www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 16 - Rally China - ZRUŠENO

Rally China oficiálně zrušena

16. srpna 2016 • 18:45

Letošní Mistrovství světa v rally se po dlouhé době mělo podívat do (staro)nové lokality. Kalendář WRC 2016 byl rozšířen o Rally China, která měla přivést šampionát do říše Středu poprvé od roku 1999, kdy se zde MS rovněž jednorázově ukázalo.

Chris Atkinson - Dale moscatt (Volkswagen Golf SCRC) - Rally China Huairou 2015 (foto: Prodrive.com)

Tentokrát mělo jít o zcela jinou soutěž – asfaltovou – s centrem v Huairou, vzdáleného cca 70 km od Pekingu. Naneštěstí začátkem srpna celou tuto oblast postihly těžké povodně, které nejenže citelně zasáhly místní infrastrukturu, ale také si vyžádaly řady lidských obětí. Pořadatelé China Rally dlouho zvažovali, zda je v jejich silách opravit poškozené úseky, kudy měla trať soutěže vést, na místo se vydali i lidé z FIA v čele Michéle Moutonovou, aby společně vyhodnotili situaci a vytvořili krizový plán pro záchranu zářijové rally.

Nejen organizátory, ale i samotné týmy začal notně tlačit čas, neboť kvůli náročné logistice se závodní speciály a veškeré vybavení muselo vydat na cestu již nyní v čase Rally Deutschland. A protože situace v Huairou opravdu není nikterak růžová, rozhodl se organizační tým svou rally zrušit ještě předtím, než se týmy vydají na nákladnou cestu na východ. Podle čínského ministerstva tělovýchovy, které je hlavním pořadatelem podniku, není v silách místních složek obnovit povodněmi poničené úseky před zahájením seznamovacích jízd. I přes návštěvu lidí z FIA a maximální nasazení všech zúčastněných stran bohužel není možné tyto opravy provést včas a Rally China je tímto oficiálně zrušena. Promotér seriálu WRC rovněž uvedl, že podnik se nebude přesouvat na jiný termín ani nebude nahrazen jinou soutěží. Letošní kalendář WRC se tak vrací na celkový počet třinácti soutěží.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist