www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 16 - Rally Bohemia (MČR)

Když se dostaví důvěra

10. července 2016 • 20:00

Pět týdnů - pro některé hodně, pro jiné málo. Pro soutěžáka, který je zvyklý účastnit se obou domácích seriálů a nevynechat žádnou příležitost k závodění, může takto dlouhá pauza vyvolat až abstinenční příznaky. Není proto divu, že se Martin Vlček s Jindřiškou Žákovou na start červencové Rally Bohemia upřímně těšili. Existoval však i další důvod, proč před Bohemkou nemohli dospat. Jmenoval se Ford Fiesta R5 EVO.

Martin Vlček - Jindřiška Žáková (Ford Fiesta R5) - Rally Bohemia 2016

Když probíhaly seznamovací jízdy hustopečské rally, nacházel se „Vlčák“ obchodně u Velké čínské zdi. Svrbění rukou bylo velké, takže ani v tomto, pro soutěžáka specifickém prostředí, nezapomínal na pilování rozpisu. Jeho přátelé na facebooku se tak z fotky mohli přesvědčit, že se dokonce i na Velké čínské zdi nacházejí horizonty. Rally Bohemia však byla úplně novou kapitolou a kromě zalepení bodové nuly z Hustopečí měla naznačit, zda bude vůz kategorie R5 pro Svarmetal Motorsport do budoucna správnou cestou. „Před ostrým startem jsem si říkala, že oproti WRC to určitě nemůže být na čtení tak velká změna, ale byl to omyl. Hned při prvních metrech jsem zjistila, že diktování rozpisu musím ještě více zrychlit,“ líčila svoje první zážitky Jindřiška.

„Fordem tam, vlakem zpátky rozhodně neplatí! Potom, co Malcolm Wilson dokončil vývoj R5 EVO a nechal vyjet tento dokonalý stroj z jeho dílen, rozzářil úsměv nejednoho závodníka. I já jsem měl možnost řídit tohle auto, vyzkoušet si jeho vlastnosti přímo na rychlostních zkouškách a potvrdit tak slova chvály pilotů, které jsem vyslechl už dříve. Řidiči tohohle auta se během pár kilometrů dostaví absolutní pocit důvěry a bezpečí, spolu s nimi pak přicházejí lepší a lepší časy,“ shrnul pocity z vozu Martin.

Důvěra jezdce ve špičkově fungující vůz se projevila na časech. Dvě sedmá místa, jeden devátý a jeden čtvrtý čas vyústily v náročných, proměnlivých podmínkách v průběžnou čtvrtou pozici, která znamenala zajímavou porci bonusových bodů za umístění v první etapě. „Na trati jsou složité podmínky, ale podle časů jedeme s klukama, takže spokojenost. Před cílem druhé „erzety“ jsme měli problém s brzdami a musel jsem zkoušku dokončit jen na „ručku“, jinak jsme problém neměli. Naučit se s Fiestou R5 rozhodně není záležitostí pouhých čtyřech „erzet“,“ komentoval sobotní etapu Vlčák.

Letošní formát Bohemie byl na české poměry netradiční, a tak k udržení bramborové medaile mělo stačit „jen“ přečkat nástrahy čtyřech nedělních testů. Odstupy se po 32kilometrovém Radostíně začínaly prohlubovat, což Martina vyhecovalo, aby si v prvním průjezdu městské speciálky dovolil rozevlátý styl. O „erzetu“ dál však zůstal s poruchou stát Jan Černý a posádce Svarmetal Motorsportu se otevřela unikátní možnost dojet do cíle na stupních vítězů.

Taková příležitost se samozřejmě nezahazuje: „Jsme třetí a já bych nerad o toto umístění přišel. Zbývá nám exhibiční zkouška v Boleslavi, kde nám v prvním průjezdu dal Vojta Štajf čtyři vteřiny, a to jen proto, že jsem „tahal“ pro diváky. Budu muset jet jinak,“ přemítal Martin. Fanoušci mu jeho účelnou jízdu odpustili, neboť výsledkem bylo bezpečné dokončení soutěže a vynikající třetí místo v mladoboleslavském cíli. V průběžné tabulce šampionátu znamenal tento počin návrat do elitní desítky, v bojovém kontaktu s posádkami bojujícími o „top five“.

„Celý závod, až na dlouhé přejezdy, jsem si moc užívala a těšila se na každou další rzetu. To, že naše premiéra s R5 skončí třetí příčkou, nikdo ani nepředpokládal. Do teď tomu nemůžu uvěřit,“ rozplývala se Jindřiška. Martin její hodnocení jen pragmaticky doplnil: „Potvrdilo se, že je to o důvěře. Když je důvěra v mechaniky a ve spolujezdce, pak se dostaví důvěra v auto a dostaví se časy. Výsledku ještě stále nerozumíme a asi nám to dojde až později.“

Nejbližší soutěží, na které Martin Vlček s Jindřiškou Žákovou vyrazí do boje, by měla být horažďovická EPLcond Rally Agropa v termínu 30. července. Co však fanoušky Svarmetal Motorsportu nyní pravděpodobně zajímá nejvíce, je volba vozového parku. „Dalším podnikem, na kterém si budeme s Jindřiškou užívat auto specifikace R5, bude zcela jistě Barum rally. O dalších závodech zatím není rozhodnuto, ale jisté je, že R-pětku jen tak opustit nechci,“ říká Vlčák závěrem.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist