www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 16 - Barum Czech Rally Zlín (ERC+MČR)

Pro Jelínka s Machů skončila Barumka havárií

13. září 2016 • 09:00

Po loňském 10. místě absolutně už to vypadalo, že je pro Honzu Jelínka smolná série startů na domácí Barumce překonána. Vždyť ze 14 dosavadních startů se mu podařilo dojet na cílovou rampu zatím pouze ve třech případech. Do letošního 46. ročníku Barum Czech rally Zlín vstupoval společně se svým spolujezdcem Petrem Machů s jasným cílem dokončit barumku a pokusit se navázat na loňský pěkný výsledek. Nicméně indispozice v podobě staršího závodního speciálu kategorie S2000 proti početné skupině modernějších vozů kategorie R5 už před startem barumky nehrála zlínskému jezdci úplně do karet.

Jan Jelínek - Petr Machů (Škoda Fabia S2000) - Barum Czech Rally Zlín 2016

Letošní 46. ročník Barum Czech rally Zlín připravil pro posádky 230 km závodních kilometrů rozdělených do 15 rychlostních zkoušek, které prošly výraznou obměnou. Jako vždy tak měla barumka dokonale prověřit připravenost posádek. „Na barumku jsem se s Petrem dlouho připravoval. Fyzickou přípravu zakončil v pondělí krátký závěrečný týmový test, kde se ověřila všechna finální nastavení vozu. Pomalu se již těším na pátek, kdy celá barumka odstartuje. Samozřejmě i na skvělou atmosféru, která je vždy ozdobou každého ročníku,“ uzavírá své pocity před startem Honza Jelínek.

Slavnostnímu startu na zlínském náměstí míru předcházela v pátek ráno kvalifikační rychlostní zkouška na známém úseku z Komárova do Pohořelic. Zde se podařilo zajet pěkný dílčí výsledek, který přinesl posun o několik příček vpřed ve startovním pořadí. První ostré kilometry rychlostních zkoušek ale patřily už tradičně městské superspeciálce v ulicích nočního Zlína, která se letos jela v pozměněné podobě. „Do městské rychlostní zkoušky jsme vstupovali s chladnou hlavou. Věděli jsme, že budeme hodně ztrácet za speciály R5. Ale udělat nějakou zbytečnou chybu, například o obrubník by mnohem víc zamrzelo. 21. čas se ztrátou 17 vteřin v úvodu barumky, zas tak moc vzhledem k naší hlavní konkurenci neznamenal.“

Jan Jelínek - Petr Machů (Škoda Fabia S2000) - Barum Czech Rally Zlín 2016

Sobotní etapa se odehrávala již v duchu klasickým rychlostních zkoušek: Březová, Košíky, Hošťálková a Semetín. Před první zastávkou v servisní zóně po dvou měřených úsecích patřila Honzovi s Petrem 20. příčka absolutně. Po ní však následoval přesun na těžké úseky na Vsetínsko. Hošťálková přinesla propad zpět na 21. místo. Semetín pak znamel úplný konec ve snaze dokončit letošní ročník Barum Czech Rally Zlín. Hned po startu rychlostní zkoušky přišla poměrně velká havárie...

K inkriminovanému okamžiku se s odstupem času vrací sám pilot: „Odstartovali jsme do rychlostní zkoušky. V první levé zatáčce, kterou jsem projížděl na pětku, jsem si lehce přibrzdil. Při lehkém zatočení volantu se auto stalo naprosto neovladatelné. I když jsem se snažil auto udržet na úzké cestě, šli jsme ven. Nejprve jsme trefili sloup, o který se Fábie odrazila a následoval silný náraz do stromu. Jak se ukázalo později, příčinnou havárie byl pomalý defekt na pravém zadním kole. Ten se nám vzhledem ke krátkému přejezdu z RZ Hoštálková nepodařilo odhalit. Naštěstí jsme s Petrem, i přes velké poškození fábie, vyvázli z nehody takřka bez zranění. Tímto děkuji Všem, kteří nám v daný okamžik poskytli pomoc. Poděkování patří taky všem fanouškům a našemu početnému fanklubu, Oldřichovi Hrabcovi a jeho týmu Sparrow racing za skvěle připravený vůz a profesionální přístup. Auto se již po havárii opravuje, nicméně i přes veškerou snahu mechaniků se nepodaří dát do Příbrami do pořádku. Tím pádem pro nás letošní sezona předčasně skončila,“ uzavírá své účinkování v soutěži Honza Jelínek.

Jan Daněk
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist