v první zatáčce soutěže, kde jsme se přetočili a ztratili asi 10 vteřin. Snažili jsme se udělat čas na RZ Zlatá a také se nám to v obou průjezdech povedlo a najeli jsme na soupeře trochu náskok i přesto, že jsem si neodpustil další chybku a vyjel do kluzké trávy a chvíli trvalo, než jsme se vyhrabali zpět. Stálo nás to dalších 5 až 10 vteřin. I ve druhé etapě jsme museli ale stále tahat, protože ve třídě je neskutečná konkurence a nesmí se vypustit jediná rychlostní zkouška. Při prvním průjezdu RZ Radostín jsem přehřál brzdy a více než poslední 1/3 jsem musel jet hodně opatrně, abych zachoval aspoň částečný brzdný účinek. Byla to ale moje chyba a ve druhém průjezdu jsem si na to dal již pozor, změnil jsem styl jízdy, který mi sice nebyl až tak pohodlný, ale problém se neopakoval a i časově to bylo dobré. Celkově hodnotím rally Bohemia jako velmi náročnou a povedenou soutěž. Potěšila mě novinka pořadatelů, kterou bylo rally rádio s rozhovory v cíli každé rychlostní zkoušky. Náš tým, fanoušci a všichni, kdo se na soutěž nedostali osobně, tak měli okamžitě informace přímo ze stanovišť STOP. Mohli jsme se po celou dobu spolehnout na 100% fungující techniku v podobě Peugeotu 208 R2 a tým, který odváděl bezvadnou práci, za což všem moc děkuji. Náš výsledek na závěr stvrdila i technická kontrola, na kterou jsme byli vybráni. Letos už je to pravidlem, ale na každé soutěži je neskutečná konkurence ve třídě a na Bohemce to bylo také tak a gratuluji všem soupeřům. Musím za celou naši posádku poděkovat skvělým fanouškům, kterých se v okolí MB sešlo skutečně hodně a také našim partnerům v čele se značkami Peugeot ČR a Total. Děkujeme.“

Radka Matthey
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist