www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 16 - ADAC Rallye Deutschland

Škoda na Německé rally: sebevědomě na klasickou asfaltovou rally

17. srpna 2016 • 08:00

Po šesti vítězstvích značky Škoda po sobě, mezi kterými je i domácí vítězství „létajících Finů“ Esapekky Lappiho a Janneho Ferma na prestižní Finské rally z konce července, plánuje značka silné zastoupení na Německé rally. Na devátém podniku FIA Mistrovství světa v rally (WRC 2), který se koná od 18. do 21. srpna, se na start v barvách týmu Škoda Motorsport postaví vedle posádky Lappi/Ferm také loňští vítězové Jan Kopecký/Pavel Dresler.

Jan Kopecký - Pavel Dresler (Škoda Fabia R5) - Rally Deutschland 2015

„Na Německé rally na nás po velice rychlých soutěžích v Polsku a ve Finsku čekají zcela jiné podmínky,“ řekl šéf Škoda Motorsportu Michal Hrabánek. „Místo šotolinových lesních cest na nás v Německu mimo jiné čekají úzké asfaltové silnice na vinicích v regionu kolem řeky Mosely a extrémně náročné zkoušky na legendární ‚Panzerplatte‘. Pro nás jako tým to znamená především dvě věci: maximální koncentraci a vynikající příležitost, jak prokázat výkonnost našeho vozu Škoda Fabia R5 také na asfaltu. Samozřejmě bychom chtěli k naší vítězné sérii ve WRC 2 přidat v Německu další kapitolu,“ dodavá Hrabánek.

Německá rally je v současném kalendáři mistrovství světa skutečným unikátem. Po šesti rally na šotolině za sebou je nejen prvním podnikem mistrovství světa, který se koná na asfaltových a betonových tratích. Také její charakteristika nemá v mistrovství světa v rally obdobu. Zatímco v pátek a v neděli jsou na programu rally asfaltové silnice s mnoha zatáčkami na vinicích kolem Mosely v okolí centra rally Trevíru, v sobotu je soutěž zcela ve znamení legendární „Panzerplatte“. To je část trati ve vojenském prostoru Baumholder, která se vyznačuje středně rychlými tratěmi na směsi asfaltových silnic a betonových desek. Posádky musejí od pátečního rána do nedělního poledne absolvovat celkem 306,8 měřených kilometrů na 18 rychlostních zkouškách.

„Mám radost, že můžu v Německu letos potřetí startovat ve WRC 2,“ řekl Jan Kopecký. „Německou rally mám rád a vždycky tam velice rád jedu. Svým loňským vítězstvím jsem ukázal, že Škoda Fabia R5 patří i na asfaltu k nejlepším autům své třídy. O víkendu bych se chtěl postarat o to, aby tým Škoda Motorsport získal co možná nejvíce bodů do hodnocení týmů WRC 2. Nejlepší by samozřejmě opět bylo vítězství,“ dodavá Kopecký.

Pro Esapekku Lappiho je na Německé rally prvotním úkolem naplnit bodové konto v hodnocení jezdců mistrovství světa WRC 2. Po vítězství doma je 25letý Fin na celkovém čtvrtém místě (57 bodů). Žádný z jezdců, kteří jsou před ním, nemůže v Německu sbírat body do mistrovství světa. Vedoucí muž šampionátu Elfyn Evans (Ford, 95 bodů) zde startovat nebude, stejně jako třetí Nicolas Fuchs (Škoda, 59 bodů). Teemu Suninen (Škoda, 93 bodů), vítěz rally v Mexiku, Itálii a Polsku, sice na Německé rally jako obvykle nastoupí s vozem Škoda Fabia R5, ale nepřihlásil se, stejně jako na Švédské rally, do klasifikace WRC 2 a nemůže tedy sbírat body do mistrovství světa.

„Startovní pole WRC 2 přesto bude na Německé rally mimořádně silné,“ řekl Lappi. „Jan je pouze jedním z favoritů na vítězství. Dále jsou tu němečtí a francouzští piloti, kteří jsou na asfaltu tradičně velice rychlí. Chtěl bych se prodat co nejdráž a získat co možná nejvíce bodů do mistrovství světa. Protože vím, že Škoda Fabia R5 patří i na asfaltu k nejlepším soutěžním speciálům, jsem přesvědčen, že získám body.“

Pontus Tidemand a Jonas Andersson budou v Německu třetí posádkou týmu Škoda na startu. „Na Německou rally mám velice dobré vzpomínky a vždy tady rád jezdím,“ řekl Tidemand. „V roce 2013 jsem v Německu vyhrál podnik WRC juniorů a o rok později jsem tady oslavil své první vítězství ve WRC 2. Nyní tady budu poprvé startovat s vozem Škoda Fabia R5 a se spolujezdcem Jonasem Anderssonem tu chceme nasbírat co nejvíce zkušeností.“

V posledních šesti rally WRC 2 vždy zvítězil jezdec se špičkovým speciálem Škoda Fabia R5. Tovární jezdec Lappi vyhrál svou domácí rally ve Finsku, jeho týmový kolega Tidemand slavil na nejvyšším stupni na Portugalské rally. Na Italské rally v červnu a na Polské rally v červenci byl úspěšný 23letý Suninen, který vítěznou sérii zahájil na Mexické rally. Na Argentinské rally byl nejrychlejší Nicolás Fuchs a spolehlivý vůz z Mladé Boleslavi tak zůstal neporažený.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist