www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 16 - Wales Rally GB

Sébastien Ogier počtvrté vyhrál Wales Rally GB

30. října 2016 • 16:00

Posledním evropským závodem letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích je o tomto víkendu již tradiční Wales Rally GB, která se i letos jede na tradičních rychlostních zkouškách na západě Velké Británie. Průběh soutěže můžete po celý víkend sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Kris Meeke - Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) - Wales Rally GB 2015

-

Online výsledky - Rally Radio

Diskuse k soutěži - Další informace k Wales Rally GB

Úřadující světový šampion Sébastien Ogier vyhrál počtvrté za sebou Wales Rally GB. Jeho tým Volkswagen jeden závod před koncem MS získal Pohár konstruktérů.

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) - Wales Rally GB 2016

Za druhým Tänakem skončil třetí Belgičan Thierry Neuville v hyundai a po čtvrtém medailovém umístění za sebou se osamostatnil na druhém místě průběžného pořadí mistrovství světa před Norem Andreasem Mikkelsenem. O vicemistrovi světa se ale rozhodne až za tři týdny v Austrálii.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký obsadil za volantem fabie 16. místo a čtvrté v kategorii WRC2. Přišel tím o teoretickou naději na zisk titulu a v celkové klasifikaci je nadále čtvrtý. Ve hře se naopak udržel jeho finský týmový kolega Esapekka Lappi, který britskou soutěž ovládl a připsal si třetí prvenství v sezoně.

Ogier vyhrál šestý letošní závod, čtvrtý za sebou a 38. v kariéře. Tänak byl ale nejúspěšnějším jezdcem víkendu podle počtu triumfů v rychlostních zkouškách. Vyhrál jich dvanáct včetně bonusové power stage na závěr programu.

„Do poslední chvíle jsem se musel mít na pozoru, protože Ott celý víkend úplně létal. Jel vyrovnaně a nedělal chyby. Chtělo to zajet perfektně, abychom ho porazili,“ konstatoval Ogier, který byl nejrychlejší v sedmi testech. Ze čtvrtého triumfu v soutěži značek měl také radost. „Chtěl jsem mít už tady jistotu, protože bez týmu bych nebyl tam, kde jsem,“ dodal.

Neuville pojede do Austrálie s náskokem 14 bodů na Mikkelsena. Před Britskou rallye měli oba jezdci shodný zisk, ale norský pilot Volkswagenu po pátečních technických potížích skončil mimo elitní desítku a vybojoval alespoň dva body za druhé místo v závěrečné power stage.

„Byl to krásný víkend, zvlášť po tom, jaký jsem prožil minulý týden. Zemřel mi blízký přítel při hrozné nehodě, tak tohle pódium je pro něj,“ řekl Neuville.

-plu- ; ČTK ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
30.10.2016 23:05
Pluto - moderátor
Škoda Motorsport obdržela pokutu 10 000 euro za chybu v homologaci - odkaz na forum.autosport.cz
toplist