www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 16 - Cyprus Rally

Lukjaňuk ovládl Kypr, je evropským vicemistrem

10. října 2016 • 11:30

Závěrečným podnikem letošního mistrovství Evropy v automobilových soutěžích je Cyprus Rally, která se pojede, obdobně jako v minulých letech, na rychlostních zkouškách namixovaných šotolinou a asfaltem. Novinkou tohoto ročníku jsou úvodní dvě noční rychlostní zkoušky. Průběh celé soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Základní informace k Cyprus Rally

Alexej Lukjaňuk - Alexej Arnautov (Ford Fiesta R5) - Cyprus Rally 2016

Ruský jezdec se po lotyšském intermezzu s produkčním Mitsubishi opět vrátil do Fordu Fiesta R5, aby mohl efektivně uhájit celkové druhé místo v seriálu. Proti sobě měl jedno z největších překvapení letošní sezony, mladého Ralfse Sirmacise, který bravurně zvládl přechod z malé er-dvojky na čtyřkolku, se kterou již stihl vyhrát tři soutěže FIA ERC. Mladý Lotyš si brousil zuby i na další zářez právě tady na Kypru, jenže v Lukjaňukův prospěch hovořily zkušenosti s touto rally z loňského roku. A nakonec se jejich souboj rozhodl mnohem dříve, než všichni čekali. Na Sirmacise totiž spadla pomyslná deka hned na úvodních pátečních testech, které se jely za tmy. S ní se pilot Fabie R5 vůbec nedokázal vypořádat a na třech desítkách ostrých kilometrů dostal od Lukjaňuka téměř minutu a čtvrt. Dali o sobě ale vědět ale další jezdci, kteří vzešli z „juniorské Evropy“ a na Kypr vyrazili s er-pětkami. Sirmacisův týmový parťák Nikolaj Gryazin pátek zakončil na druhém místě se ztrátou půlminuty na Lukjaňuka, o pořádný rozruch se pak postaral Marijan Griebel, když při svém prvním startu s Fabií R5, který byl odměnou od Eurosportu za výhru v letošním Junior ERC, zajel v úvodní vložce jen o čtyři vteřiny hůř jak Lukjaňuk. Ve druhé RZ sice Němec lehce chyboval a propadl se, jako vstupenku do další etapy si ale přesto zajistil výhodnou startovní pozici.

Prakticky celá sobota byla z výsledkového pohledu poklidná. Alexej Lukjaňuk si kontroloval vedoucí pozici a oproti loňskému roku, který pro něj byl doslova noční můrou, letos kyperskými vložkami proplouval bez jediného zádrhele. Jeho vyzyvatel v boji o celkové druhé místo v ERC Sirmacis sice dokázal pár vložek vyhrát, celkově však byly jeho výkony nestálé a Lotyš byl rád, když se postupně dostal na medailové pozice. Paradoxně mu k tomu dopomohla jediná havárie někoho ze špičky startovního pole, o kterou se na RZ 6 postaral Sirmacisův kolega Gryazin. Dále pak v samotném závěru etapy odstoupil Lambros Athanassoulas, který se však při své premiéře s Fiestou R5 hodně trápil kvůli technickým problémům a roli černého koně nepotvrdil.

Také nedělní etapa velké zvraty nepřinesla, bylo ale otázkou, zda se někdo nevyhecuje při Golden Stage, která se po letech vrátila do programu Cyprus Rally. Samostatně hodnocený pár závěrečných vložek byl okořeněn štědrými finančními prémiemi, na které si mohli dělat zálusk jak jezdci celkové klasifikace, tak v kategorii dvoukolek. Nakonec se z organizačních důvodů jedna z těchto vložek musela zrušit a jezdci tak měli na zisk prémie pouze jeden pokus. Alexej Lukjaňuk pak drtivým rozdílem ukázal konkurenci, s jakou pohodou letošní Cyprus Rally ovládl. Suverénně zvítězil v celé rally i v Golden Stage, ze které si odvezl prémii 25.000 Euro, a potvrdil post letošního evropského vicemistra. Seznačním druhým místem zakončil úspěšnou sezonu Marijan Griebel, třetí nakonec skončil Ralfs Sirmacis. Čtvrté místo je zadositučiněním pro Díavida Botku, který se na Kypru hodně trápil s technikou.

Jelikož se o hlavních šampionech jednotlivých evropských klasifikací rozhodlo už na předchozích podnicích, byla konkurence slabší i v nižších třídách. Kategorii ERC2 obsadili výhradně domácí jezdci, kteří bojovali primárně o body do národního šampionátu – vítězství si odvezl Christos Demosthenous (celkově 5.) před „Chipsem“ juniorem, který se po letech spolujezdcování poprvé posadil za volant, podium uzavřel Costats Zenonos. Dvoukolky parcela patřily posádkám tureckého týmu Castrol Ford v čele s Muratem Bostancim. Za ním na druhém místě dojel Bugra Banaz, třetí skončil Ümit Can Özdemir. Oba tito jezdci by se měli v příštím roce zúčastnit evropského juniorského mistrovství. Tato kategorie také byla jediná, kde se na Kypru rozhodlo o některém z mistrů, vítězem ERC3 v klasifikaci spolujezdců se totiž stal Bostanciho navigátor Onur Vatansever.

Cyprus Rally 2016
1.Alexej Lukjaňuk - Alexej ArnautovRUSFord Fiesta R52:06:55.9
2.Marijan Griebel - Pirmin WilnkelfhoferDEUŠkoda Fabia R5+2:12.2
3.Ralfs Sirmacis - Arturs ŠiminsLVAŠkoda Fabia R5+2:56.0
4.Dávid Botka - Peter SzelesHUNCitroën DS3 R5+6:20.2
5.Christos Demosthenous - Pambos LaosCYPMitsubishi Lancer Evo IX+7:13.2
6.'Chips junior' - Antonis ChrysostomouCYPMitsubishi Lancer Evo IX+9:13.1
7.Costas Zenonos - Phanos ChristofiCYPMitsubishi Lancer Evo IX+9:23.4
8.Savvas Savva - Andreas PapandreouCYPMitsubishi Lancer Evo IX+12:31.8
9.Michalis Posedias - 'Erikson'CYPMitsubishi Lancer Evo X+14:23.3
10.Stavros Antoniou - Demetris PieriCYPMitsubishi Lancer Evo IX+15:25.6

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist