www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 06 - IQ-Jänner Rallye

Pořadatelé bojují s masami sněhu, aby uvolnili zóny pro diváky

2. ledna 2006 • 10:00

Až tento čtvrtek v 18:30 hodin vjede úřadující rakouský mistr v rally Raimund Baumschlager na Výstavišti ve Freistadtu se startovním číslem 1 na rampu, měly by na účastníky z 10 zemí čekat silně zimní podmínky, zvláště v severní části Mühlviertelu.

Vydatné sněžení posledních týdnů je i pro zimou ostřílené pořadatele velkou výzvou. Christian Weissengruber je nyní celé hodiny na cestách, aby s týmem Rallye Clubu Mühlviertel vytvořil dobré podmínky: „Nejprve jsem samozřejmě měl radost, že opět budeme mít skutečnou zimní rally. Ale tolik sněhu, především v severní části, tedy v Liebenau, Königswiesenu a Unterweissenbachu, to znamená mnoho práce navíc. Musíme pro očekávané četné fanoušky z České republiky a Rakouska uvolnit akční zóny celkem u 14 obcí, kterými rally vede, a také připravit plánovaná parkoviště. Tady na nás čeká ještě hodně práce. Tu ztěžují silné mrazy, kvůli nim se sníh zvládá ještě hůře.“

„Pro nás je sníh na IQ-Jänner rallye samozřejmě třešničkou na dortu. Vždyť rally se započítává nejen do rakouského a českého mistrovství, ale společně s Mogul Šumava Rallye také do vysoce dotovaného Wintercupu 2006,“ říká Ferdinand Staber, který letos osobně s několika partnery velmi usiloval o účast Švéda Stiga Blomqvista.

Sportovně by měla být tato 24. IQ-Jänner rallye skutečnou senzací. 135 přihlášek, mezinárodní pole s minimálně deseti uchazeči o ceněná místa na pódiu, ti všichni budou po tři dny tvrdě bojovat a dají tak zapomenout na očekávané nízké teploty.

Za současných podmínek by měli být favority nejen oba čeští piloti vozů WRC, Štěpán Vojtěch (Peugeot 206 WRC) a Karel Trněný (Škoda Octavia WRC), ale samozřejmě také jezdci ve skupině A a N, Rakušané Raimund Baumschlager, Toto Wolff (Mitsubishi) a Achim Mörtl (Subaru), Češi s loňským vítězem Václavem Pechem (Mitsubishi) a Janem Kopeckým (Škoda 1600), Němec Hermann Gassner (Mitsubishi), Fin Jani Paasonen (Škoda Octavia 4x4), Maďar Krisztian Hideg (Mitsubishi), Slovák Josef Beres jun. (Suzuki 1600), Švéd Stig Blomqvist (Gassner-Mitsubishi), jakož i další Rakušané Franz Wittmann jun., Ernst Haneder, Walter Kovar, Mario Saibel, Willi Stengg (Mitsubishi) a Bernhard Jahn (Subaru).

V dieselové třídě bude hlavním pronásledovaným vítěz poháru z loňského roku, Ing. Michael Böhm na voze Fiat Stilo. Jeho vyzyvatelé pocházejí z tábora VW a jmenují se Seppi Stiegler, Alfred Leitner a poprvé Michael Kogler, jakož i Martin Fischerlehner, který se jakožto místní matador postaví na start s vozem Škoda Fabia.

Velmi prominentní je zastoupení ve třídě historických vozů. Na trať v Mühlviertelu vyrazí tři vyložení miláčci publika, Kris Rosenberger (Lancia), Herbert Grünsteidl (BMW) a Niki Glisic (BMW).

Zvláště hodně přihlášek se sešlo ve třídě H, u již nehomologovaných vozů. S těmito vozy je možné se dostat mezi prvních dvacet v celkové klasifikaci. Vedle vozů Mazda 323 s loňským vítězem Johannem Seiberlem, Markusem Benesem, Aloisem Pfeiferem a Heinzem Einbergerem, bude možné obdivovat vozy Audi Quattro s Franzem Kohlhoferem, Christofem Klausnerem a Christianem Eiglem, také v souvislosti s 25. narozeninami vozu Quattro.

A propos Quattro. V roce 1981 oslavil Franz Wittmann na tehdejší Jänner rallye první velký úspěch s vozem z Ingolstadtu. Při této příležitosti také přijel do Freistadtu tehdejší sportovní ředitel Němců, Reinhard Rode. Desetinásobný vítěz z Mühlviertelu, Franz Wittmann, bude tentokrát řídit nový vůz Audit Q7 jako předjezdec, podpoří ho Sepp Haider s vozem Audi RS 4, který chce fanoušky nadchnout rovněž jako předjezdec.

Další informace najdete na www.iq-jaennerrallye.at a www.wintercup-rallye.at

Armin Holenia
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist